Her er Danmarks fem bedste CIO’er lige nu:Se de fem nominerede til prisen som Årets CIO 2024

Artikel top billede

Alverdens influencere har for længst lært lektien: Hvis laptoppens indbyggede kamera får lov til at bestemme, trænger du ikke igennem på samme måde som personen til højre, der har valgt et dedikeret webkamera og brugt et stativ til at få et mere flatterende perspektiv i optagelsen. (Foto: Logitech PR)

Stortest af webkameraer: Gør en god figur ved videomøder - brug et separat webkamera med høj billed- og lydkvalitet

Når du deltager i et videomøde, skal du helst også sælge dig selv på en god måde. Så kan det være en fordel, hvis de andre deltagere ikke blot får et positivt billede af dig – men også kan høre alt, hvad du siger.

Et lille videokamera med tilhørende mikrofon har været fast inventar på laptops, så længe mange af os kan huske.

Det er praktisk, men det siger sig selv, at der ikke er meget plads til et kamera med tilhørende optik i hulrummet i en måske fem mm tynd overdel på en smart bærbar.

De bedste bærbare kan have bedre kameraer og mikrofoner, men hvis den gamle laptop ellers fungerer, kan det være bedre og billigere at investere i et separat webkamera, som kan fås i anstændig kvalitet til en pris omkring 500 kroner.

Endnu en grund til at vælge et eksternt webkamera er friheden til at placere det, hvor det er mest praktisk.

Dette er særlig vigtigt for influencere og andre aktører, der optager video til streaming på sociale medier og måske også bruger en større mikrofon til at dække lydsiden.

Jeg ville under alle omstændighed vælge et separat kamera, hvis jeg var blevet udrustet med en af de laptops, hvor kameraet er udformet som en popup-knap i tastaturet.

Jeg vil nemlig helst undgå at blive fotograferet nedefra, hvor mine fem luksushager nemt kommer til at dominere portrættet.

Opløsning koster

Der er en ret lineær sammenhæng mellem webkameraers opløsning og pris.

Det kan stadig lade sig gøre at købe et webkamera med VGA-opløsning (640 x 480 pixel) for langt under 100 kroner.

Det kan dog absolut ikke anbefales, medmindre du er desperat eller vil have dine optagelser til at ligne slidte, analoge VHS-videofilm.

For ikke ret meget mere end en ”hund” kan du blive ejer af et HD-webkamera, hvor ”HD” står for High Definition og en opløsning på 720p (1.280 x 720 pixel) – ligesom på DVD.

Dette kvalitetsniveau, som er meget udbredt til integrerede kameraer til laptops, rækker efter min mening ikke til store skærme og lærreder, men til videokonferencer, hvor de enkelte deltagere sidder med hver sin computer, er det faktisk ikke så ringe endda.

Endnu en forøgelse af budgettet til omkring 500 kr. begynder at bringe FHD (Full HD) – 1080p (1.920 x 1.080 pixel) eller Blu-ray-billedkvalitet inden for rækkevidde.

Jeg synes, at det giver god mening at satse på FHD-opløsning til et separat webkamera.

Du får en vis grad af fremtidssikkerhed, og den højere billedkvalitet kan også være en gevinst ved zoom og visning af billedudsnit.

Et godt kompromis mellem FHD og 4K er en opløsning på 2K (2.560 x 1.440 pixel), der er en dobbelt så høj opløsning som FHD og giver mulighed for meget skarpe billeder.

I forhold til 4K er 2K kun halvt så krævende, når det gælder båndbredde, og denne gevinst kan ”veksles” til en højere billedfrekvens, så bevægelser virker mere naturlige og glidende.

Er kun det bedste godt nok, er 4K-webkameraer sagen. De ægte af slagsen tilbyder 2160p (3.840 x 2.160 pixel) opløsning – ligesom Netflix streamet i højeste kvalitet, og prisniveauet for de mest avancerede modeller kan snige sig op på et par tusinde kroner eller mere.

