Artikel top billede

(Foto: Computerworld)

Morgen-briefing: Kinesiske Temu presser danske iværksættere / Ny bestyrelsespost til Michael Holm / Trifork godkender mindre navneændring / Datatilsynet søger whistleblower-chef

Kinesiske Temu presser danske iværksættere. Michael Holm bliver bestyrelsesmedlem i Energinet. TV 2, DR og B.T. kritiserer Meta: ”Stop vildledelsen af danskerne”. Investorerne er vilde med nordjyske MapsPeople. Trifork godkender mindre navneændring. Datatilsynet søger whistleblower-chef.

Godmorgen og velkommen til ugens første Morgenbriefing fra Computerworld.

I dag og resten af ugen er det mig, Thomas Møgelbjerg, der sammensætter de hurtige it-nyheder til jer.

Jeg håber, I vil læse med. God mandag.

Kinesiske Temu presser danske iværksættere

Bliver du også hele tiden præsenteret for varer fra den kinesiske webshop Temu, når du bevæger dig rundt på nettet?

Den kinesiske webshop er siden efteråret 2023 stormet frem på det danske og europæiske marked ved at markedsføre og sælge alverdens varer til enormt billige priser.

Markedsføringen sker blandt andet på Google, hvor Temu køber alle de topplaceringer, de kan få fingrene i.

Og det har fået annoncepriserne på Google til at stige, hvilket går hårdt udover danske virksomheder, som sælger varer på nettet, og som nu skal betale væsentligt flere annoncekroner for at få Google til at placere dem i toppen af søgeresultaterne.

En af dem er den danske webshop Temashop, der i løbet af de seneste måneder har måttet betale 3-4 millioner kroner mere i annoncepenge til Google, fordi Temu har presset priserne op. Det skriver Børsen.

“De (Temu, red.) har så mange penge i ryggen, at de kan købe så stor en del af eksponeringerne gennem Google, at de skubber os andre ud. Det er voldsomt,” siger Daniel Diness Andersen, der er stifter og medejer af Temashop til erhvervsmediet.

Ny bestyrelsespost til Michael Holm

Efter 38 år som CEO i Systematic gav Michael Holm den 14. december 2024 direktørstolen videre i det nu enorme softwareselskab, som han stiftede i 1985.

Han er dog fortsat en stor del af Systematic, hvor han i dag er bestyrelsesformand.

Og nu har Michael Holm så fået endnu en bestyrelsespost – denne gang i Energinet. Det skriver den mangeårige direktør på sin LinkedIn-profil.

Energinet er en selvstændig offentlig virksomhed under Klima-, Energi- og Forsyningsministeriet.

Michael Holm besidder i forvejen en række bestyrelsesposter; blandt andet er han næstformand i bestyrelsen for Jyllands-Postens Fond, medlem af Dansk Industris hovedbestyrelse, bestyrelsesmedlem i Salling Fondende – og altså bestyrelsesformand i Systematic.

Systematics tidligere Group Senior Vice President for People & Culture, Nikolaj Bramsem, overtog CEO-posten fra Michael Holm.

TV 2, DR og B.T. kritiserer Meta: ”Stop vildledelsen af danskerne”

Facebook og Instagram flyder over med falske annoncer og artikler, der vildleder danskerne ved at præsentere dem for falsk indhold, som umiddelbart ligner noget fra kendte danske medier.

Sådan lyder det i et åbent brev til Meta – moderselskabet bag Facebook og Instagram – der er sendt fra TV 2, DR og BT.

”Det falske indhold forsøger at lokke danskerne til at tro, at de kigger på troværdig, redigeret journalistik. Men det er det rene humbug, som snylter på både vores mediers og værters troværdighed. Og det egentlige formål er at vildlede og lokke penge ud af danskerne til svindlere,” står der blandt andet i brevet.

”Det eskalerer nu så voldsomt, så vi bliver nødt til at råbe jer op. For I er svære at få i tale, og de veje, som vi har forsøgt os med, virker nyttesløse,” lyder det videre.

Læs det hele på DR’s LinkedIn-profil her.

DR og TV 2 har desuden tidligere på måneden foretaget en politianmeldelse af Meta.

Investorerne er vilde med nordjyske MapsPeople

Efter at Platform-as-a-Service (PaaS)-virksomheden MapsPeople den 19. marts 2024 fremlagde et fremragende årsregnskab, steg selskabets aktie med over 200 procent på bare tre dage.

Aktionærerne strømmer til MapsPeople, der fra hovedkontoret i Nørresundby i Aalborg laver software inden for kortlægning og navigation i større bygninger. Siden årsregnskabet har MapsPeople opnået en vækst i aktionærerne på 20 procent.

Det udnytter selskabet nu ved at rejse fem millioner kroner for at ”styrke virksomhedens finansielle beredskab yderligere,” som selskabet meddeler i en pressemeddelelse.

”Kapitaltilførslen giver os likviditet og fleksibilitet til at arbejde med længere horisonter, hvor vi sikrer, at nye partneraftaler og store ordrer bliver landet på bedst mulige måde. Den øgede interesse og den volumen, vi oplever, er for os et klart signal om, at folk ser det store vækstpotentiale, der er i smart-building-markedet og teknologien,” siger Morten Brøgger, CEO for MapsPeople.

De fem millioner kroner er hentet gennem salg af egne aktier for 1,1 millioner kroner og ved at iværksætte en udstedelse af nye aktier i en rettet emission til en værdi af 4,2 millioner kroner, oplyser MapsPeople.

Trifork godkender mindre navneændring

Ved fredagens årlige generalforsamling i Trifork godkendte aktionærerne bestyrelsens forslag om at foretage en mindre navneændring i det danskstiftede software-selskab.

Det er dog med streg under en mindre navneændring, for der er tale om, at moderselskabet Trifork Holding skifter navn til Trifork Group.

”Bestyrelsen forventer, at denne navneændring vil hjælpe med at skabe et brand, hvor interessenter opfatter Trifork som en samlet gruppe af virksomheder, der arbejder sammen.”

Trifork er i Danmark stiftet af Jørn Laursen men har siden 2014 haft hovedkontor i Schweiz, hvor generalforsamlingen også blev afholdt.

Datatilsynet søger whistleblower-chef

Vil du være chef for Den Nationale Whistleblowerordning?

Så er det nu, du skal tørre søvnen ud af øjnene og læse jobopslaget fra Datatilsynet, der søger en ny kontorchef, der skal sikre en velfungerende whistleblowerordning, som der er tillid til, og som effektivt kan håndtere indberetninger og gennemføre undersøgelser inden for tidsfristerne.

Udover at føre tilsyn med, at myndigheder, virksomheder og andre dataansvarlige følger reglerne, så er en af Datatilsynets vigtige opgaver også at agere ekstern indberetningskanal for whistleblowere, der indberetter overtrædelser af visse områder af EU-retten, og indberetninger vedrørende alvorlige lovovertrædelser af dansk ret – og at beskytte de personer, som indberetter overtrædelserne.

Du kan læse mere om stillingen og søge den her.