Her er Danmarks fem bedste CIO’er lige nu:Se de fem nominerede til prisen som Årets CIO 2024

Artikel top billede

(Foto: Computerworld)

Opgrader til Linux uden nogen risiko - del 2

Vil du gerne gå over til open source, men du tør ikke? Brug Wubi til at installere Linux oven i Windows’ filsystem.

Af Redaktionen, Alt om Data

Denne artikel er oprindeligt bragt på Alt om Data. Computerworld overtog i november 2022 Alt om Data. Du kan læse mere om overtagelsen her.

Sidst forberedte vi dig og din maskine på, hvordan du let og enkelt kan skifte over til Linux – helt uden tårer. Denne gang kigger vi, stille og roligt, trin for trin, på hvordan du skal gøre.

1. Hent Wubi

Nu er tiden inde til at bruge Wubi, og det første skridt består i at hente et eksemplar af den nyeste version. Den følger normalt med den nyeste version af Ubuntu som en del af dens iso-image, og den fremstår som en Windowsapplikation, når du sætter Ubuntu-cd’en i din Windowsmaskine og ser på drevet.

Du kan også downloade den eksekverbare fil fra www.wubi-installer.org, og det kan være en bedre løsning, hvis du vil være sikker på, at du har den mest stabile version.

Den første betaversion af Ubuntu 10.04 omfattede en grim fejl, der lavede rod i nogle brugeres Windowsinstallationer og gjorde det svært at fjerne operativsystemet. Alle problemer burde være løst, når du læser dette, men det er altid klogest at bruge den allernyeste version.

Når du bruger den selvstændige eksekverbare fil, betyder det også, at du ikke behøver at have Ubuntu-iso’en. Installationsproceduren downloader de nyeste udgave, afhængig af hvilket desktopmiljø du vælger at bruge.

Efter at du har kørt den eksekverbare Wubifil, kommer der et vindue, hvor du kan skrive forskellige detaljer om den Ubuntu-installation, du er ved at oprette.

Brugernavnet bliver taget fra navnet på din eksisterende Windowsinstallation, og en konto med dette navn bliver oprettet som standard. Du foretrækker måske at ændre det til noget mere personligt, for eksempel dit sædvanlige web-brugernavn eller dit fornavn. Husk at skrive et kodeord.

Skræddersy installationen

I de fire andre menuer, der kommer frem i hovedvinduet, kan du vælge, hvilket drev Ubuntu skal installeres på, og hvor meget plads du synes, at installationen skal bruge.

Det er vigtigt, fordi det er størrelsen på den virtuelle harddisk, der skal indeholde Ubuntu-installationen. Den bør have samme størrelse, som du ville give til Linux, hvis det fandt sted på et rigtigt drev.

Jo mere plads du allokerer, desto bedre – men tallet vil afhænge af, hvor meget ledig plads du har, og af de ting, du vil bruge din Ubuntu-installation til. Standardstørrelsen på 5GB er god til test, men den overlever ikke i det lange løb, hvis du begynder at bruge Ubuntu-installationen som dit vigtigste operativsystem.

Den sidste interessante mulighed i installationsproceduren er, hvilken variant af Ubuntu du vil installere. Alle de vigtigste udgaver er opregnet under menuen »Desktop Environment«, og de fleste bør satse på standardudgaven, »Ubuntu«, til Gnome-desktoppen.

Men du kan også overveje at satse på desktopmiljøerne KDE (Kubuntu) eller sågar XFCE (Xubuntu). Vælg et af dem og klik »Install«. Du kan altid vælge ny desktop, efter at du har fået Linux op at køre og vælge mellem dem i Log-in-manageren, hvis du senere ombestemmer dig.

Installér Ubuntu

Efter at du har klikket på »Install«-knappen i Wubis hovedvindue, vil applikationen enten starte installationsprocessen, hvis du kører den fra en cd, eller henter den nødvendige iso til den desktop, du har valgt fra en af onlineserverne.

Når processen er i gang, bør du se en »Remaining Time«-indikator, der viser, hvor lang tid installationen vil tage. Hvis du installerer fra en cd, bør du være klar til at genstarte efter mindre end fem minutter. Hvis du downloader en iso, afhænger tidsrummet af din internetforbindelses hastighed. Men vi er ikke færdige endnu.