4K kan være fantastisk til optagelser til sociale medier. Til videokonferencer, hvor flere deltagere skal fanges af det samme kamera, vil det kunne give udstrakt frihed til at zoome og panorere, men ellers vil jeg kalde det overkill.

Hvis du synes, at forskellen i detaljer fra FHD (1K) til 4K ikke er særligt stor på nogle af mine testfotos, er forklaringen sandsynligvis, at den optiske opløsning i et webkameras objektiv ikke svarer til lige så mange pixel, som der er i billedsensoren.

Sagt på en anden måde: Du får ikke femcifret præcisionsoptik fra tyske Leica eller Zeiss, når du investerer nogle hundrede kroner i et webkamera.

Om denne test

De enkelte kameraers billedkvalitet dokumenterer jeg ved at lade dem fotografere et såkaldt testkort.

Dette testkort kan sammenlignes med et tv-prøvebillede, og det kan afsløre skarphed, farvefejl og fortegning, så det bliver nemt at sammenligne forskellige modeller.

De forskellige webkameraer bliver alle fototestet i en afstand på 75 cm fra testkortet.

Til optagelsen bruger jeg den gratis Windows-app Kamera, hvor det er nemt at kontrollere, at det enkelte kamera er sat til at arbejde i højeste opløsning – og om nødvendigt sørge for, at det faktisk er tilfældet.

Testarket er i liggende A3-format med en højde på knap 30 cm, som passer til et brystbillede af en person, og billederne er taget i mit kontor, hvor arbejdsbelysningen er LED-lysrør med farven kold hvid (4000K) og på skrivebordet har en styrke omkring 350 lux.

Indstillingerne har jeg overladt til webkameraernes automatik, og ud over at fritlægge de enkelte motiver har jeg ikke redigeret eller ”forbedret” optagelserne.

Når webkameraer bruges til videokonferencer, overtages det meste af kontrollen af arrangørernes anvendte softwareplatform – Zoom, Teams, Meet, eller hvad de nu foretrækker.

Derfor har jeg gjort mindre ud af at beskrive de enkelte modellers øvrige features. Til gengæld har jeg brugt nogle af de gratis værktøjer på den engelsksprogede version af websitet www.webcamtests.com til tjek af kameraernes specifikationer og vurdering af mikrofonernes lydkvalitet.

4K-webkamera til 2K-pris

Creative – tidligere bedst kendt for Sound Blaster audioudstyr – har et efterhånden meget bredt produktprogram og var tidligt ude med webkameraer som supplement til firmaets højttalere, hovedtelefoner og headset.

Aktuelt kan du vælge mellem tre forskellige webkameraer. Topmodellen Creative Live! Sync 4K er den eneste testdeltager med 4K-opløsning, og prisen er absolut ikke afskrækkende – 558 kroner vejledende og ned til en ”hund” billigere online.

Udførelsen er pæn uden at være prangende: Et let og diskret sort plasthus med et kombi-beslag til montering på en laptop/skærm eller et fotostativ.

To knapper på oversiden bruges til henholdsvis mikrofonafbryder og modlyskompensation. Ganske unikt for et webkamera er der manuel fokusering ved drejning af objektivet.

Dette er fint til stillbilleder, men ellers foretrækker jeg (god) autofokus. Objektivet opgives til at være vidvinklet med et synsfelt på 95 grader.

Creative har taget den obligatoriske privatlivsbeskyttelse helt bogstaveligt og udstyret kameraet med et objektivdæksel af sort gummiagtigt plast. I min optik ser det noget kikset ud, når det hænger og dingler under linsen.

I den mangesprogede manual til kameraet gør Creative opmærksom på, at den høje 4K-opløsning og mulighed for at vælge en bestemt opløsning kræver kompatibel tredjeparts-software.

Desuden er der en Creative-app, som kan downloades og bruges til softwareopdatering samt nogle af de samme indstillinger, der tilbydes af Zoom og Teams med flere.

