Artikel top billede

Europæiske tech-virksomheder har tabt mere end 2.800 milliarder kroner i markedsværdi

Investorerne kaster ikke længere penge efter hvad som helst, og det kan mærkes i den europæiske tech-branche, hvor der er færre tech-virksomheder, der får mulighed for at vokse sig rigtigt store.

2021 var et særdeles godt år for tech-virksomheder i Europa.

Sidenhen har de dog tabt en stor del af deres markedsværdi.

Virksomhederne er faktisk hele 2.800 milliarder kroner mindre værd i dag, end de var, da de var på toppen sidste år.

Det fremgår af en ny rapport fra det London-baserede investeringsselskab Atomico, beretter det britiske finansmedie Financial Times.

Årsagerne er mange: Høj inflation, stigende renter, Ruslands invasion i Ukraine samt en tøven fra investorernes side, når det kommer til at lægge penge i startups.

Det kommer især til udtryk i antallet af unicorns – eller enhjørninger – der er blevet skabt i år sammenlignet med året forinden.

Unicorns er startup-virksomheder, der er mere end en milliard dollar værd. Svarende til lidt mere end syv milliarder kroner.

I år er der blevet skabt hele 70 procent færre enhjørninger, når man sammenligner med 2021.

I 2021 blev der nemlig skabt flere end 100 enhjørninger, mens det har forholdt sig markant anderledes i 2022. Her er nemlig tallet kun 31.

Tallet er det laveste siden 2017, hvis man ikke medregner 2020, hvor verden var ramt af en global pandemi.

Tom Wehmeier, der er partner og analysechef hos Atomico, ser det heller ikke, som værende sandsynligt, at branchen kommer til at komme på niveau med 2021 i lang tid endnu.

Det skyldes de udfordrende makrotendenser, som ikke lige foreløbig forsvinder, lyder det.

"Der er ingen vej tilbage – i hvert fald ikke i meget lang tid endnu – til de betingelser, vi oplevede i slutningen af 2021," siger han.

Ifølge Atomicos rapport er der i 2022 blevet investeret 85 milliarder dollar i de europæiske tech-virksomheder. Det svarer til 598 milliarder kroner.

Det er mere end det dobbelte af det, der blev investeret i både 2019 og 2020.

Det er dog et fald på 18 procent, når man sammenligner med 2021, viser rapporten.

En del af forklaringen er, at investorerne investerede store summer på én gang i 2021.

Det er ikke tilfældet længere.

Dette skyldes ifølge investorerne tilliden til markedet og ikke manglende ressourcer.

Atomico vurderer, at der er omkring 80 milliarder dollar, svarende til 563 milliarder kroner, tilgængeligt til investeringer i Europa, men som ikke er blevet anvendt af investorerne.

Og selv blandt erfarne venturekapital-veteraner er det svært at finde hoved og hale iet startup-finansiering midt i en tid med makroøkonomiske udfordringer samt geopolitiske bølgeskvulp.

”Jeg har været i det her game i 20 år og det er usædvanligt svært at spå i tebladene i øjeblikket,” siger Nic Brisbourne, der er partner i Forward Partners med hovedsæde i London, som har en portefølje på 95 millioner pund, svarende til 821 millioner kroner, i startup tech-virksomheder.

"Jeg føler en reel mangel på tillid til, at hvis jeg sætter penge ind nu, vil den virksomhed så være i stand til at rejse penge igen inden for de næste 12-18 måneder," lyder det videre.

Atomico har siden 2015 undersøgt den europæiske tech-branches tilstand i sin årlige 'State of European Tech'-rapport, der især har haft fokus på startups i de europæiske hovedstæder, der i de senere år så ud til at gøre forskellen på investeringer mellem dem og Silicon Valley mindre.