Her er Danmarks fem bedste CIO’er lige nu:Se de fem nominerede til prisen som Årets CIO 2024

Artikel top billede

(Foto: PR-Foto)

Sådan vil regeringen stække tech-giganterne: Vil gennemføre disse 13 forslag fra ekspertgruppe

Aldersgrænsen skal hæves og kontrollen med tech-giganterne skal strammes. Sådan lyder nogle af anbefalingerne fra regeringens ekspertgruppe om tech-giganter. Regeringen vil gennemføre alle anbefalingerne.

Mandag morgen overrakte formanden for regeringens ekspertgruppe om tech-giganter, Mikkel Flyverbom, ekspertgruppens anbefalinger til håndteringen af tech-giganters forretningsmodeller og deres konsekvenser for det danske samfund.

Overrækkelsen af anbefalingerne skete til regeringen i erhvervsministeriet, hvor regeringen var repræsenteret af erhvervsminister Morten Bødskov (S), kulturminister Jakob Engel-Schmidt (M) og digitaliseringsminister Marie Bjerre (V)
Anbefalingerne kommer i kølvandet på debatten om de udfordringer, som tech-giganternes forretningsmodeller giver.

De er blandt andet baseret på at fastholde brugerne foran skærmen ved hjælp af algoritmer, som er noget nær umulige at gennemskue.

Og mens brugerne fastholdes foran skærmen, så går tech-giganterne på data-rov, hvor brugernes personlige oplysninger bliver høstet.

Disse oplysninger kan blandt andet benyttes til både at forudsige og påvirke adfærd samt holdninger, hvilket kan have konsenvekser for den demokratiske samtale.

Det er derfor afgørende, at der finder en grundig overvejelse sted i forhold til, hvilken rolle tech-giganterne får lov til at spille i vores samfund samt hvilke rammer, der skal gælde for dem og deres forretningsmodeller, lyder det fra ekpspertgruppens formand, Mikkel Flyverbom, der også er professor i kommunikation og digital transformation på CBS.

"Derfor har tech-giganters forretningsmodeller været et oplagt første emne for ekspertgruppen. Hvis vi vil have mere demokratisk kontrol med tech-giganter, så kræver det strukturelle og reguleringsmæssige indsatser, der implementerer og håndhæver EU-lovgivning, der allerede er gældende eller er på vej," lyder det i pressemeddelelsen.

Ifølge Flyverbom kan Danmark dog også vælge at gå forrest med stramninger og begrænsinger for tech-giganternes adfærd.

Det kan blandt andet ske gennem tiltag, som dem ekspertgruppen præsenterer for regeringen i dag, hvor politikerne får mulighed for at sætte klare grænser og rammer for, hvordan den digitale udvikling skal ske, lyder det.

Regeringen vil gennemføre alle 13 forslag - i Danmark og i EU

Derfor er SVM-regeringen klar til at bakke op om alle de 13 forslag, som Flyverbom og resten af hans følgesvende fra ekspertgruppen i dag har overrakt til regeringen.

"Regeringen er enige i anbefalingerne og vil arbejde for at gennemføre dem både i Danmark og i EU," lyder det fra regeringen i pressemeddelelsen.

Regeringen vil derfor hæve aldersgrænsen for samtykke til behandling af persondata fra 13 år til 16 år i stedet.

Det betyder, at flere mindreårige, som bruger Facebook, Instagram, Youtube og Snapchat vil være beskyttet mod indhentning af personlige oplysninger.

Indtil da vil det være et krav for tech-giganterne at indhente samtykke fra forældre for at kunne indhente personoplysninger.

Samtidig vil regeringen arbejde for at indføre krav om aldersbekræftelse for at beskytte børn mod upassende indhold - eksempelvis porno eller videoer fra krig.

Det skal ske ved, at der skal finde en digtital bekræftelse sted med hensyn til, om brugeren, der forsøger at tilgå hjemmesider eller apps med upassende indhold, er voksen.

Der skal sættes en stopper mod tech-giganternes "forrykte metoder"

Den socialdemokratiske erhvervsministe Morten Bødskov lægger ikke fingre imellem i forbindelse med præsentationen af ekspertgruppens 13 forslag.

Han er utrolig glad for de anbefalinger, han i dag har fået overrakt, lyder det i pressemeddelelsen og opfordrerer til, at tech-giganterne tager et større ansvar.

"Vi skal sætte en stopper for deres uigennemskuelige algoritmer, som med forrykte metoder fastholder børn og voksne foran skærmen og høster uanede mængder af personlige oplysninger. Vi skal sætte ind med blandt andet aldersbekræftelse og en højere grænse for databeskyttelse af børn, og regeringen går i gang med det samme."

I ekspertgruppens rapport fremgår det, at tal fra 2023 viser, at danske børn i alderen 9-14 år, på trods af aldersbegrænsning på 13 år, har et dagligt tidsforbrug på 1 time og 18 minutter på TikTok og 1 time 36 min på YouTube.

Danske unge i alderen 16-17 år har et dagligt tidsforbrug på sociale medier på 5 timer og 28 minutter.

Om end resultaterne af forskning i sociale mediers indflydelse på trivsel ikke giver et entydigt billede, er der undersøgelser som tyder på en sammenhæng mellem sociale medier og mistrivsel, lyder det videre.

Også Bødskovs ministerkollega digitaliseringsminister Marie Bjerre (V) er glad for ekspertgruppens anbefalinger og siger, at der ingen lette løsninger er.

Ifølge hende skal der tages et reelt opgør med tech-giganterne.

"Kampen mod tech-giganterne er en frihedskamp. Vi skal sikre ethvert menneskes frihed til at træffe oplyste valg, så vi ikke ender i filterbobler, hvor vores personlige data bliver udnyttet – til at gøre os afhængige eller til at manipulere os. Særligt vores børn og unge er sårbare. Vi skylder dem at tage den kamp," lyder det.

Ekspertgruppens 13 anbefalinger:

- Aldersgrænsen for samtykke til behandling af persondata rykkes fra 13 til 16 år.

- Håndhævelse af databeskyttelses- og cookiereglerne overfor tech-giganterne.

- Mulighed for at takke nej til datahøst.

- Fastholdelsesmekanismer slået fra som standardindstilling.

- Tidsbegrænsning for børns brug af sociale medier.

- Neutralitetsknap og indsats mod skadelige designpraksisser.

- Forbud mod profilering på baggrund af personoplysninger.

- Krav til udvikling af algoritmer.

- Præcisering af tech-giganters ansvar for deres algoritmer.

- Forsker- og medie adgang til techgiganters data.

- Krav om effektiv aldersbekræftelse.

- Videreudvikling af det digitale indre marked med fokus på børn og unge.

- Indførelse af alderssvarende ad færdskodeks i forbindelse med databeskyttelsesreglerne.

Du kan læse hele alle anbefalinger fra ekspertgruppen her.