Artikel top billede

(Foto: Computerworld)

Få et nyt, elektronisk øje

Normalt er det kun meget hellige mænd, der kan få de blinde til at se, men nu regner en gruppe australske forskere også med at kunne gøre det.

Af Jan Skøt, Alt om Data

Denne artikel er oprindeligt bragt på Alt om Data. Computerworld overtog i november 2022 Alt om Data. Du kan læse mere om overtagelsen her.

De bruger et såkaldt bionisk øje til det. Det er en kombination af et kamera, en billedprocessor og en såkaldt neurostimulator, der skal opereres ind i øjet.

Bionic Vision Australia, som projektet kaldes, er langt fra de eneste, der arbejder på at lave et elektronisk øje. En halv snes forskergrupper over hele verden prøver på det.

Nogle af dem arbejder endda med versioner, hvor man ikke har eksternt udstyr, men bare får indopereret en elektronisk nethinde, som kan trække energi fra det sukker, der flyder rundt i nethindens blodforsyning.

Det australske projekt er imidlertid dem, der i øjeblikket ser ud til at være længst. Det betyder dog ikke, at du på nogen måde ville ønske at udskifte dit øje med et elektronisk.

Det bioniske øje er nemlig indtil videre meget dårligt. Kameraet der sidder på et par briller, har ganske vist en opløsning på fem megapixel, men så mange data kan man slet ikke sende ind i øjet – selvom det biologiske øjes opløsning er langt højere.

Man er ind til videre nødt til at nøjes med sølle 98 punkter. Det skyldes, at billedet skal videregives via en slags sømmåtte – i mikroformat – som lægges ind mellem to lag i nethinden.

Her skal den sende små elektriske stød videre til nerverne i nethinden, og det signal vil hjernen så tolke til et billede.

Som du kan se på illustrationen, giver det ikke noget særligt godt billede. Men forskellen på at være helt blind og at se de 98 prikker er stor. De giver mulighed for at undgå forhindringer og at se lys.

Forskerne regner også med, at det vil være let at tidoble opløsningen, så det for eksempel vil være muligt at læse store bogstaver.
Men først skal resten fungere.

Det er for eksempel ikke sikkert, at nerverne kan blive ved med at tåle de små elektriske stød, de får.

Hvis det lykkes, er det let at forestille sig, at den samme teknologi som man bruger i kameraer og til processorchips, vil gøre det muligt at lave meget højopløste, bioniske øjne.

Så kan man nærme sig noget, der ligner et rigtigt syn. Indtil videre regner forskerne i Bionic Vision Australia med, at det tager mindst to år, før de sætter det første implantat ind i et menneskeligt øje.




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Højer og Lauritzen ApS
Distributør af pc- og printertilbehør.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Datadrevet forretning: Skab enestående kundeoplevelser med viden og data i centrum

Data står i centrum, når du skal styrke kundeoplevelsen – eller det burde det i hvert fald gøre. På denne konference vil du møde eksperter indenfor CX og komme i dybden med, hvordan du sætter data, transparens og viden til at arbejde for dig i din Customer Experience-strategi.

07. maj 2024 | Læs mere


Kunstig Intelligens (AI) Masterclass - fra futuristisk idé til uundværlig ressource

Velkommen til en Masterclass om kunstig Intelligens (AI) og den transformative kraft, som kan tage din organisation og karriere til næste niveau. AI er gået fra at være en futuristisk idé til at blive en uundværlig ressource for virksomheder over hele verden og har allerede sat sit præg på den måde, som vi arbejder på, træffer beslutninger og kommunikerer med vores kunder.

07. maj 2024 | Læs mere


Parathed – Hvad gør din virksomhed, når I bliver ramt?

Cyberkriminalitet vokser som bekendt eksplosivt i takt med digitaliseringen i disse år og det kan være voldsomt dyrt at blive hacket. Potentielt kan det lægge jeres forretning helt ned, så I ikke kan rejse jer igen. Har jeres virksomhed styr på cybersikkerheden i en tid, der kalder på oprustning? Bliv inspireret til, hvad du som virksomhed kan gøre for at sikre virksomheden og medarbejdere, så I kan gå sikkert ind i fremtiden.

21. maj 2024 | Læs mere