Skarpt billede og god lyd

Creative-kameraets gengivelse af mit testkort er pænt skarp, men en smule til den mørke side, og sammenlignet med de andre tre deltagere brænder den høje 4K-opløsning ikke voldsomt igennem.

Den maksimale billedfrekvens er 20 fps.

De to indbyggede mikrofoner leverer en klar lyd med en tilfredsstillende undertrykkelse af baggrundsstøj.

Konklusion

Creative Live! Sync 4K er et brugervenligt webkamera med højere opløsning og et par flere features end typisk i prisklassen.

Den manuelle fokusering kan nogle gange være rar at have – hvis du ellers er opmærksom på den. Hvis du kommer til at dreje objektivet ved et uheld, risikerer du, at de fleste optagelser bliver uskarpe.

Lækkert webkamera til designbevidste brugere

Logitech har bygget webkameraer, siden denne produktkategori blev opfundet og har ikke været sene til at udvikle kombinerede video- og audioprodukter til installationer fra enkle hjemmekontorer til komplette møde- og konferencesystemer.

Det lille Brio 300 er testens næstdyreste webkamera med en vejledende pris på 599 kroner og en onlinepris ned til omkring 450 kroner.

For de penge får du et webkamera, der ikke ligner noget andet på markedet og kan fås i tre farver.

Den grundlæggende teknik er hurtigt overskuet. Med et kamera med FHD-opløsning (1K eller 1080p) er kravene til båndbredde på nettet minimale, og det er heller intet problem at komme op på en billedfrekvens på 30 FPS, så bevægelser bliver naturlige og glidende.

Nok så væsentligt har kameraet automatisk lyskorrektion, der skruer op for følsomheden, så optagelser under dårlige lysforhold bliver mere seværdige end ellers.

På audiosiden er der en enkelt ”digital” mikrofon med undertrykkelse af støj fra omgivelserne.

En smart detalje er privatlivssikringen, der er udformet som en manuelt drejelig ”øjenklap” med tydelig klikmarkering af åben og lukket tilstand. Jeg har også glædet mig over, at Logitech – som sædvanlig – har sat et tidssvarende USB-C-stik på tilslutningskablet.

Et standard ¼” stativgevind er der ikke blevet råd til. Dette webkamera skal simpelthen sidde på en skærm.

Behageligt billede og næsten nul støj

Brio 300 leverer ikke et billede, der er så skarpt, at du risikerer at skære dig på det. Men det er meget roligt og ganske lyst.

Synsfeltet opgives til 70 grader, hvad der ikke ligefrem er vidvinkel, men kan være en fordel, hvis der kun skal en enkelt person eller to med på optagelserne, og modtagerne ikke skal distraheres af for meget i baggrunden.

Lyden vil jeg beskrive som ”tør”. Det er et resultat af en effektiv undertrykkelse af ekkoer, så taleforståeligheden forbedres. Musik fra mit hi-fi-anlæg kommer næsten heller ikke med på optagelserne.

Konklusion

Logitech Brio 300 er et lækkert luksusprodukt, hvor der er kælet for de visuelle detaljer og forarbejdningen.

Den daglige brug kan vanskeligt være enklere, og det kræver ingen indsats at få gode billed- og ikke mindst lydoptagelser. Og USB-C-stikket er en kæmpe fordel i forbindelse med nyere desktops og bærbare computere.

Video-konferencesystem i miniformat

Det testede Sandberg-webkamera løser tre udfordringer i forbindelse med brug af en laptop til videomøder.

For det første byder det på et vidvinkel (94 graders) kamera med høj 2K-opløsning.

For det andet er den integrerede mikrofon ikke alene følsom nok til at fange stemmer op til tre meter væk, men bliver også assisteret af effektiv støjreduktion.

Og endelig er der en fremadrettet, direkte strålende højttaler, som spiller højere og renere end tilsvarende enheder i tynde laptops.

Med en vejledende pris på 799 kroner er webkameraet ikke ligefrem billigt, men det er heldigvis ikke svært at finde det i en onlinebutik for godt 550 kroner plus fragt.

