Artikel top billede

(Foto: Computerworld)

Vi spammes som aldrig før

Mængden af spam-beskeder er i øjeblikket dobbelt så stor som normalt, og når
nu det højeste niveau i flere år. Spam-beskederne indeholder ofte links til skadeligt indhold, der inficerer vores computere. Det viser en by undersøgelse om sikkerhed på nettet i det første halvår af 2014, som it-virksomheden Cisco har udarbejdet.

Af Rasmus Elm Rasmussen, Alt om Data

Denne artikel er oprindeligt bragt på Alt om Data. Computerworld overtog i november 2022 Alt om Data. Du kan læse mere om overtagelsen her.

De fleste af os er trætte af spam-mails. De fylder i vores indbakke, og de kan være svære at få bugt med. Men desværre kommer der mere og mere spam. Mængden af spam-beskeder faldt ellers i 2013, men i 2014 ser Cisco et uset højt niveau af spam, som bl.a. linker til den farlige malware, viser en ny sikkerhedsrapport.

”Spammere bruger fængende overskrifter til at fange vores opmærksomhed, fx en ny behandlingsform af en livstruende sygdom. Når vi så åbner mailen og trykker på et link, vil det typisk lede til en hjemmeside med malware, som din computer inficeres med. Man skal derfor sørge for at bruge spam-blokeringer, som løbende skal opdateres,” siger Henrik Stær, der er teknisk chef hos Cisco Danmark.

Ifølge sikkerhedsrapporten er spammere dog hurtige til at ændre spam-beskeder, hvis de har en lav klik-rate. De justerer fx billedet, teksten og domænenavnet.

Hackerne går efter mediebranchen

En anden interessant tendens, som fremhæves i rapporten, er, at medie- og forlagsbranchen topper listen over brancher, som oftest rammes af malware. Foran både den kemiske industri og pharmaindustrien, hvor malware-angreb ofte har været en torn i øjet. Medie- og forlagsbranchen oplever således malware fire gange så ofte som medianen af malware i alle brancher. Det hænger ifølge Henrik Stær sammen med, at online medier kan tiltrække et stort antal brugere, og samtidig er de afhængige af onlineannoncer. Det udnytter hackerne:

”Malvertising er online annoncering, som bruges til at sprede malware og bliver mere og mere udbredt. Ligesom helt almindelige reklamefolk henvender hackerne sig til et medie for at købe en onlineannonce. De køber dernæst annoncepladsen og siger, at annoncen skal lægges online så hurtigt som muligt, så mediet ikke har mulighed for at kontrollere indholdet. Når en bruger klikker på annoncen, inficeres de med malware,” siger Henrik Stær.

Ved at inficere brugernes PC eller tablet kan hackerne indsamle detaljerede oplysninger om brugernes online-adfærd – lige fra deres shoppevaner til deres geografiske placering. På den måde kan de cyberkriminelle udføre målrettede og sofistikerede angreb.

Globale virksomheder rammes af malware

I sikkerhedsrapporten har Cisco også set nærmere på 16 store multinationale virksomheder. Det viste sig, at der var ondsindet trafik på 100 pct. af de undersøgte netværk.

”Flere og flere ting bliver i dag opkoblet til nettet, alt lige fra biler og køleskabe til energi- og sundhedssektoren. Det kalder vi the Internet of Everthing. Det medfører enorme muligheder og gevinster, men det betyder samtidig, at sikkerhedslandskabet ændres og kræver et højt sikkerhedsniveau. Ifølge Ponemon Institute koster et hackerangreb i gennemsnit en virksomhed $5,4 millioner. Samtidig estimeres det, at USA eksempelvis hvert år taber $100 milliarder og 508.000 jobs pga. cyberkrimininalitet,” siger Henrik Stær og fortsætter:

”Hvis man vil forsvare sig mod hackerangrebene, skal man analysere, hvilke svagheder der kan være i ens virksomheds sikkerhedskæde. Cybersikkerhed skal simpelthen gøres til en prioritet, og man skal have en plan klar – før, under og efter et angreb. I Danmark er mange virksomheder forholdsvis godt stillet i før- og under-fasen, men efter-fasen er et område, der skal forbedres.”

Derudover viser rapporten, at 94 pct. af de undersøgte virksomheder sender trafik til hjemmesider, som hoster malware. Rapporten konkluderer også, at Java fortsat er hackernes favoritmål. 93 pct. af hackerangrebene er rettet mod programmeringssproget Java, mens Adobe Reader og Microsoft-programmerne Word, Excel og Powerpoint slet ikke rammes i samme grad.




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Advania Danmark A/S
Hardware, licenser, konsulentydelser

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Datadrevet forretning: Skab enestående kundeoplevelser med viden og data i centrum

Data står i centrum, når du skal styrke kundeoplevelsen – eller det burde det i hvert fald gøre. På denne konference vil du møde eksperter indenfor CX og komme i dybden med, hvordan du sætter data, transparens og viden til at arbejde for dig i din Customer Experience-strategi.

07. maj 2024 | Læs mere


Kunstig Intelligens (AI) Masterclass - fra futuristisk idé til uundværlig ressource

Velkommen til en Masterclass om kunstig Intelligens (AI) og den transformative kraft, som kan tage din organisation og karriere til næste niveau. AI er gået fra at være en futuristisk idé til at blive en uundværlig ressource for virksomheder over hele verden og har allerede sat sit præg på den måde, som vi arbejder på, træffer beslutninger og kommunikerer med vores kunder.

07. maj 2024 | Læs mere


Parathed – Hvad gør din virksomhed, når I bliver ramt?

Cyberkriminalitet vokser som bekendt eksplosivt i takt med digitaliseringen i disse år og det kan være voldsomt dyrt at blive hacket. Potentielt kan det lægge jeres forretning helt ned, så I ikke kan rejse jer igen. Har jeres virksomhed styr på cybersikkerheden i en tid, der kalder på oprustning? Bliv inspireret til, hvad du som virksomhed kan gøre for at sikre virksomheden og medarbejdere, så I kan gå sikkert ind i fremtiden.

21. maj 2024 | Læs mere