Artikel top billede

Hele problematikken om, hvorvidt vi i Danmark kan skabe unicorns, handler ikke om adgang til kapital eller en ny statslig superfond. Det handler om mangel på it-kompetencer og om arbejdskraften kan tiltrækkes til Danmark, siger Jeppe Rindom, stifter af Pleo. (Foto: Pleo)

Førende danske it-iværksættere skyder regeringens plan ned: Vi får ikke flere it-virksomheder i milliardklassen af at lægge offentlige institutioner sammen

Regeringen ønsker sig nogle flere danske vækstvirksomheder i milliardklassen. Det skal en fusion af tre offentlige organisationer til en stor statslig fond hjælpe med til, men den plan skyder nogle af de mest succesfulde danske it-iværksættere grundigt ned.

Unicorns. Dem skal vi have nogle flere af i Danmark, mener regeringen - altså flere vækstvirksomheder, som er over en milliard dollars værd.

Til den ende har regeringen lanceret en storstilet plan med en sammenlægning af tre af de offentlige institutioner, som kan bidrage til at virkeliggøre visionen.

Vækstfonden, Danmarks Eksportkredit (EKF) og Danmarks Grønne Investeringsfond skal fusioneres og blive til Danmarks Investeringsfond.

Men den plan er helt galt afmarcheret, mener nogle af de mest succesfulde danske it-iværksættere.

“Er du på den her rejse som unicorn, så er der som regel også god adgang til kapital. Men du er på udkig efter nøjagtig den kapital, som også kommer med en specifik kompetence og erfaring til at få dig videre. Det er nok svært at mønstre den kompetence og erfaring, der skal til, i sådan en statslig superfond,” siger stifter og senior vice president i Tradeshift Mikkel Hippe Brun, til Børsen.

Stifteren af Vivino, Heini Zachariassen, er helt på linje med den kritik.

Det samme er Jeppe Rindom, stifter af Pleo, som forleden også luftede sin kritik af regeringens plan over for Computerworld:

"Hele problematikken om, hvorvidt vi i Danmark kan skabe unicorns, handler ikke om adgang til kapital eller en ny statslig superfond. Det handler om mangel på it-kompetencer og om arbejdskraften kan tiltrækkes til Danmark," sagde han.

De tre it-iværksættere peger på, at det faktisk i de senere år generelt er blevet lettere at rejse ny kapital, og at det typisk er helt afgørende for en potentiel it-succes at etablere sig i USA.

Erhvervsminister Simon Kollerup (S) tror dog fortsat på, at den nye statslige superfond kan gøre en positiv forskel. Men han siger samtidig, at regeringen er klar til at tage flere skridt for at holde på vækstvirksomhederne, fordi de betyder meget for beskæftigelse og velstand i Danmark.