Artikel top billede

Globalt hackerangreb rammer tusindvis af virksomheder: Svensk supermarkedskæde lammet i dagevis

Et hackerangreb på den amerikanske it-virksomhed Kaseya har lammet tusindvis af virksomheder verden over. Svenske Coops mere end 800 dagligvarebutikker er mandag morgen fortsat ramt af angrebet, der har tvunget flere butikker til at holde lukket.

Fredag blev den svenske supermakedskæde Coops godt 800 butikker tvunget til at holde lukket efter selskabets leverandør blev ramt af et hackerangreb.

Mandag morgen meddeler selskabet, at man fortsat er påvirket af angrebet, der endnu tvinger en række af selskabets dagligvarebutikker til at holde lukket. Dermed har selskabet været påvirket i fire dage.

Angrebet har ramt supermarkedskædens amerikanske it-leverandør Kaseya, der leverer driver Coops betalingssystemer.

Lørdag morgen erkendte Kaseya selv, at selskabet er blevet ramt af et "sofistikeret cyberangreb," der altså påvirker virksomhedens tusindvis af kunder flere steder i verden.

Ifølge den amerikanske avis The Washington Post vurderer Kaseya, at mere end 40.000 kunder i hele verden er påvirket af angrebet. Dermed tyder det på, at blive et af verdens største hackerangreb.

Det skulle ifølge avisen være hackergruppen REvil, der står bag angrebet. Det er samme gruppe der stod bag angrebet på den amerikanske kødproducent JBS, der måtte betale 67 millioner kroner i løsesum for at få sine data igen.

Afkrævet millioner i løsesum

Det er også ransomware, der har ramt Keseyas systemer, og hackerne bag angrebet har afkrævet den amerikanske softwareleverandør en løsesum på 70 millioner dollar for at få adgang til oplysningerne, skriver nyhedsbureauet Reuters.

Det svarer til 438 millioner kroner. Kravet om løsesummen er slået op på REvils egen blog, hvilket understreger mistanken om, at gruppen står bag angrebet.

Både antallet og kompleksiteten i ransomware-angreb er steget markant det seneste år. Bare i løbet af de seneste måneder er en række virksomheder både i USA og i Danmark blevet ramt af det ødelæggende hackerangreb.Premium
Tech-giganters regnskaber overgik forventningerne, men investorerne frygter for fremtiden
Computerviews: De store tech-giganter har igen haft et kvartal med massiv vækst. Men selskabernes regnskaber blev modtaget køligt på aktiemarkeder, der frygter, at tiden efter coronakrisen vil byde på lavere vækstrater.
Computerworld
Hent opdateringerne nu: Apple lapper gabende sikkerhedshuller til iPhone, iPad og Mac
En sårbarhed gjorde det muligt for hackere at overtage kontrollen med din iPhone, iPad eller Mac. Det er 13. gang i år, at Apple lukker en nuldagssårbarhed.
CIO
Årets CIO 2021: Nu skal Danmarks dygtigste CIO findes - er det dig? Eller kender du en, du vil indstille?
Det er den mest eftertragtede titel for danske it-chefer og CIO'er, der er på spil, når Årets CIO kåres 16. september 2021. Søg selv eller prik til en, som du kender - og læs mere om prisen her.
Job & Karriere
Så meget kan du tjene: Disse stillinger giver den højeste løn i den danske it-branche lige nu
Du skal have ledelsesansvar, hvis du vil helt tops i lønhierakiet i den danske it-branche, viser nye tal. Se hvor meget du kan tjene i de stillinger i it-branchen, der giver den højeste månedsløn lige nu.
White paper
Går du glip af fordelene ved at være på flere online markedspladser?
Der er store fordele ved at være på flere e-handelskanaler – men potentielt også mere besvær. I dette whitepaper kan du læse, hvordan du optimerer indsatsen og samler det hele i én platform.