Artikel top billede

(Foto: Computerworld)

Kriminelle misbruger din computer, mens du er på ferie

It-kriminelle har fundet en ny indbringende indtægtskilde. I al hemmelighed overtager de din computer og bruger den til at producere Bitcoins på.

Af Rasmus Elm Rasmussen, Alt om Data

Denne artikel er oprindeligt bragt på Alt om Data. Computerworld overtog i november 2022 Alt om Data. Du kan læse mere om overtagelsen her.

Hvis din pc føles langsommere eller varmere end normalt, eller hvis blæseren på dit 3D-grafikkort pludselig begynder at køre af sig selv, så kan det være fordi en hacker har overtaget din computer.

”Sidste år var Danmark og resten af verden voldsomt plaget af ransomware-angreb, da det var en rigtig god forretningsmodel for de kriminelle. Men i takt med at både forbrugere og virksomheder er blevet bedre til at beskytte sig mod dette, har hackerne skiftet taktik. Nu handler det i høj grad om crypto mining,” udtaler Bjørn Borre, direktør for forretning og medlemsservice i IT-Branchen.

Seneste KSN rapport viser da også et kraftigt skifte i hackernes strategi. Mens antallet af ransomware-angreb er faldet med 30%, er antallet af crypto mining angreb samtidig steget med 44,5%, og man har nu registreret over 2,7 mio. mennesker, der har været ramt på bare et år.

Tjener millioner på din computer

Hvor det med ransomware handlede om tydeligt at gøre opmærksom på, at ens computer var overtaget og spærret af hackerne, så man betalte en løsesum for at få den åbnet igen, så forsøger de kriminelle med crypto mining at holde sig under radaren.

Crypto mining handler for de it-kriminelle om, at de får sneget noget software ind på din computer, så de kan overtage den.

Når det er sket, bruger de efterfølgende din computers regnekraft til at producere Bitcoins, der er en virtuel møntenhed og bl.a. bruges som betalingsmiddel på det sorte net.

Med en pris på omkring 40.000 kr. for bare én Bitcoin, kan det hurtigt blive en indbringende forretning, hvis en hackergruppe lykkedes med at inficere blot nogle tusinde computere, der så kan sættes til at arbejde i døgndrift for dem.

”Jo længere det lykkedes hackerne at bruge din computer i det skjulte, jo flere Bitcoins producerer de. Så de bruger ganske mange kræfter på at holde sig skjulte, hvilket kan gøre det svært at afsløre dem,” fortæller Leif Jensen, direktør for it-sikkerhedsfirmaet Kaspersky Labs kontor i de nordiske og baltiske lande.

Sådan opdager du crypto mining på din computer

Det er ikke kun de store datacentre, server farme eller virksomheder, der bliver ramt. Også mindre virksomheder og private computere bliver inficeret i stor stil – for jo flere computere de it-kriminelle styrer, jo flere Bitcoins får de.

Indikationerne på, om du er blevet inficeret, vil typisk være:

  • Din pc bliver mærkbart langsommere eller varmere end normalt
  • Blæseren på 3D-grafikkortet starter op, selvom du ikke har åbnet en 3D-applikation
  • Belastningen på CPU’en er større end normalt
  • Strømforbruget stiger

”Som udviklingen går nu, er der ingen tvivl om, at alle kan og vil blive ramt af it-kriminalitet på et eller andet tidspunkt. Så det er vigtigt, at man altid holder sit operativsystem og software opdateret, ligesom man skal have installeret et godt antivirus program på sin computer,” siger Leif Jensen.
Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
TIETOEVRY DENMARK A/S
Udvikler, sælger og implementerer software til ESDH, CRM og portaler. Fokus på detailhandel, bygge- og anlæg, energi og finans.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Bliv klar til AI Act: Det vil påvirke både din udvikling, drift og organisation

Fordelene ved at anvende kunstig intelligens bliver stadig mere udtalte, og både som virksomhed og myndighed er det i stigende grad uholdbart ikke at udforske mulighederne. Men der er også risici forbundet på den nye teknologi, og på dette formiddagsseminar ser vi på, hvordan verdens første regulatoriske kompleks – EUs kommende AI Act – adresserer behovet for en etisk, ansvarlig og kontrolleret anvendelse af AI.

20. august 2024 | Læs mere


Det Digitale Produktpas

Kom med og hør om, hvordan du kommer i gang med at sikre din virksomhed er klar til Det Digitale Produktpas. Vi sætter fokus på, hvordan du bliver klædt på til at få styr og struktur på dine data, samt hvilke krav du skal sætte til dine leverandører og andre i din værdikæde, for at sikre den nødvendige information er tilgængelig.

21. august 2024 | Læs mere


Cyber Security Summit 2024

På Cyber Security Summit får du indsigt i det aktuelle trusselslandskab, overblikket over de nyeste værktøjer og trends indenfor sikkerhedsløsninger, indsigt i de relevante rammeværktøjer og krav samt de bedste løsninger og værktøjer til at sikre effektiv drift og høj compliance.

27. august 2024 | Læs mere