Artikel top billede

(Foto: Lars Jacobsen)

Nørgaard: GAI'dar og gruppearbejde: Vi kan og skal redde Verden

Klumme: ChatGPT er og bliver bare en Generativ AI (GAI), der laver ord-salat og cut-paste på steroider. Med den rette prompting kan selv hærdede DJØF'ere i Kirkeministeriet bringes til at skrive sjove ting, og det samme kan GAI'erne.

Denne klumme er et debatindlæg og er alene udtryk for forfatterens synspunkter.

"Hej Verdens regeringer - vi er nogle (af verdens største) bikse, der i årtier har arbejdet på en dødsensfarlig teknologi, der kan rydde hele bulen, og nu har én af os frigivet en lege-let-version, som folk elsker, og nu vil vi bare sige, at vi synes I skal regulere os hårdt og hurtigt.

Well, hvad vi mener er, at VI selvfølgelig er i stand til at håndtere denne frygtelige, tilintetgørende teknologi - vi er jo de gode, og vi har jo arbejdet med det i mange år. Derfor kopierer en del af os også i hast dem, der slap katten ud af sækken.

Så lige netop os skal I jo ikke være bange for. Næh, vi er mere bekymrede for de små, måske kinesiske, måske open source-konkurrenter, der vil kunne udfordre vores dominans på området.

For at redde menneskeheden bør I redde os ved at regulere os og dermed give os en chance for at redde menneskeheden."

Hyklere er de

Når det bliver tid til at fejre weekenden med nogle gode glas i hånden i Silicon Valley (de er ni timer bagud, så skænk (!) dem en tanke ved midnatstid), så håber jeg at disse hyklere er omgivet af rygklappere og Kejserens nye skræddere, så de ikke får vinen eller Pappy van Winkle galt i halsen.

Jeg har i øvrigt kun smagt en van Winkle-bourbon en enkelt gang, og det var ikke Pappy, som nogle åbenbart gerne vil smage:

What To Know About Pappy Van Winkle: The Bourbon That Can Sell For Over $50,000—And Inspire Criminal Activity (forbes.com)

Tilbage til hyklerne:

Det var da godt, at IBM, Commodore og Apple ikke lavede et tilsvarende 'oprob', da de fandt på pc'en.

Det kunne også have været muntert, hvis opfinderne af Lotus123, SuperCalc, WordPerfect og PC Plus havde råbt vagt i gevær over en teknologi, der ville gøre millioner af mennesker arbejdsløse.

For slet ikke at tale om dem, der virkeligt effektiviserede outsourcing og muliggjorde samarbejde med hundredvis af millioner af mennesker i varme lande (dét er snart en kliché) - nemlig de, der gav os internettet.

Eller hvad med Big Data?

Og hvad med dem, der leger med quantum nu? Burde de ikke reguleres voldsomt og holdes nede fra starten? Den vil jo kunne bryde alle koder og afsløre alt! Rædsel!

Det er i øvrigt som om, at ChatGPT er blevet endnu mere DJØF-agtig og røvkedelig i den seneste måned eller to. Nogen må virkeligt opdrage den hårdt i disse dage.

Men den er og bliver bare en Generativ AI (GAI), der laver ord-salat og cut-paste på steroider.

Det er da klart, at den er god til at skrive kode, ansøgninger, bureaukrati-ting, statsminister-taler og historier - det er jo ting, som vi mennesker også gentager og kopierer fra andre i det uendelige. Alligevel opfatter vi os selv som originale i processen.

Med den rette prompting kan selv hærdede DJØF'ere i Kirkeministeriet bringes til at skrive sjove ting, og det samme kan GAI'erne.

Ja, den vil kunne skrive phishing-mails og Twitterbeskeder om vacciners forbandelse hurtigere og bedre end de fleste.

Men vi har da i årtier haft både computerfarme og troldehære af billige arbejdere, der gjorde det samme.

Volume, Velocity, Variety - de tre V'er fra Big Data - er ikke ligefrem noget nyt.

Og nu kan AI måske give os en hær af hjælpere imod dårlige ting fra AI... Det bliver et job-boom, der vil noget.

Det er drømmen om Artificial General Intelligence (AGI), der holder os oppe, for dén bliver nemlig farlig og truer menneskeheden.

GAI'erne er mest for sjov og til ting, hvor vi stadig kan følge med uden problemer.

AGI kan selv. Dén er intelligent. Siger de kloge. SÅ bliver det for alvor dødbringende. Panik-panik.

AI-mageddon er her ikke helt endnu.

Men det skal ikke forhindre politikere, lobbyister og medietyper i at rende skrigende rundt i små cirkler og råbe "Alarm! Alarm".

Det har de uden problemer masser af tid og lyst til, fordi nogle andre småting omkring klima, biodiv, Kina, Ukraine og supersygehuse trods alt kan ordnes om formiddagen.

Opdatering om De Fem

Det minder mig om, at jeg skal huske at opdatere jer på De Fem. Ikke bogserien af Enid Blyton, men supersygehusene:

Først kom meldingen om, at de tilsammen var forsinkede 40 år.

Men SÅ kom meldingen, der gav mig håb om at komme op på 42, fra Aalborg: Ikke alene er facaden ikke heeelt vandtæt deroppe, men 36 km vandrør er rustne, hvilket fik politikerne deroppe til at erklære, at NU var deres tålmodighed opbrugt, hvorefter byggeriet haltede videre.

Hvad ER der med de nordjyder og vand?

Der bliver nok ansat nogle flere regnearks-baserede kontrollører uden indsigt, inviteret endnu flere ligegyldige mennesker til statusmøder og fyret nogle fagfolk, ligesom vi gør i it-projekter.

Trods dét, at vi siden Ritt Bjerregaards elendige skolereform i 1970'erne (den, der gør, at de fleste af os ikke har lært en skid) ikke har lavet andet end projekter i skolen, så er vi åbenlyst blevet dårligere til projekter.

Jeg vil godt se den dansker, der stiller sig op på en våd papkasse og deklamerer, at vi er verdens bedste, måske ikke til, sådan, I ved, helt konkrete ting og sager, men derimod til sam- og projektarbejde.

Kender I for resten definitionen på et projekt i skolen? Det er en gruppe på fire elever, hvoraf de tre intet laver eller lærer, mens den fjerde laver det hele og lærer en masse.

Gad vide, om det er de tre, der senere bliver sat til at lave de store projekter, eller den ene? Det kunne man måske lave en analyse af.

Var du en af de tre eller var du den fjerde? Og hvordan gik det dig senere i livet, når du skulle lave projekter med andre? Dét gad jeg godt vide. I husker måske, at man for 15 år siden konstaterede, at gruppearbejde ikke fungerede skidegodt i for eksempel gymnasiet, hvorefter man fra officielt hold foreslog at bruge gruppearbejde i højere grad? "Hvis vi skal lave mere gruppearbejde tror jeg seriøst, at jeg kaster op", som min gymnasiedatter sagde, da hun læste den udmelding. Men skriv til mogensxy@gmail.com om jeres erfaringer med gruppearbejde på dansk til mig. Jeg vil sætte pris på, at I ikke skriver det som et gruppearbejde, tak. Og skål og god weekend!

Klummer er læsernes platform på Computerworld til at fortælle de bedste historier, og samtidig er det vores meget populære og meget læste forum for videndeling.

Har du en god historie, eller har du specialviden, som du synes trænger til at blive delt?

Læs vores klumme-guidelines og send os din tekst, så kontakter vi dig - måske bliver du en del af vores hurtigt voksende korps af klummeskribenter.