For år tilbage – og i årene derefter – kom Sony med flere sæt over-ear-hovedtelefoner, der var så effektive i deres støjreduktion, at du nærmest oplevede det som klaustrofobisk.
Det var saftsuseme effektivt, når du ville have absolut ro. Men du oplevede også, at du nærmest var i en osteklokke.
Siden er teknologien blevet forfinet, og meget af den knowhow – plus ny AI-teknologi – er nu overført til deres helt nye WF-C710N, som du kan få for 899 kroner.
Next level støjreduktion
Som med alle hovedtelefoner med støjreduktion benyttes en ekstern mikrofon til at opfange støjen og sende den retur i modfase – hvis man skærer teknologien helt ind til benet.
Der er naturligvis et hav af algoritmer involveret, som hver producent udvikler. Her er Sony blandt dem, der er længst fremme i branchen.
I den testede model benyttes to mikrofoner til at opfange støjen, så modfasen kan kalibreres endnu mere præcist.
Via en app kan du justere lydniveauet i forhold til omgivelserne i tyve forskellige trin, så du kan tilpasse det præcis, som du ønsker.
Ud over fuld eller delvis støjreduktion er der naturligvis også passthrough-funktion, så du kan høre omgivelserne og tale med andre uden at tage dem ud af øret.
Disse funktioner er ret normale – og dem, jeg vil forvente i de fleste gode in-ear-modeller.
Sony adskiller sig ved at tilbyde en adaptiv funktion, der tilpasser støjreduktion og lydindstillinger til, hvor du befinder dig.
Den kan lære over tid, hvis du ofte er samme sted, og justerer automatisk derefter.
Jeg har prøvet funktionen – hjemme, i trafikken og i det lokale fitnesscenter.
Efter fem-seks gange var det tydeligt, at den automatisk justerede niveauerne. Jeg har ingen mulighed for at tjekke, om den gør det 100 procnet identisk hver gang, men det lyder bestemt sådan.
Det er også mindre væsentligt. Det vigtige er, at den justerer lyd og støjreduktion ret godt og helt automatisk. Det er smart og noget, som jeg sætter pris på.
Hjemme er lyden mere intim, og støjreduktionen skruet ned, mens der i fitnesscenteret er skruet op for støjreduktionen – ligesom jeg tydeligt fornemmer, at den giver mere volumen i bassen.
Det er altså ret avanceret teknologi for en hovedtelefon til 899 kroner og ret godt gået.
Opkald med finesse
Ifølge Sony er teknologien bag opkald baseret på AI-maskinlæring baseret på 500 millioner stemmeprøver.
Det er udviklet, så baggrundsstøj undertrykkes, og lyden bliver klarere under opkald.
Ingeniørerne har fået mikrofonerne til støjreduktion og samtale til at samarbejde.
I praksis kan jeg konstatere, at netop opkald klares rigtig godt. Det gælder især i mine ører, hvor det er lettere at forstå, hvad der bliver sagt i den anden ende – bedre end jeg mindes fra andre in-ear-modeller i samme prisklasse.
I modtagerens ende er lyden også god, og støjundertrykkelsen er godkendt.
I larmende omgivelser klarer hovedtelefonerne baggrundsstøjen godt, men de har – som de fleste – udfordringer med vindstøj.
Til samtaler findes der bedre alternativer – trods alt – men det er dyrere modeller som eksempelvis de testede Epos Adapt E1.
Det ændrer ikke ved, at Sony leverer over niveau for sin prisklasse.
Intim lydoplevelse
Lydmæssigt er vi i den intime ende. Sonys force er musik med få instrumenter, hvor stemmer står rent og klart.
Der er ikke et kæmperum omkring instrumenterne, så du får en mere intim oplevelse. Det lyder ikke lukket eller klemt, men heller ikke helt naturligt.
Til rytmisk musik savner jeg lidt mere bas, og den øverste diskant er en smule tilbagetrukket – til gengæld bliver det aldrig ubehageligt med hårde "s"-lyde.
Så selv om hovedtelefonerne langt fra er lydmæssigt perfekte, giver de alt i alt en god oplevelse. Der er her tale om et et headset, som u har lyst til at lytte til hele albums med.
Høj batteritid og funktion til prisen
Sony lover 30 timers samlet batteritid med lade-etuiet og op til en times spilletid på fem minutters opladning.
Denne del holder de i praksis, mens de lovede 8,5 timer på hovedtelefonerne alene nærmere er fem-seks timer – hvilket er helt acceptabelt.
Hovedtelefonerne sidder behageligt i øret og falder ikke let ud.
De er ikke gearet specifikt til træning, men som de fleste in-ear-modeller kan de sagtens bruges til det, så længe du renser dem efter en hård tur i fitness.
Sonys nye bud er samlet set en positiv oplevelse.
Der findes mange bedre modeller på markedet på mange punkter, men der er få, der leverer en så komplet pakke til under 900 kroner.