Artikel top billede

Under hver 10. danske finansvirksomhed har styr på afgørende sikkerhedsforanstaltninger

Mindre end 10 procent af den danske finanssektor har orden i cybersikkerhedens absolutte grundtrin. Alligevel overvurderer sektorens virksomheder deres eget sikkerhedsniveau.

Der findes ifølge konsulentvirksomheden Deloitte fire grundlæggende cybersikkerhedsforanstaltninger. Fire områder, der alle skal være implementerede før en virksomhed kan vide sig sikker på den digitale slagmark.

Disse fire foranstaltninger har langt de færreste danske finansvirksomheder styr på.

De grundlæggende cybersikkerhedsforanstaltninger er: Reaktionsplaner, selvforsvarsplaner, uddannelse i cyberbevidsthed og cyberhygiejne.

Og ni procent af den danske finanssektor har alle fire elementer på plads - altså mindre end én ud af 10. Det viser en undersøgelse, som Deloitte har foretaget af danske virksomheder i finanssektoren.

De fire cybersikkerhedsforanstaltninger

De fire foranstaltninger, der skal udgøre et skudsikkert sikkerhedsforsvar hos den enkelte virksomhed, har til formål at kunne sætte ind mod et angreb i alle stadier af angrebet.

Men selv om de færreste desværre har en klar proces for alle fire punkter, så har flere virksomheder en eller flere af punkterne opfyldt.

I alt svarer 53 procent af respondenterne, at de har en fuldt implementeret selvforsvarsplan.

44 procent angiver, at de har en fuldt implementeret reaktionsplan.

43 procent gennemfører regelmæssig sikekrhedsuddannelse af medarbejdere.

Og 37 procent siger, at cyberhygiejne er fuldt implementeret. Begrebet "cyberhygiejne" dækker her over vedligeholdelse af it-systemer gennem brugerstyrring, opdatering af soft- og hardware samt krav om regelmæssige skift af adgangskoder.

Overvurderer sig selv

Det er særligt den digitale udvikling og tendensen til at virksomheder investerer mere og mere i ny teknologi, gennem de sidste år, som bekymrer Deloittes forskere.

I undersøgelsens rapport beskriver teamet manglerne som "alarmerende", og uddyber:

"I en stadig mere digitaliseret og sammenkoblet verden er det afgørende, at virksomheder beskyttes af robuste og modstandsdygtige cybersikkerhedsforsvar."

Forskerne peger også på, at det lave antal af danske virksomheder inden for finanssektoren, der har foretaget de nødvendige implemteringer ikke stemmer overens med undersøgelsens andet resultat, der handler om virksomhedernes egen vurdering af sit sikkerhedsniveau.

Her er det 72 procent af alle virksomhederne, der har bedømt niveauet for deres egen cybersikkerhed som syv eller højere. Skalaen går fra 0 til 10, hvor 10 er den højeste vurdering.

"Der er således en risiko for, virksomhederne overvurderer deres egne cybersikkerhedsfunktioner og opererer med en falsk følelse af tillid til deres cyberforsvar," konstaterer rapporten.Premium
83.439 udviklere har talt: Her er de mest populære programmerings-sprog lige nu - og de mest hadede
Se listen over de mest populære programmerings-sprog lige nu. Og hvilke programmerings-sprog, som ikke ret mange udviklere kan lide.
Computerworld
Tysk unicorn-app stormer ind på det danske marked: Vil levere dine dagligvare-indkøb på 10 minutter
Gorillas er en app-drevet udbringningstjeneste, der er blevet kaldt for Europas hurtigstvoksende startup. Tjenesten vil nu udbringe dagligvare til danskerne inden for 10 minutter.
CIO
Årets CIO 2021: Nu skal Danmarks dygtigste CIO findes - er det dig? Eller kender du en, du vil indstille?
Det er den mest eftertragtede titel for danske it-chefer og CIO'er, der er på spil, når Årets CIO kåres 16. september 2021. Søg selv eller prik til en, som du kender - og læs mere om prisen her.
Job & Karriere
Så meget kan du tjene: Disse stillinger giver den højeste løn i den danske it-branche lige nu
Du skal have ledelsesansvar, hvis du vil helt tops i lønhierakiet i den danske it-branche, viser nye tal. Se hvor meget du kan tjene i de stillinger i it-branchen, der giver den højeste månedsløn lige nu.
White paper
Kom på flere e-handelsplatforme uden besvær – og sæt fart i dit salg!
Der er store fordele ved at være på flere e-handelskanaler – men potentielt også mere besvær. I dette whitepaper kan du læse, hvordan du optimerer indsatsen og samler det hele i én platform.