Artikel top billede

(Foto: Behnam Norouzi/Unsplash)

Norges gigantiske oliefond kan spare milliarder ved at bruge AI, men “der er brug for en total manisk person i toppen"

Den gigantiske norske oliefond vurderer, at kunstig intelligens kan spare den for milliarder af kroner i handelsomkostninger hvert eneste år.

Den norske oliefond ejer omkring 1,5 procent af alle verdens aktier, og alene i 2024 leverede den et afkast, der svarer til 287.000 danske kroner til hver eneste borger i Norge.

Men i fremtiden kan brugen af kunstig intelligens bidrage til at hæve afkastet endnu mere.

I et interview med Financial Times fortæller fondens magtfulde topchef Nicolai Tangen, at fonden forventer at kunne spare en femtedel af sine handelsomkostninger ved hjælp af kunstig intelligens.

Og fordi fonden forvalter enorme mængder aktiver og samtidig gennemfører 46 millioner handler hvert eneste år, udmønter besparelserne sig i et betragteligt beløb.

“Der er så mange måder, vi kan optimere denne organisation på, og tallene er så store, at selv små forbedringer har en stor effekt,” siger han til avisen.

Ifølge Nicolai Tangen har fonden allerede opnået en årlig besparelse på 100 millioner dollar – svarende til cirka 660 millioner danske kroner – ved brug af kunstig intelligens. Men forventningen er, at det vil være muligt at hente årlige besparelser på 2,6 milliarder danske kroner.

“Vi har nogle AI-programmer, der kan forudsige vores køb og salg. Målsætningen er at spare 400 millioner dollar om året i handelsomkostninger. Det er enorme tal,” siger Nicolai Tangen og uddyber:

“Nogle gange køber vi en virksomhed om mandagen og sælger den om fredagen på grund af indeksændringer. Nu kan man forudsige den slags langt bedre og internalisere disse handelsstrømme.”

Kan handle kogere med AI

Nicolai Tangen har stået i spidsen for den norske oliefond siden 2020, og før han fik jobbet som topchef, havde han i mange år været kapitalforvalter for hedgefonde i London.

Han forklarer i Financial Times, at oliefonden overordnet bruger kunstig intelligens til at handle klogere. Det vil sige, at den kunstige intelligens kan hjælpe med både at time og dimensionere transaktionerne bedre og på den måde minimere transaktionsomkostninger.

Hvis kunstig intelligens skal implementeres fuldt ud i en organisation som den norske oliefond, kræver det ifølge Nicolai Tangen konstant fokus fra den øverste ledelse.

“Der er brug for en total manisk person i toppen, som sætter fokus på det hele tiden og virkelig går organisationen igennem fra ende til anden. Og samtidig skal alle de folk, der bliver rekrutteret, være super it-kyndige og kunne programmere. Det er ganske enkelt nødvendigt, at du tæppebomber organisationen med denne type initiativer,” siger han.

Inviterer topchef på grill og chill

Den norske oliefond har betydelige ejerandele i amerikanske techgiganter som Alphabet, Amazon, Nvidia, Microsoft og Tesla.

Det er i den forbindelse kommet frem, at Nicolai Tangen jævnligt udveksler sms’er med Elon Musk, og at han jævnligt inviterer topfolk fra virksomheder, som fonden har investeret i, til grillaftener med fællesmadlavning i sin private penthouselejlighed i Oslo.

Eksempelvis kunne Børsen for nylig fortælle, at Novo Nordisk topchef Lars Fruergaard Jørgensen har fået en invitation til en afhans grillaftener, og det samme har Ferraris topchef Benedetto Vigna, Nestlés topchef Laurent Freixe og selveste Elon Musk.

Sidstnævnte takkede dog nej til invitationen, efter at den norske fond stemte imod at godkende Elon Musks kontroversielle og svimlende store lønpakke på 56 milliarder dollar.

“Afhængig af dine kulinariske evner kan du enten grille rensdyr, skære løg – eller bare chille :)” stod der ifølge Børsen i den e-mailinvitation, som Lars Fruergaard Jørgensen modtog fra Nicolai Tangen.

Udover at have en personlig formue på omkring fem milliarder danske kroner, ejer Nicolai Tangen også verdens største private samling af moderne nordisk kunst, og han er initiativtager til et nyt kunstmuseum i sin barndomsby Kristiansand, som i dag huser en stor del af hans samling.