Artikel top billede

(Foto: © Copyright 2016 Bjørg de Meza Espersen)

Selskab bag den danske milliard-virksomhed EET Group tvinger russer til at hastesælge hele sin ejerandel

EET Group får nye amerikanske ejere, da kapitalfonden Pamplona har valgt af fryse den russiske oligark Mikhail Fridman ud af ejerkredsen, da han er blevet ramt af sanktioner.

Den danske milliard-distributør EET Group får nye ejere denne uge.

Oligarken Mikhail Fridman, der indirekte ejer 30 procent af EET via kapitalfonden Pamplona, er nemlig blevet skubbet ud af ejerkredsen, skriver Finans.

"Det er klart, at det er uholdbart at have en sanktioneret person i ejerkredsen. Det er uacceptabelt, hvilket vi også har meddelt Pamplona. Han skal ikke være ejer af EET, og derfor er alle forbindelser droppet, og vi får nye ejere med virkning fra denne uge. Det betyder, at vi fremadrettet bliver amerikansk ejet," siger Søren Drewsen CEO for EET, til Finans.

I går mandag blev Mikhail Fridman ramt af EU-sanktioner. Det lyder nemlig fra unionens side, at oligarken har tætte bånd til Kreml og derved Vladimir Putin.

Placeringen på sanktionslisten får blandt andet den konsekvens, at Mikhail Fridman, som Forbes i 2017 udnævnte som den syvende rigeste person i Rusland, får indrejseforbud og fastfrosset sine værdier i EU-lande.

Tilbage i november 2021 solgte FSN Capital it-distributøren til Pamplona, der er britisk, men som samtidig er delvist ejet af Mikhail Fridman.

Under ejerskab af FSN Capital siden 2015 er EET's driftsresultat mere end fordoblet, og omsætningen er katapulteret til mere end tre milliarder kroner.

Ifølge Børsen betalte Pamplona omkring fire milliarder kroner for selskabet dengang.

EET har hovedkvarter i Birkerød nord for København og har 600 medarbejdere i dag.

Ejerskab i Sandberg

Søren Drewsen forklarer overfor Finans, at EET ikke længere har handel eller aktiviteter i Rusland, og at selskabet endnu ikke er blevet ramt af kunder, der flygter på grund af de nylige sanktioner.

For nyligt kom det frem, at 100 procent af det danske hardware-brand Sandberg, der sidste år vandt Computerworlds top 100-undersøgelse, var blevet overtaget af EET Group, der er ejer af Pamplona.

Derved har Mikhail Fridman ligeledes ejet en del af Sandberg, der har oplevet massiv vækst de seneste år.

I 2006 fik EET Group aktiemajoriteten i selskabet, da distrubitøren købte 50,1 procent af Sandberg. Dette efterlod en ejerandel på 49,9 til brødrene og stifterne Martin Hollerup og Erling Petersen - som de nu har solgt.

"Vi har solgt resten af vores ejerandele, da vi synes, det var et godt tidspunkt at sælge," fortalte Erling Petersen til Computerworld 9. februar.