Her er Danmarks fem bedste CIO’er lige nu:Se de fem nominerede til prisen som Årets CIO 2024

Artikel top billede

Indtil videre ser det lovende ud. Fra Tassos synspunkt har vi et mål om i gennemsnit at kunne producere 420 tons kontinuerligt støbejern om ugen, og en potentiel digitalisering af vores produktion kan hjælpe os med at nå vores mål, siger CEO i Tasso, Kristian B. Pedersen. (Foto: Sophia Juliane Lydolph/Tasso)

Støbejern er et mysterium: Digitalisering af dansk produktion er i fuld sving og giver håb om energibesparelser

Ved hjælp af videnskabelige modeller og kunstig intelligens åbner et nyt ph.d.-projekt ovnene hos jernstøberiet Tasso i Odense. Hvad der præcist sker, når smeltet jern støbes, har altid været et mysterium for støberierne, og svaret på det mysterium kan meget vel bane vejen for en digital transformation af hele branchen. Og direktøren håber på energibesparelser.

Ph.d.-studerende ved Danmarks Tekniske Universitet, Ashish Chawla, har siden 2020 været tilknyttet det danske jernstøberi Tasso i Odense.

Her er han godt i gang med at skrive sin afsluttende ph.d.-afhandling, der ved hjælp af avancerede matematiske modeller og kunstig intelligens skal danne grundlag for digitaliseringen af Tassos støbejernsproduktion.

Afhandlingen er opdelt i tre stadier, hvoraf første stadie netop er afsluttet og resultaterne offentliggjort i et anerkendt akademisk tidsskrift om støberiteknik.

Gennem udviklingen af en matematisk og videnskabsbaseret model forsøger første stadie at simulere, hvad der helt præcis sker, når det smeltede jern i Tassos smelteovne støbes til strengstøbt støbejern.

Ved at simulere dén proces er det nemlig muligt at lokalisere de bedste steder at placere sensorer, der skal understøtte den efterfølgende digitalisering af støbejernsproduktionen.

“Hvad der egentlig sker, når det smeltede jern ledes ud af ovnene og ind i formen, har indtil nu været et stort mysterium for hele støberibranchen, man kan næsten kalde det en form for sort boks. Det har gjort det enormt svært at digitalisere og dermed automatisere støbejernsproduktion”, siger Ashish Chawla.

Hvordan digitaliserer man produktionen?

Han forklarer, at de næste stadier af hans afhandling skal undersøge nærmere, hvordan man digitaliserer produktionen:

“Her vil den matematiske model, der simulerer støbeprocessen, blive integreret med dataanalyse og kunstig intelligens for at opnå bedre kontrol over fremstillingsprocessen. Teknologien vil på den måde danne grundlag for digitalisering med henblik på effektivisere arbejdsgangene, øge produktionens robusthed og reducere energiforbruget, så der er også et bæredygtigt aspekt inde over,” siger han.

CEO i Tasso, Kristian B. Pedersen, er meget begejstret for projektet og ser et stort potentiale i at digitalisere støbejernsproduktionen – både for Tasso selv og for støberibranchen som helhed:

“Indtil videre ser det lovende ud. Fra Tassos synspunkt har vi et mål om i gennemsnit at kunne producere 420 tons kontinuerligt støbejern om ugen, og en potentiel digitalisering af vores produktion kan hjælpe os med at nå vores mål, forklarer han.

Tassos elforbrug nåede 15 MWh sidste år, mens virksomheden udledte omkring 3.000 tons CO2 inden for scope 1 og 2. Jernstøberiet har stort fokus på bæredygtighed, og Kristian B. Pedersen håber derfor på, at digitaliseringen på sigt kan være med til at reducere energiforbruget og dermed virksomhedens klimaaftryk:

“Støbejernsproduktion kræver, at materialerne varmes op til omkring 1.400 grader, og det kræver selvsagt en vis mængde energi. Derfor kan selv de mindste optimeringer af støbeprocesserne føre til relativt store reduktioner i vores klimaaftryk, og det gør bare digitalisering endnu mere interessant for et jernstøberi som os og støberibranchen generelt, siger han.