Artikel top billede

(Foto: istockphoto.com)

Cloudens ulidelige lethed var for god til at være sandt  

Klumme: Efter nogle års sejrsgang ser vi nu et opgør med de rene cloud-strategier. Cloud er ikke død, men det er bare mere komplekst, end mange håbede på. Knubbede ord mellem SAP og SAP-brugerne aktualiserer problemstillingen. 

Denne klumme er et debatindlæg og er alene udtryk for forfatterens synspunkter.

Da SAP’s topchef for nylig sagde, at fremtidig innovation på S/4HANA ikke vil være tilgængelig for kunder, der kører S/4HANA on-premise og eller som hosted on-premise på hyperscalere, blev meldingen ikke modtaget positivt af eksempelvis SAP’s tyske brugerklub.

Konflikten aktualiserer den strategiske ny-orientering på cloud-området, som vi er vidne til i denne tid.

Mange virksomheder, der havde travlt med at hoppe ombord på public clouds hos hyperscalere, er nu ved at trække stadig flere områder tilbage igen.

Det er især kritiske og værdifulde applikationer som ERP, der er emner for denne tilbagetrækning.

På vej mod hybrid cloud

Flere virksomheder vurderer, at de mest følsomme og kritiske data og applikationer, ligger bedre i egne datacentre eller i datacentre drevet af hosting-partnere eller kombinationer af disse.

Strategiskiftet handler ikke om at vende ryggen til cloud, men om et mere komplekst billede, hvor vi supplerer public cloud og kombinerer hyperscalerne med andre former for cloud-samarbejder, infrastruktur-partnerskaber eller on-premise-løsninger.

Markedet er samtidig meget mere mangfoldigt nu end for få år siden.

Man kan outsource driften, men selv eje computerkraften. Eller det modsatte.

Man kan gøre det i egne eller partneres fysiske datacentre, og man kan vælge forskellige tilgange til forskellige applikationsområder.

Virksomheder kan altså placere sig meget selektivt i hybride tilgange et eller andet sted på kontinuummet mellem gammeldags on-premise og public cloud hos hyperscalere.

Drømmen om public cloud

Drømmen om tilværelsens ulidelige lethed som følge af public cloud er for alvor bristet. I praksis må hver enkelt virksomheden finde svaret ud fra en række kriterier.

Er data kritiske? Har vi kompetencerne selv? Har vi infrastrukturen?

Hvor skal vi være om tre og seks år? Hvilke compliancekrav skal data leve op til? Hvordan løser vi ESG-udfordringen?

Det er her man finder svarene på, hvilken placering i den hybride cloud-verden, der er klog og rationel. Troen på one-size-fits-all er for alvor forsvundet.

Store uoverskuelige omkostninger

I vores egen organisation har vi selv været gennem en transition til SAP’s S/4HANA.

Vores SAP kompetencecenter kan fortælle om en konsolidering fra 11 SAP-miljøer til én SAP S/4HANA-enhed og en reduktion fra otte master-data-kilder til tre.

Samlet set var 8 petabyte data involveret og de 18 terabyte var til S/4HANA. Resten var Hadoop-clustre og andre datakilder.

Den slags data-volumen gør tanken om en public cloud til et mareridt af meget høje omkostninger.

Netop økonomien udgør en vigtig nøgle til at forstå den strategiske ny-orientering på cloud-området.

Mange virksomheder har haft svært ved at overskue omkostningssiden af deres brug af public cloud. Halvskjulte og variable omkostninger gør det nærmest umuligt at forecaste omkostningerne til hyperscalerne.

Høst fordele uden overpris

Samtidig er det klart for alle, at virksomheden selv har ansvaret for sine data i forhold til datasikkerhed, GDPR, Schrems2, CSRD med mere. Uanset om de ligger på den ene eller den anden platform.

Derfor ser vi denne nye hybride tilgang vinde frem. Det handler om at høste fordelene ved cloud-oplevelsen så effektivt som muligt uden at betale overpris og uden at stikke sig selv blår i øjnene.

Min egen rolle er at rådgive om denne nye virkelighed. Vores servere og software er i brug i alle afskygninger og hos alle aktører.

Som sådan konkurrerer vi på at levere computerkraft så optimalt som muligt.

Hvilket fysisk datacenter, der leverer strømmen og kølingen, betyder ikke noget for os, men det kan betyde alverden for en virksomhed at placere sin organisation og sine data optimalt i det hybride cloud-landskab.

Cloud er en oplevelse. Ikke en entydig destination.

Klummer er læsernes platform på Computerworld til at fortælle de bedste historier, og samtidig er det vores meget populære og meget læste forum for videndeling.

Har du en god historie, eller har du specialviden, som du synes trænger til at blive delt?

Læs vores klumme-guidelines og send os din tekst, så kontakter vi dig - måske bliver du en del af vores hurtigt voksende korps af klummeskribenter.