Artikel top billede

(Foto: JumpStory)

Voksende omkostningsfokus er panodil til hyperskalerede tømmermænd

Klumme: Nogle CIO’er kommer til at kigge grundigt på brug og prissætning af hyperscalernes public cloud. Et voksende omkostningsfokus kan bringe os i bedre balance og dæmpe cloud-begejstringens tendens til decideret teknologisk overtro.

Denne klumme er et debatindlæg og er alene udtryk for forfatterens synspunkter.

Virksomheder kan høste store fordele ved at bruge public cloud.

Samtidig kan de vågne op til tunge tømmermænd, når halvskjulte og variable omkostninger gør grove indhug i deres business case, hvis de ikke har tænkt deres brug og værdi af data godt igennem.

Begejstringen for skyen kan føre til den kortslutning, at vi tror, at alt er guld og grønne skove på public cloud.

Lige her banker den teknologiske overtro på døren. Man kan ikke se et eneste hår i suppen og vil løse samtlige problemer med ens nye skinnende værktøj.

Og så står man måske få øjeblikke senere med en rigtig ubehagelig overraskelse i form af en 17 km lang regning.

Kuren er på vej

Der er dog en meget aktuel og ikke udpræget frivillig kur på vej mod disse hyperskalerede tømmermænd.

Presset vokser nemlig på CIO’erne.

En Computerworld-artikel refererede for nylig en Gartner-undersøgelse med svar fra over 2000 CIO’er, som fortæller, at budgetterne kommer til at falde i 2023, mens kravet om værdiskabelse vil stige.

CFO’erne letter foden fra speederen, og dette omkostningsfokus bliver panodil mod den slags tømmermænd.

Grundigt kig på data

Den nøgterne og kælderkolde betragtning er, at public cloud ikke er mere eller mindre end en platform – en infrastruktur.

Vi kan vælge at lægge en workload her. Men det er i sidste ende vores egen virkelighed – altså brug, adfærd og processer omkring data – der afgør graden af genialitet i at høste de skalerede cloud-fordele.

Public cloud services er for mange en genvej til at accelerere digital innovation; at fornægte det vil være tåbeligt. Men samtidig skal man forstå omkostningsdriverne i public clouds.

De færreste, for ikke bare at sige ingen, kan forecaste de omkostninger, man møder, når virksomheden anvender public clouds.

Din regning indeholder nemlig også en komplekst sammensat flerhed af variable omkostninger, som du kun vanskeligt selv kan styre.

Vi kommer til at kigge meget grundigt på disse omkostninger, for det er ren tilsætning, hvis vi kunne have gjort noget andet og billigere.

Effekten er jo den samme. Og det ville være ærgerligt, hvis din CFO lukker ned for public cloud services, fordi omkostningerne løber løbsk.

Derfor vil et øget fokus på forretningsmæssig værdi naturligt føre til, at vi luger ud i børnesygdommene på cloud-rejsen.

Drop teknologisk overtro

Den balancerede og intelligente tilgang til at fordele sine workloads må nødvendigvis være baseret på at forstå egne data.

Hvor og hvordan opstår de? Hvordan bruger vi dem nu? Og i fremtiden? Hvilke compliancekrav og sikkerhedskrav skal vi leve op til?

Best-in-class er at omsætte denne indsigt til den optimale balance mellem clouds.

”Lad ønskede fordele forme løsningerne, hellere end at spejde efter fordele for at retfærdiggøre en ønsket løsning”. Sådan skriver Rambøll ganske lakonisk i den aktuelle survey IT i Praksis under overskriften ”udnyt best practices til at skabe fordelene med digital transformation”. (Rambøll Management Consulting. IT in Practice 2022-23).

En meget diplomatisk vending. Jeg tror, den kan oversættes til ”drop teknologisk overtro og kig alene på effekt og udbytte”.

Det gælder også brugen af hyperscalere.

Klummer er læsernes platform på Computerworld til at fortælle de bedste historier, og samtidig er det vores meget populære og meget læste forum for videndeling.

Har du en god historie, eller har du specialviden, som du synes trænger til at blive delt?

Læs vores klumme-guidelines og send os din tekst, så kontakter vi dig - måske bliver du en del af vores hurtigt voksende korps af klummeskribenter.