Når installationsproceduren er forbi, bliver du spurgt, om du vil genstarte systemet nu eller senere. Vælg »Now« for at genstarte maskinen med det samme. Nu bør du se, at der kommer en ny bootmenu, når Windows starter.

Det er Windows’ sædvanlige sort-hvide tekst i menuen til valg af operativsystem. Du vil typisk få valget imellem den Windowsversion, du har installeret, og den version af Ubuntu, du netop har tilføjet.

Efter at du har valgt »Ubuntu« i menuen, får du meddelelsen »Completing the Ubuntu install«. Så kommer den samme Grub-menu, som du får, når du installerer Ubuntu fra cd’en. Vælg den øverste mulighed, så kommer du direkte ind i installationsprocessens afslutning.

Der går nogle minutter, mens Ubuntu jonglerer med forskellige pakker, men inden længe genstarter maskinen igen, og du skal vælge Ubuntu to gange – en gang fra Windows’ bootmenu, og en gang fra den ændrede Grub-menu, der nu omfatter tekster til Ubuntu, Ubuntus fejlsikrede tilstand og din Windowsversion.

Bind sløjfen færdig

Mere indviklet er det faktisk ikke. Når du har valgt »Ubuntu«, kommer du til Ubuntus log-in-manager, hvor du kan skrive kodeordet til den konto, du oprettede for at få adgang til din fine nye Linuxdesktop. Så kan du importere dine data fra Windowspartitionen.

Du vil bemærke, at Wubi Ubuntu er magen til en almindelig Ubuntu-installation, og ydelsen bør ikke være markant anderledes. Den vigtigste forskel er læse/skrive-hastigheden, fordi hele Linux-distroen ligger på en fil på din Windowspartition. Men det har en enkelt vigtig fordel: De titusinder af filer, der udgør en typisk Linux-installation, kan du nemt fjerne ved at slette partitionsfilen fra din Windowsdesktop.

Disse filer kan du finde ved at genstarte til Windows og bruge filmanageren til at navigere til »C:ubuntudisks«. Du finder en fil, der virker som et image for din Linux-partition og en anden, der bliver brugt som swapspace (ekstra hukommelse), mens Linux kører.

Hvis du vil fjerne Wubi-installationen, skal du bruge applikationen Add/Remove fra Windows’ Kontrolpanel, ligesom med enhver anden Windows-installeret applikation. Det fjerner Wubi helt, og så er du klar til at gå i gang med det næste Linux-eventyr – nemlig at installere den ved siden af din Windowsinstallation. Held og lykke!

Hvis du synes, at Wubi er en god ide, hvis du gerne vil have noget Linux-funktionalitet lidt tættere på din Windowsdesktop, eller du blot vil prøve Linux, før du springer ud i det, bør du se på CygWin-projektet.

Det er en omfattende portal med nogle af de vigtigere Linux-biblioteker til Windowsplatformen, og den muliggør mange af de mere almindelige applikationer og desktopper, der kan kompileres og køre på Windows, uden af Linux kører i baggrunden. Der er endda en pakkemanager, der gør installationen nem.

Få adgang til MythTV

Wubis desktopudvalg omfatter også Mythbuntu. Når du vælger denne funktion, får du installeret en fuldt funktionel udgave af Myth-TV-PVR-systemet på din Windowsboks. Det er ideelt, hvis du vil have adgang til MythTV eller køre din Windowsmaskine som server uden at skulle døje med at gøre plads til en Linux-installation eller bekymre dig om konfigurationen.

Wubis risici

Der er nogle ulemper ved at bruge Wubi. Den vigtigste er, at den ikke understøtter dvale på værtssystemet. Det betyder, at dit system kan gå ned, hvis du prøver, og hvis du skal forlade maskinen i længere tid, er du nødt til at lukke helt for den. En anden fare er, at hvis dit partition-image bliver fejlbehæftet, mister du sandsynligvis alle dine Linux-data, ikke kun nogle få dele af dem.

[themepacific_accordion]
[themepacific_accordion_section title="Fakta"]

Det skal du bruge…

[/themepacific_accordion_section]
[/themepacific_accordion]