Artikel top billede

Dansk Oxford-professor: Derfor kører projekter i grøften – og sådan undgår du det

I den nye internationale bestseller How Big Things Get Done forklarer Bent Flyvbjerg og Dan Gardner, hvordan man tackler alt både små og store projekter mere hensigtsmæssigt.

Det siges, at døden og skattevæsenet er livets to sikre konstanter. Men der er også en tredje.

Nemlig at budget og tidsplan stort set aldrig holder, når der skal bygges it-systemer, superhospitaler eller broer. For slet ikke at tale om kernekraftværker, der indtager podiet i forsinkelsernes Hall of Fame med stående klapsalver.

Det har den danske Oxford-professor Bent Flyvbjerg skrevet en bog om sammen med forfatter og undersøgende journalist Dan Gardner.

Bogen bærer titlen “How Big Things Get Done” med undertitlen The Surprising Factors That Determine the Fate of Every Project, from Home Renovations to Space Exploration and Everything In Between.

Her opridser de en perlerække af årsager til, at helt op mod 92 procent af alle store projekter overskrider tidsplaner eller budget – eller begge dele på én gang – og ofte i en grad, så det får øjnene til at løbe i vand.

Men forsinkelser plager også mere beskedne opgaver i helt almindelige virksomheder eller endda i hjemmet. For hvor mange har egentlig førstehåndskendskab til et nyt køkken, der faktisk blev installeret til tiden?

Én af årsagerne er naturligvis, at man med stigende kompleksitet skal håndtere en lang række sammenhængende delprojekter, som skal udføres i korrekt rækkefølge.

En anden årsag er, at der næsten altid er uforudsete faktorer, som stikker en kæp i hjulet undervejs.

Dertil kommer naturligvis, at leverandører og entreprenører har naturlig interesse i at være optimister og love mere end de kan holde for at vinde en kontrakt. Blot for siden at pege på alle de mange beklagelige årsager til, at man alligevel får svært ved at nå helt i mål som aftalt.

Alt det beretter Flyvbjerg og Gardner om med rigelig viden og humor i bagagen, hvilket har været med til at sende bogen til tops på de internationale bestsellerlister og høste ros fra navne som Daniel Kahneman (Thinking, Fast and Slow). Nassim Nicholas Taleb (The Black Swan) og Tim Harford (The Undercover Economist).

Men de ser også på – og det er her, at bogen bliver nyttig og ikke kun underholdende – hvordan projekter undgår at støde på grund undervejs.

For nogle gange går det jo altså ikke bare godt, men rigtig godt.

Og her er årsagerne blandt andet, at man undervejs har indbygget interessesammenfald hos projektdeltagerne og indkalkuleret risikoen for, at man simpelthen ikke kan forudsige alt på forhånd.

Men det kan man læse mere om i How Big Things Get Done og – måske – være bedre forberedt, så man har bedre forudsætninger for at nå i mål med næste projekt.

Hvilket trods alt er at foretrække fremfor at skulle vride hænder foran bestyrelse og direktion, mens man opridser alle årsagerne til at de skal have lidt mere tålmodighed – og også meget gerne trække flere penge op af lommen.

Titel: How Big Things Get Done – The Surprising Factors That Determine the Fate of Every Project, from Home Renovations to Space Exploration and Everything In Between.

Forfattere: Bent Flyvbjerg og Dan Gardner