Artikel top billede

Først var det Jedi - nu er det WildandStormy: AWS og Microsoft i nyt slagsmål om gigantisk cloud-kontrakt

Verdens to største cloud-selskaber kaster sig ud i et nyt slagsmål om en offentlig cloud-kontrakt. AWS har vundet aftalen med NSA, kaldet WildandStormy, til en værdi på 10 milliarder dollar. Men med en protest fra Microsoft skal kontrakten gennem endnu et juridisk tovtrækkeri, ligesom det blev tilfældet med Jedi-kontrakten.

Gennem flere år kæmpede AWS og Microsoft om Pentagons Jedi-kontrakt, der var en cloud-aftale på 10 milliarder dollar.

Nu har verdens to største cloud-udbydere fundet en ny slagmark, skriver The Verge.

Med endnu et slagkraftigt navn, WildandStormy, er National Security Agency (NSA) gået til markedet med en cloud-kontrakt på 10 milliarder dollar.

Her skal NSA rykke fra lokale servere til skyen med hjælp fra kommercielle cloud-udbydere.

I modsætning til Jedi-aftalen, som Micrsoft vandt, så har AWS nu vundet den gigantiske kontrakt med NSA.

Nu er det derfor Microsofts der protesterer over NSA's valg af konkurrenten.

Protesten er allerede indgivet til Government Accountability Office (GAO), der er klageinstansen for offentlige udbud i USA.

Ifølge mediet påstar Micrsofot nu, at NSA ikke har foretaget en ordentlig evaluering af tilbudene, da vinderen af kontrakten skulle findes.

En talsmand fra NSA har været ude at bekræfte tildelingen af kontrakten til AWS, hvor han samtidig bekræftede, at klagen er modtaget.

"Agenturet vil reagere på klagen i overensstemmelse med relevante føderale regler," lyder det ifølge mediet.

Om WildandStormy-kontrakten vil lide samme skæbne som Jedi-kontrakten vil vise sig 29. oktober, hvor GAO senest skal komme med en afgørelse.

Jedi-kontraktens endeligt

Det amerikanske forsvarsministerium annullerede i juli den gigantiske cloudkontrakt til 10 milliarder dollar, der gennem de seneste år har været skyld i juridisk tovtrækkeri mellem Microsoft, Amazon og den amerikanske stat.

Jedi, Joint Enterprise Defense Infrastructure, blev i stedet erstattet af nye kontrakter, hvor nogle af dem sandsynligvis vil tilfalde begge selskaber.

Ifølge Pentagon skyldes annulleringen af Jedi-kontrakten, at udviklingen på cloud-området betyder, at den ikke længere er tidssvarende.

Da Jedi-kontrakten blev lanceret var det med et mål om modernisere Pentagons it-drift, og i 2019 vandt Microsoft kontrakten foran Amazon Web Services.

Efterfølgende gik Amazon til domstolene, fordi selskabet mente, at afgørelsen af udbudet var udtryk for, at den daværende amerikanske præsident Donald Trump nærede en personlig modvilje mod Amazon og selskabets topchef Jeff Bezos.