Artikel top billede

(Foto: Computerworld)

Hvad med en gratis elbil?

Der er kæmpe forskel på, hvordan elbiler beskattes og støttes rundt om i Europa. I Tyskland kan en Elektroauto være helt gratis. I Danmark er registreringsafgiften endnu lav, men snart sker der noget nyt.

Af Aksel Brinck, Alt om Data

Denne artikel er oprindeligt bragt på Alt om Data. Computerworld overtog i november 2022 Alt om Data. Du kan læse mere om overtagelsen her.

Ja, det er sandt: Du kan få en helt gratis elbil. Det kræver blot, at du flytter syd for grænsen. I Tyskland er statsstøtten til Elektroautos så stor, at du kan gå ind til en forhandler, underskrive en leasingkontrakt og køre af sted i en Renault Zoe uden at skulle betale en euro.

Depositummet og de 125 euro i månedlig betaling dækkes ifølge en nylig artikel på Forbes.com af den tyske stat. Ikke så overraskende er forhandleren bag tilbuddet, König, blevet overrendt af kunder i en grad, så man ikke kan imødekomme efterspørgslen.

Stor forskel på tilskuddene

Tilskuddene til elbiler varierer voldsomt i de forskellige europæiske lande. Ifølge Forbes.com giver man i Kroatien 11.800 euro i støtte, i Rumænien 11.100 euro, i Tyskland og Polen 9900 euro og i Frankrig 7700 euro, mens Spanien foretrækker at støtte benzin- og dieselbiler.

I Norge er det også særdeles gunstigt at køre i elbil. Her er nemlig slet ingen registreringsafgift. Nordmændene skal heller ikke betale vejafgifter og kan parkere gratis i byerne. Af samme grund bliver der solgt langt flere elbiler i Norge end i Danmark.

Nyt om afgifter i Danmark

Men hvordan ser det så ud herhjemme – er vi også på vej mod gratis tilstande?

Ikke helt. I Danmark skal der her i 2020 ikke betales registreringsafgift af elbiler til under 400.000 kr., og man kan få et batterifradrag i registreringsafgiften på 1700 kr. pr. kWh, dog op til højst 45 kWh.

Det gør måske ikke – som i Tyskland – elbilen noget nær gratis at køre rundt i, men det gør den mere konkurrencedygtig i sammenligning med de mange billige biler drevet af fossilt brændstof.

Fra 2021 og i årene fremover vil der imidlertid ske en markant stigning i registreringsafgiften herhjemme, medmindre gældende lovgivning ændres. Og det kan godt ske.

Regeringen har nedsat en kommission, Elbilkommissionen (også kaldet Eldrup-kommissionen efter formanden Anders Eldrup), som blandt andet skal se på fremtidens beskatning af nul- og lavemissions-biler. Kommissionen ventes her til sommer at offentliggøre sine anbefalinger, og de kan få afgørende betydning for, om elbilen er attraktiv for de danske bilister de kommende år. Elbil-entusiasterne i Danmark sidder lige nu med tilbageholdt åndedræt ...




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Konica Minolta Business Solutions Denmark A/S
Salg af kopimaskiner, digitale produktionssystemer og it-services.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Datadrevet forretning: Skab enestående kundeoplevelser med viden og data i centrum

Data står i centrum, når du skal styrke kundeoplevelsen – eller det burde det i hvert fald gøre. På denne konference vil du møde eksperter indenfor CX og komme i dybden med, hvordan du sætter data, transparens og viden til at arbejde for dig i din Customer Experience-strategi.

07. maj 2024 | Læs mere


Kunstig Intelligens (AI) Masterclass - fra futuristisk idé til uundværlig ressource

Velkommen til en Masterclass om kunstig Intelligens (AI) og den transformative kraft, som kan tage din organisation og karriere til næste niveau. AI er gået fra at være en futuristisk idé til at blive en uundværlig ressource for virksomheder over hele verden og har allerede sat sit præg på den måde, som vi arbejder på, træffer beslutninger og kommunikerer med vores kunder.

07. maj 2024 | Læs mere


Parathed – Hvad gør din virksomhed, når I bliver ramt?

Cyberkriminalitet vokser som bekendt eksplosivt i takt med digitaliseringen i disse år og det kan være voldsomt dyrt at blive hacket. Potentielt kan det lægge jeres forretning helt ned, så I ikke kan rejse jer igen. Har jeres virksomhed styr på cybersikkerheden i en tid, der kalder på oprustning? Bliv inspireret til, hvad du som virksomhed kan gøre for at sikre virksomheden og medarbejdere, så I kan gå sikkert ind i fremtiden.

21. maj 2024 | Læs mere