Artikel top billede

(Foto: Unsplash)

Kommune ramt af hackerangreb lillejuleaften: Kæmper stadig for at genoprette sin it

Det har været en hård start på året for Härjedalen Kommune, der endnu er påvirket af det hackerangreb, som kommunens hjemmepleje opdagede tidligt om morgenen 23. december.

Jul, nytår og indgangen til 2024 har været umådelig besværlig for borgere og medarbejdere i Härjedalen Kommune i det centrale Sverige.

Her kunne hjemmeplejen tidligt om morgenen 23. december konstatere, at kommunen var ramt af et hackerangreb.

Siden har store dele kommunens it-selskaber været fastlåste, løn- og betalingssystemerne er utilgængelige, og kommunens hjemmeside er fortsat nede.

Særligt ældreplejen har været påvirket af hackerangrebet, da kommunen ikke har kunnet få adgang til vigtige oplysninger i borgernes digitale journaler, ligesom det ikke har været muligt at se, hvilke borgere sundhedspersonalet skulle besøge, og hvilke indsatser borgerne havde brug for.

”Det er et spørgsmål om liv og helbred," sagde kommunaldirektør i Härjedalen Kommune. Gunnel Gyllander, til Aftonbladet kort før nytår.

Kommunens egne teknikere og eksterne konsulenter har siden arbejdet i døgndrift.

Og selvom kommunen fredag meddelte, at it-systemerne så småt er ved at komme op at køre, er der stadig meget arbejde forude.

Borgerne i kommunen er fortsat påvirket, fordi det stort set er umuligt at få svar på deres digitale henvendelser, da hverken e-tjenester eller e-mail fungerer.

I sidste uge kom det desuden frem, at hackergruppen bag angrebet har skaffet sig adgang til data og oplysninger fra kommunens systemer – det er dog endnu uklart hvilke data, der præcist er tale om.

Men ifølge mediet Computer Sweden, kan der være tale om personoplysninger.

Kræver løsesum

Härjedalen Kommune har endnu ikke delt nogen detaljer om, hvem hackerne er, men det er tidligere beskrevet, at hackergruppen kræver en løsesum for at frigøre it-systemerne samt de data og oplysninger, gruppen skulle være i besiddelse af.

"Kommunen vil ikke gå med til kravene," siger Gunnel Gyllander til lokalmediet Länstidningen Östersund.

Målet er, at den svenske kommune snart vil kunne levere de offentlige ydelser til dens borgere, som de normalt tilbyder.

Men det er endnu for tidligt at sige, hvornår systemerne vil fungere som normalt igen.

"For nogle år siden blev Kalix kommune ramt af et lignende angreb. Der tog det flere måneder, før alle systemer var oppe at køre igen. Så det kan også tage flere måneder for os," sagde Gunnel Gyllander i føromtalte interview i Aftonbladet kort før nytår.