Artikel top billede

Tusindvis af virksomhed kan ånde lettet op: Kaseya har fået masterkrypteringsnøgle efter 20 dage langt hackerangreb

Endelig får et næsten 20 dage langt hackerangreb en ende. Kaseya har nu fået udleveret den dekrypteringsnøgle, der skal låse op for over 1.000 tilfangetagne virksomheder. Men hvordan nøglen er fremskaffet svæver stadig i det uvisse.

Software-leverandøren Kaseya har nu modtaget en dekrypteringsnægle, der skal låse op for mere end 1.000 af de virksomheder, der i starten af juli blev ramt af ransomware gennem et cyberangreb mod Kaseya.

Det skriver AP News.

De mange virksomheder, der overvejende er små- og mellemstore virksomheder, har alle brugt Kaseya som leverandør af software til deres forretning.

Dog er også store kæder blevet ramt - blandt andet mere end 800 af supermarkedskæden Coops butikker i Sverige.

Krypteringen af virksomhedernes systemer skete ved, at hackere trængte ind gennem Kaseyas systemer, og udsendte en ondsindet opdatering, der gav bagmændene adgang til Kaseyas kunders systemer -og derfra til Kaseyas kunders kunders systemer.

Hvornår dekrypteringsnøglen er kommet Kaseya i hænde, ville talskvinden for virksomheden Dana Liedholm ville ikke sige torsdag, da virksomheden meldte nyheden ud.

Ej heller vil virksomheden fortælle, om der er blevet betalt løsepenge for nøglen.

Alt Liedholm fortalte, var at det kom fra en "betroet tredjepart", og at Kaseya nu ville distribuerede nøglen til alle ofrene.

Cybersikkerhedsfirmaet Emsisoft bekræfter at nøglen fungerer.

Flere bud på, hvad der kan være sket, siden Kaseya nu sidder med nøglen er i omløb. Det mest oplagte er naturligvis, at software-leverandøren har betalt løsesummen.

Det kan også være den amerikanske regering, der har betalt, da de fleste af de tilfangetagne virksomheder er amerikanske.

En anden mulig betaler kan være de ramte virksomheder, som har samlet sammen til at få nøglen.

En tredje mulighed lyder, at myndighederne i Rusland har fået udleveret nøglen fra kriminelle russiske bagmænd, og dernæst har afleveret den til Kaseya gennem mellemmænd.

Det kan også være, at hovedangriberen ikke blev betalt af den hackergruppe, hvis ransomware blev brugt i angrebet.

Det er hackergruppen REvil, der lige nu peges på som den sandsynlige gerningsgruppe.
Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Højer og Lauritzen ApS
Distributør af pc- og printertilbehør.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Er der en vej uden om usikker, kostbar og kompleks clouddrift?

Få indsigt i konklusionerne fra en nylig, storstilet undersøgelse fra Computerworld og Veritas med svar fra mere end 100 danske IT-topchefer i detaljer om deres erfaringer med de seneste års bevægelse mod cloudbaserede platforme og services. Derudover får du bud på, hvordan man som virksomhed både høster fordelene ved øget clouddrift og et stigende antal leverandører. Vel at mærke samtidig med, at man får det overblik, som gør det muligt at drive infrastrukturen sikkert og effektivt.

05. oktober 2023 | Læs mere


OT-sikkerhed i produktionsmiljøer - hvor kommer truslerne fra og hvordan opnår I optimal modstandsdygtighed overfor cyberangreb?

Til trods for den intense fokus på cybersikkerhed og NIS2 er mange produktionsvirksomheder og organisationer stadig usikre på, hvad de konkret skal gøre for at sikre, at de lever op til direktivets nye skærpede krav, når det gælder risikostyring, dokumentation og indberetning samt kravene om at garantere sikkerheden igennem hele forsyningskæden – og det ansvar, der følger med.

10. oktober 2023 | Læs mere


Øg virksomhedens agilitet med modulære og fleksible forretningssystemer

Hvordan kan kravet til øget fleksibilitet og agilitet afspejles i din virksomheds valg af forretningssystemer? Med udgangspunkt i Microsoft Dynamics 365-platformen giver vi i webinaret inspiration til, hvordan du bliver i stand til at reagere hurtigt på skiftende markedsvilkår, begivenheder og kriser, der kan udfordre din forretning.

11. oktober 2023 | Læs mere