Artikel top billede

(Foto: JumpStory)

Generativ AI gør os alle til data-sheiker

Klumme: Et rodet drev med dokumenter bestående af alt fra kontrakter til dokumentation er tilstrækkeligt for en AI-agent, og i alt rodet er der uanede mængder værdi at hente.

Denne klumme er et debatindlæg og er alene udtryk for forfatterens synspunkter.

For to år siden skrev jeg her i Computerworld en klumme om, at data, der ellers var blevet kaldt den nye olie, ville miste deres værdi.

Mit argument var, at de store AI foundation-modeller (store grundmodeller) var ved at få så meget viden, at behovet for data til at bygge og udnytte potentialet i kunstig intelligens var kraftigt faldende.

Det var præcis, hvad der skete.

Faktisk blev det endnu vildere, og sprogmodeller (LLM) som ChatGPT fik så meget grundviden, at det næsten kunne måle sig med søgemaskiner.

Det betyder, at langt de fleste AI-løsninger nu bygges, uden at vi skal træne en model med vores egne data. Data-olien er således langt mindre værdifuld end for bare seks måneder siden.

Men hvis jeg havde været lidt mere fremsynet, ville jeg måske have betragtet udviklingen i et længere perspektiv.

Skridtet efter de store, alvidende sprogmodeller blev nemlig ikke bare, at data blev værdiløse; tværtimod har det udløst et enormt datapotentiale hos os alle sammen.

AI-agenter gør ustrukturerede data værdifulde

Årsagen er de nye agent-baserede AI’er, f.eks. AutoGPT.

Her får en LLM adgang til værktøjer som søgemaskiner, e-mails, databaser eller dokumentsystemer.

Som bruger kan man stille AI-agenten en opgave, hvorefter den selv finder ud af, om der skal søges på nettet eller i dokumenter eller afsendes en e-mail.

Vil du f.eks. sende en kunde et tilbud, kan agenten finde kundens kontrakt, læse timeprisen, samle et tilbud og afsende det hele i en mail, helt uden at et menneske er blevet involveret.

Det er nok de færreste, der lige nu nærer den tillid til AI, men teknisk er det intet problem. Det kan endda implementeres meget hurtigt og med meget lidt kode.

Netop det at give AI-agenter med sprogforståelse adgang til f.eks. sine dokumenter gør en kolossal forskel for værdien af vores data – især ustrukturerede data.

Mens vi for at udnytte potentialet i kunstig intelligens tidligere skulle sikre os, at vi havde rene, konsistente og klargjorte data, har vi nu ikke behov for det dyre forarbejde.

Et rodet drev med dokumenter bestående af alt fra kontrakter til dokumentation er tilstrækkeligt for en AI-agent, og i alt rodet er der uanede mængder værdi at hente.

Hidtil er ingen virksomheder begyndt at udnytte potentialet, men den dag de gør, bliver det en af største omvæltninger i vores dataøkonomi. Mange danske CIO’er og it-chefer kommer til at skrotte deres dataplaner og begynde helt forfra.

Købte du allerede en kamel, da du så værdien af dine data falde? Så kan du roligt bytte den ud med en ny Mercedes i ægte sheik-stil.

Klummer er læsernes platform på Computerworld til at fortælle de bedste historier, og samtidig er det vores meget populære og meget læste forum for videndeling.

Har du en god historie, eller har du specialviden, som du synes trænger til at blive delt?

Læs vores klumme-guidelines og send os din tekst, så kontakter vi dig - måske bliver du en del af vores hurtigt voksende korps af klummeskribenter.