Artikel top billede

Dansk iværksætter med opråb: Drop konsulenter og køb ind hos tech-startups

Den danske app Miiskin, der kan hjælpe brugerne mod at opdage tegn på hudkræft i tide, er kommet ind i varmen hos det britiske og amerikanske sundhedsvæsen. Nu håber selskabet, at den offentlige sektor i Danmark også vil tage appen til sig.

Det var da den danske iværksætter Jon Friis mødte sin kæreste, Rikke, at han fik ideen til et nyt forretningseventyr.

Hans kæreste er i høj risiko for at udvikle hudkræft, og han brugte derfor timevis på at holde øje med, hvordan modemærkerne på hendes ryg udviklede sig.

For var der tegn på hudkræft, så skulle det gerne opdages hurtigt.

Den oplevelse mundede ud i appen Miiskin.

En app, der ved at kombinere de avancerede kameraer i moderne smartphones med kunstig intelligens kan hjælpe brugerne med at opdage bekymrende modermærker og potentielle tegn på hudkræft.

Blåstemplet i USA

Miiskin, der blev stiftet i 2015, har gennem de seneste år indgået aftaler med amerikanske lægeklinikker og er blevet blåstemplet af de amerikanske sundhedsmyndigheder.

Derudover bliver appen i Storbritannien anbefalet af ledende hospitaler og af sundhedsvæsenet, NHS.

Jon Friis ville dog ønske, at det danske sundhedsvæsen på tilsvarende vis ville give borgere og patienter, der som hans egen kæreste er i risiko for hudkræft, adgang til appen.

“I USA sælger vi til klinikker, der herefter har mulighed for gratis at give deres patienter adgang til appen," siger han og tilføjer:

"Men vores danske brugere skal selv finde den på App Store og eventuelt købe et abonnement for egen regning. Det er derfor vores håb, at danske regioner også vil begynde at give danske patienter adgang til appen,” siger han.

Vil være en del af infraksturen

Han understreger samtidig, at appen ikke stiller diagnoser, men blot sørger for at brugerne selv kan opbevare og organisere data i form af billeder, som efterfølgende kan videreformidles til en læge.

På den måde er appen ifølge Jon Friis en slags infrastruktur, der kan sammenlignes med en elektronisk patientjournal.

“Vi vil meget gerne være en del af den danske it-infrastruktur, og I USA har vi også en løsning, der gør det let at dele billeder med sin læge, og det er også noget, som vi håber, at vi kan komme til at sælge på det danske marked. Men vi ved også, at det kan tage sin tid, når det drejer sig om det offentlige sundhedsvæsen,” siger han.

Har en appel

Derfor har Jon Friis’ også en appel til den offentlige sektor i Danmark.

Den bør bruge færre penge på konsulenter og flere penge på indkøb hos startups som Miiskin.

Jon Friis forklarer, at han gennem de seneste år set flere eksempler på, at det offentlige sætter konsulent-baserede it-projekter i søen, der skal udvikle løsninger som er i direkte konkurrence med apps som hans egen.

I stedet opfordrer han til, at staten, regionerne og kommuner i højere bakker op om løsninger fra allerede eksisterende iværksættere.

“Når man i Danmark taler om privat-offentlig-samarbejde, er det min oplevelse, at det alt for ofte handler om at bruge pilotpenge på at hyre en masse konsulenter ind. Jeg håber, at man snart skifter væk fra den konsulentbaserede tilgang og i stedet sætte flere penge af til indkøb,” siger han.

Frygter du, at der eksempelvis sidder nogen i en region og får en ide til en app, der minder om jeres og så bruger en masse offentlige penge til at få et konsulenthus til at bygge en kopi?

“Jamen, jeg tror da allerede, at der lavet to eller tre hud-apps med den tilgang,” siger han.

Ikke så sofistikerede

Jon Friis mener heller ikke, at de offentlige digitaliseringsløsninger er ligeså sofistikerede som dem, der bliver udviklet af virksomheder som Miiskin.

I sidste ende betyder det, at de offentlige apps ikke opnår samme udbredelse, som de private, mener han.

“Vi har investeret rigtig mange millioner i at udvikle vores app, og vi fortsætter med at investere i den. Det betyder, at vi har mulighed for at implementere avanceret teknologi, som du ikke vil finde i en tilsvarende offentlig løsning. Der er ganske enkelt ikke noget som helst offentligt it-projekt, der kommer i nærheden af, at kunne udvikle noget af samme kvalitet, som det vi har udviklet,” siger han.

Miiskin har fået tilført millioner af kroner i kapital fra eksterne investorer, og i øjeblikket arbejder selskabet på en ny kapitalrunde, hvor det er håbet, at man kan rejse i omegnen af 15 millioner kroner.

Jon Friis efterlyser derfor også, at det offentlige er mere villige til at omfavne privat-finansierede selskaber som Miiskin.

"Specielt når man tænker på, at det vil være relativt billigt for dem at købe abonnementer til eksisterende løsninger. Jeg synes, at vi har set for mange eksempler på, at folk har siddet i en region og har ansøgt nogle fondsmidler til at udvikle et pilotprojekt, hvorefter der to år senere kommer en app, der bare kan tage nogle billeder," siger han.

Ikke alene med ønske

Jon Friis er langt fra den eneste, der har opfordret til, at det offentlige i langt højere grad omfavner iværksættermiljøet.

Dansk Industri har for nylig opfordret til, at iværksættere gives lettere adgang til offentlige udbud.

I et interview med Computerworld har danske Daniel Korski, der er investor, iværksætter og tidligere rådgiver for den forhåndværende britiske premierminister David Cameron, ligeledes argumenteret for, at offentlige udbud bør give bedre vilkår for iværksættere.

"Digitaliseringen i den offentlige sektor i Danmark er langt bedre end i mange andre lande, men alligevel halter kvaliteten af løsningerne ofte langt bagefter det, som vi kender fra den private sektor,” sagde han til Computerworld.