Som nævnt i indledningen har selve kameraet en opløsning på 2K (2.560 x 1.440 pixel). Ifølge www.webcamtests.com er billedfrekvensen ved denne opløsning så lav som 18 FPS.

Hvis du oplever, at motiver i bevægelse bliver for unaturlige, kan du overveje at vælge en kombination af lavere opløsning og højere billedfrekvens i Zoom, Teams eller Meet.

Rigtig god lyd

Den indbyggede mikrofon i dette webkamera får hjælp af avanceret elektronik til undertrykkelse af både ekkoer og støj fra omgivelserne.

Det er ingen nyhed i sig selv, men her virker teknikken bedre end i mange løsninger i samme prisklasse. Min baggrundsmusik i kontoret forstyrrer praktisk talt ikke optagelsen, og de ønskede lyde kommer til at stå en mørk baggrund.

Lyden fra den relativt store, indbyggede højttaler har en behageligt fyldig klang, der øger taleforståeligheden. Niveauet kan også komme tilstrækkeligt højt op til at fylde et mindre mødelokale.

Konklusion

Lyden fra den relativt store, indbyggede højttaler har en behageligt fyldig klang, der øger taleforståeligheden.

Niveauet kan også komme tilstrækkeligt højt op til at fylde et mindre mødelokale.

Efter min mening er lydkvaliteten det stærkeste argument for at vælge Sandbergs All-in-1 Webcam 2K HD.

Du vil kunne nyde godt af en klar lyd fra den indbyggede højttaler, og din modpart får din – og andre deltageres – stemme leveret med minimal påvirkning af støj og rum. Billedsensorens 2K-opløsning udnyttes ikke fuldt ud af objektivet og/eller billedbehandlingen.

Kompakt 2K-webkamera til stærk pris

Taxon 2K-webkameraet er det tredje Trust-produkt, der har været igennem mit testlaboratorium i denne sensommer.

Jo mere jeg beskæftiger mig med dette hollandske tilbehørsmærke, desto sikrere bliver jeg på, at folkene i marketing har studeret cases fra bilindustrien. Først Axon, så Lyra og nu Taxon er navne, som er nemme at udtale på mange sprog, svære at huske og uden nogen betydning i sig selv i it-sammenhænge.

Men de kan selvfølgelig være sjove at brainstorme om ved en fed frokost.

Flere forhandlere skal have 599 kroner for Taxon, men det er ikke svært at finde en pålidelig dansk onlinebutik, der kan nøjes med 450 kroner plus forsendelse. Det lyder umiddelbart som et fornuftigt køb, og dette indtryk bekræftes af mine undersøgelser og observationer.

Som udgangspunkt for kameraet har Trust valgt en lidt usædvanlig billedsensor, som ifølge www.webcamtests.com har en opløsning på 2.592 x 1.944 pixel – lidt mere end standard 2K (2.560 x 1.440 pixel).

De skæve værdier bankes på plads af elektronikken, og heldigvis er billedfrekvensen oppe på 30 FPS, så bevægelser ikke kommer til at virke hakkede.

Trust gør opmærksom på, at linserne i objektivet foran billedsensoren er af glas, hvad der normalt betyder højere optisk kvalitet, end du kan få fra billigere støbte plastlinser. En lille skyder på toppen af kameraet kan køre en blænde af sort plast hen foran objektivet, så det ikke kan følge med i dit privatliv.

Gode billeder og ren lyd

De to indbyggede mikrofoner sørger for en klar, tør lyd, hvor baggrundsmusik og anden støj er effektivt fortrængt.

Konklusion

Trust Taxon 2K Webcam ser ikke ud af alverden, men tag ikke fejl: Det opfører sig som en ulv i fåreklæder og performer vældig godt på både billed- og lydsiden.

Hvis Trust bare havde sagt farvel til det forældede USB-A-stik og valgt den langt smartere USB-C-standard, kunne dette webkamera have scoret en ren anbefaling.


Loading ikon