Artikel top billede

Tusindvis af virksomhed kan ånde lettet op: Kaseya har fået masterkrypteringsnøgle efter 20 dage langt hackerangreb

Endelig får et næsten 20 dage langt hackerangreb en ende. Kaseya har nu fået udleveret den dekrypteringsnøgle, der skal låse op for over 1.000 tilfangetagne virksomheder. Men hvordan nøglen er fremskaffet svæver stadig i det uvisse.

Software-leverandøren Kaseya har nu modtaget en dekrypteringsnægle, der skal låse op for mere end 1.000 af de virksomheder, der i starten af juli blev ramt af ransomware gennem et cyberangreb mod Kaseya.

Det skriver AP News.

De mange virksomheder, der overvejende er små- og mellemstore virksomheder, har alle brugt Kaseya som leverandør af software til deres forretning.

Dog er også store kæder blevet ramt - blandt andet mere end 800 af supermarkedskæden Coops butikker i Sverige.

Krypteringen af virksomhedernes systemer skete ved, at hackere trængte ind gennem Kaseyas systemer, og udsendte en ondsindet opdatering, der gav bagmændene adgang til Kaseyas kunders systemer -og derfra til Kaseyas kunders kunders systemer.

Hvornår dekrypteringsnøglen er kommet Kaseya i hænde, ville talskvinden for virksomheden Dana Liedholm ville ikke sige torsdag, da virksomheden meldte nyheden ud.

Ej heller vil virksomheden fortælle, om der er blevet betalt løsepenge for nøglen.

Alt Liedholm fortalte, var at det kom fra en "betroet tredjepart", og at Kaseya nu ville distribuerede nøglen til alle ofrene.

Cybersikkerhedsfirmaet Emsisoft bekræfter at nøglen fungerer.

Flere bud på, hvad der kan være sket, siden Kaseya nu sidder med nøglen er i omløb. Det mest oplagte er naturligvis, at software-leverandøren har betalt løsesummen.

Det kan også være den amerikanske regering, der har betalt, da de fleste af de tilfangetagne virksomheder er amerikanske.

En anden mulig betaler kan være de ramte virksomheder, som har samlet sammen til at få nøglen.

En tredje mulighed lyder, at myndighederne i Rusland har fået udleveret nøglen fra kriminelle russiske bagmænd, og dernæst har afleveret den til Kaseya gennem mellemmænd.

Det kan også være, at hovedangriberen ikke blev betalt af den hackergruppe, hvis ransomware blev brugt i angrebet.

Det er hackergruppen REvil, der lige nu peges på som den sandsynlige gerningsgruppe.
Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
JN Data A/S
Driver og udvikler it-systemer for finanssektoren.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Årets CISO 2021

I både offentlige og private organisationer er der behov for at uddanne, rekruttere og fastholde de bedste it-sikkerhedsfolk, fordi sikkerhedsudfordringerne konstant forandres. Derfor sætter vi fokus på best practice inden for it-sikkerhed, og vi vil samtidig fremhæve de personer i Danmark, der gør et ekstra stykke arbejde for at styrke den digitale sikkerhed. Vi hylder derfor årets CISO 2021 på denne konference.

05. oktober 2021 | Læs mere


Dynamics Excellence Day 2021 - indblik, best practice og øget værdi

Med Microsoft Dynamics 365 er Microsoft rykket mod skyen og har fuld integration til både Dynamics, CRM, Office 365, Power BI og Cortana. Det giver utrolig mange muligheder, hvis du griber det rigtigt an. Vi sætter fokus på værdiskabelse og forbedring for både nuværende og nye Dynamics-brugere.

07. oktober 2021 | Læs mere


CISO Trends 2021: Sikkerhed, trusler og strategi

Vi kan ikke komme uden om, at CISO'ens rolle bliver mere og mere markant i de fleste organisationer grundet det evigt omskftelige trusselsbillede. It-sikkerhed er forlængst blevet en forretningskritisk disciplin, hvor dele af og hele organisationer kan blive lagt ned af at enkelt angreb. Derfor ser vi nærmere på det overordnede trusselsbillede, og hvordan CISO'erne konstant skal være på vagt over for nye trusler.

12. oktober 2021 | Læs mere