Her er Danmarks fem bedste CIO’er lige nu:Se de fem nominerede til prisen som Årets CIO 2024

Artikel top billede

(Foto: JumpStory)

Hyperautomation er begyndelsen på en hypereffektiv æra

Klumme: Alt, hvad der kan automatiseres, bør automatiseres. Det er kongstanken bag hyperautomation. Læs om de tre faktorer der driver det.

Denne klumme er et debatindlæg og er alene udtryk for forfatterens synspunkter.

Hyperautomation er et relativt nyt begreb og går skridtet videre end traditionel softwareautomation, hvor man med RPA (robotic process automation) automatiserer repetitive og tidskrævende administrative opgaver.

Hyperautomation handler om at minimere både manuelle arbejdsprocesser og beslutningsprocesser, som kræver indsigt og analyse.

Ved at kombinere RPA- og AI-teknologier får virksomheder den rette motor til at automatisere det, der tidligere har været umuligt at automatisere, herunder også udokumenterede processer og ustrukturerede datainput.

Hvad driver hyperautomation?

Der er særligt tre faktorer, der driver hyperautomation.

Først og fremmest fokuserer virksomheder mere og mere på at maksimere effektivitet og reducere omkostninger. Med hyperautomation kan virksomheder strømline processer, eliminere forsinkelser og optimere ressourceanvendelse - bedre og hurtigere end tidligere.

Dernæst spiller kommercialiseringen af AI og Machine Learning en væsentlig rolle. Kunstig intelligens og diverse algoritmer kan man automatisere beslutningsprocesser, som kræver dybere indsigt og beror på større kompleksitet. AI og ML gør beslutningsprocesser mere lean og nøjagtige.

Endelig er hyperautomation også drevet af den unge generation, der som digitalt indfødte ønsker – og forventer - at have adgang til effektive, digitale værktøjer på deres arbejdsplads.

Hurtig Return On Investment

Virksomheder opnår en hurtig ROI, når de skalerer automation på tværs af flere, komplekse processer, så de kører ensartet og mere systematisk.

De komplekse processer kan involvere flere systemer, flere mennesker og kræver ofte, at man logger sig ind i forskellige systemer for at færdiggøre en enkelt forretningsproces.

Hvis man har mange papirbaserede workflows, opnår man også en hurtig ROI, fordi processen med at digitalisere papirdokumenter giver mulighed for at styre alt central og få online adgang til alt.

Med AI-baseret OCR (optical character recognition) kan ethvert dokument – håndskrevet og uanset sprog – blive ret præcist digitaliseret og integreret i en automatiseret forretningsproces.

Alt på én platform

Hyperautomation er ikke afhængig af én teknologi. Det er kombinationen af forskellige værktøjer på én samlet digital motor.

De vigtigste komponenter er: RPA-værktøjer, dvs. software som automatiserer opgaveløsning, API’er (application programming interfaces), som giver adgang til firmaets centrale processer og sikrer gnidningsfri integration mellem forskellige systemer, samt AI/ML-motorer som bidrager til at analysere og strukturere komplekse beslutningsprocesser.

Et centralt aspekt, som ofte overses, er sikkerhedsteknologier.

Mens det anbefales at automatisere, er det lige så vigtigt at sikre, at alle opgaver er løst på en sikker måde og i overensstemmelse med gældende regler og love. Hvis man overser sikkerhed og compliance i arbejdet med automation, kan man risikere at fejle ved audits og lignende kontroller.

For at lykkes med hyperautomation bør man vælge en løsning, hvor alle værktøjer – RPA, AI/ML og dataintegration – er samlet på én platform.

Derved kan man automatisere hele vejen fra back-end til front-end. Med alt på én platform kræver det ikke særlige forudsætninger eller høje omkostninger at komme i gang med innovationsrejsen.

Man kan starte i det små og eskalere i takt med, at man får erfaringer og kan se resultater.

Hvad bør du overveje?

Start med hvorfor.

Først og fremmest bør man fastlægge et klart og overbevisende formål med at vælge hyperautomation.

Dette "hvorfor" skal stemme overens med virksomhedens mål, uanset om det handler om at øge produktiviteten, forbedre driftseffektiviteten eller blive hurtigere til at træffe mere strategiske beslutninger. Med et klart formål bliver det nemt at måle resultatet.

Integration.

En af de primære udfordringer opstår i heterogene miljøer med multi-clouds eller mange forskellige applikationer.

Når du vælger et automatiseringsværktøj, bliver integrationsaspektet kritisk. Det sidste, du ønsker, er et omfattende og dyrt integrationsprojekt.

Derfor er det afgørende at vælge en løsning, der leveres med præindbyggede integrationsmuligheder. Det letter implementeringsarbejdet og holder omkostningerne nede.

Det rette værktøj.

Valget af det rette automatiseringsværktøj er altafgørende. Det er vigtigt at sikre, at det valgte værktøj stemmer overens med organisationens specifikke behov og krav.

Derudover er solid projektledelse afgørende for succes. I stedet for at forsøge at automatisere alt på én gang, er det klogt at starte med en fokuseret tilgang, der er målrettet mod de områder, hvor behovet er størst.

Hyperautomation vil booste produktivitet, effektivitet og arbejdsflowet i en grad, vi ikke troede var muligt.

De mange udokumenterede processer og udokumenterede datainput vil blive sat i system, og teknologierne vil i fællesskab løse opgaver hypereffektivt.

Dermed kan vi som medarbejdere arbejde mere intelligent. Det må være måden at sikre bæredygtig arbejdskraft og forretningsdrift – nu og i fremtiden.

Klummer er læsernes platform på Computerworld til at fortælle de bedste historier, og samtidig er det vores meget populære og meget læste forum for videndeling.

Har du en god historie, eller har du specialviden, som du synes trænger til at blive delt?

Læs vores klumme-guidelines og send os din tekst, så kontakter vi dig - måske bliver du en del af vores hurtigt voksende korps af klummeskribenter.