Artikel top billede

Den amerikanske regering har spillet central rolle i kæmpe Microsoft-investering i Abu Dhabi

AI-firmaet G42 fra De Forenede Arabiske Emirater har spillet en central rolle i Kina og USA’s kamp om det globale tech-herredømme. Nu ser kæmpe investering fra Microsoft ud til at have sikret USA en sejr.

I disse år kæmper USA og Kina om at få lov til at styre verdens teknologiske udvikling.

Den kamp udspiller sig også i Mellemøsten, hvor vi tirsdag kunne fortælle, at Microsoft investerer 1,5 milliarder dollar – lige knap 10,5 milliarder kroner – AI-firmaet G42 fra Abu Dhabi i De Forenede Arabiske Emirater.

Ifølge New York Times ser den amerikanske regering ud til at have spillet en central rolle i at lande aftalen, der samtidig betyder, at selskabet vil skulle kappe alle sine bånd til Kina.

Helt konkret får aftale den konsekvens, at Microsoft nu giver G42 tilladelse til at sælge tjenester, der gør brug af de mest kraftfulde AI-chip samtidig at selskabet kommer til at bruge Microsofts cloud-tjenester.

Skal droppe kinesisk udstyr

Til gengæld vil G42 skulle droppe al brug af kinesisk udstyr.

“Når det gælder ny teknologi, kan du ikke både være i Kinas lejr og i vores lejr,” siger den amerikanske handelsminister Gina Raimondo ifølge New York Times i forbindelse med aftalen.

De amerikanske myndigheder har ifølge New York Times længe haft fokus på G42 på grund af selskabets angiveligt tætte bånd til Kina.

Eksempelvis har den amerikanske kongres langt pres på handelsministeriet for undersøge om G42 på grund af selskabets forbindelser til Kina skulle underlægges handelsrestriktioner.

"USA er naturligvis bekymret for om den vigtigste teknologi også vogtes af en betroede amerikansk virksomhed," sagde Microsoft-direktøren Brad Smith, der nu også vil få en plads i G42’s bestyrelse.