Artikel top billede

(Foto: Computerworld)

Helbred de blinde

Verdens første kunstige og fungerende øje er på vej til at blive godkendt dette forår.

Af Jan Skøt, Alt om Data

Denne artikel er oprindeligt bragt på Alt om Data. Computerworld overtog i november 2022 Alt om Data. Du kan læse mere om overtagelsen her.

Øjet hedder Argus II og er det, man kalder et retinal prosthesis system. Det er beregnet til at blive opereret ind i øjet hos mennesker, der har sygdomme i nethinden, som langsomt dræber cellerne i den.

Det er en af de mest almindelige grunde til blindhed og rammer ofte ældre eller mennesker med sukkersyge.

Argus II er ikke nogen mirakelkur. Systemet består af tre dele: Et kamera, en computer og en chip. Kameraet er et udvendigt kamera, der opfanger et billede. Det sidder i en brille, hvor der også sidder en computer, der bearbejder billedet til signaler, der sendes trådløst til systemets tredje del.

Den lillebitte chip der er indopereret i øjets nethinde. Chippen sidder samme sted, som de celler sad, der er døde. Her ligger den nærmest ovenpå de lag af nerveceller i øjet, der tidligere bearbejdede de nu døde lysfølsomme nervecellers impulser.

Chippen modtager de bearbejdede signaler fra kameraet og laver dem til små, elektriske impulser, der sendes ned i laget af nerveceller under den. Nervecellerne opfatter det på samme måde som signaler fra levende, lysfølsomme celler.

Resultatet bliver, at der sendes et signal gennem øjets optiske nerve til resten af hjernen, som den så forsøger at forstå.

Der er langt til et rigtigt billede, fordi chippen kun har 60 punkter – man kan næsten kalde dem pixel – så billedet er virkeligt groft. Men det er godt nok til at se forskel på lys og mørke, til at se genstande som man skal styre udenom eller hovederne på personer, som man taler med.

Næste generation af Argus skal have 200 pixel, og versionen efter skulle gerne nærme sig 1.000 pixel. Ved de 1.000 pixel er det muligt for brugeren at genkende en person og genkende ansigtsudtryk.

Problemet med at øge opløsningen er, at forbindelserne ned til nervecellerne virkelig er meget små. Desuden skal signalet sendes trådløst til chippen – man kan ikke have ledninger ind i øjet – og billedet skal helst bearbejdes i realtime med en computer, der kan sidde på en brillestang.

Alt sammen er voldsomme begrænsninger, som sandsynligvis vil gøre det umuligt at nå en opløsning, der nærmer sig øjets naturlige opløsning med denne teknologi.

Men måske er det heller ikke nødvendigt, for der er allerede forskning i gang med at behandle med stamceller og på den måde gendanne øjets naturlige lag af lysfølsomme celler og dermed et helt nyt og naturligt syn.




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
EG Danmark A/S
Udvikling, salg, implementering og support af software og it-løsninger til ERP, CRM, BA, BI, e-handel og portaler. Infrastrukturløsninger og hardware. Fokus på brancheløsninger.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Datadrevet forretning: Skab enestående kundeoplevelser med viden og data i centrum

Data står i centrum, når du skal styrke kundeoplevelsen – eller det burde det i hvert fald gøre. På denne konference vil du møde eksperter indenfor CX og komme i dybden med, hvordan du sætter data, transparens og viden til at arbejde for dig i din Customer Experience-strategi.

07. maj 2024 | Læs mere


Kunstig Intelligens (AI) Masterclass - fra futuristisk idé til uundværlig ressource

Velkommen til en Masterclass om kunstig Intelligens (AI) og den transformative kraft, som kan tage din organisation og karriere til næste niveau. AI er gået fra at være en futuristisk idé til at blive en uundværlig ressource for virksomheder over hele verden og har allerede sat sit præg på den måde, som vi arbejder på, træffer beslutninger og kommunikerer med vores kunder.

07. maj 2024 | Læs mere


Parathed – Hvad gør din virksomhed, når I bliver ramt?

Cyberkriminalitet vokser som bekendt eksplosivt i takt med digitaliseringen i disse år og det kan være voldsomt dyrt at blive hacket. Potentielt kan det lægge jeres forretning helt ned, så I ikke kan rejse jer igen. Har jeres virksomhed styr på cybersikkerheden i en tid, der kalder på oprustning? Bliv inspireret til, hvad du som virksomhed kan gøre for at sikre virksomheden og medarbejdere, så I kan gå sikkert ind i fremtiden.

21. maj 2024 | Læs mere