Artikel top billede

(Foto: PR-Foto)

Ny digitaliseringsstrategi for 98 kommuner er klar: Fem ting er i fokus

Fem elementer står i centrum for kommunernes digitalisering i de kommende år. KL og landets 98 kommuner har vedtaget ny fælles digitaliseringsstrategi frem mod 2030.

Danmarks 98 kommuner skal i de kommende år trække langt mere i samme retning, når det gælder digitalisering.

Det er essensen i den nye fælles digitaliseringsstrategi, som KL netop har præsenteret for perioden 2026 til 2030.

Dermed forpligter kommunerne sig på en fælles retning med den nye strategi, der skal give gevinster ved at bruge teknologi mere effektivt – og det skal altså – ifølge strategien - ikke kun ske for at spare penge, men for at løfte velfærden og styrke borgernes oplevelse af kommunal service.

Fælles løsninger på fælles problemer

Det fremgår af strategien, at mange af de digitale udfordringer og potentialer i kommunerne ikke kan løses lokalt alene.

Derfor handler strategien også om at samarbejde mere, når det kommer til både udvikling, udbredelse og implementering af teknologiske løsninger.

”Hvis én kommune opnår stor effekt for servicen eller ressourceforbruget, skal vi forpligte hinanden på at sprede viden og tage tiltagene i brug lokalt. I nogle tilfælde i alle 98 kommuner,” lyder det i strategien.

Fem hovedspor

Strategien, der bærer titlen ’Digitale forpligtelser til stærkere velfærd’, præsenterer fem hovedspor og lægger blandt andet op til en mere offensiv indsats for at udnytte kunstig intelligens (AI) i både administration og velfærdsopgaver, samtidig med at cybersikkerheden skal styrkes markant.

"Når borgernes forventninger vokser, og ressourcerne er under pres, skal vi bruge teknologi, der frigør tid og skaber værdi," lyder det fra Steen Christiansen, som er formand for KL’s Arbejdsmarkeds- og Borgerserviceudvalg, i en meddelelse.

Strategien skal sikre, at AI og digitalisering "ikke blot effektiviserer, men reelt forbedrer hverdagen for borgere og medarbejdere," lyder det videre.

Ansvarlig digital transformation og brug af AI

Et af hovedsporene er som nævnt, at man skal udbrede kunstig intelligens og ny teknologi i kommunale opgaver.

Her lyder det blandt andet, at AI skal anvendes med omtanke og i tæt samspil med juridiske, tekniske og etiske rammer, mens man også skal sikre sig bedre adgang til nødvendige data.

Kommunerne forpligter sig også til at undgå, at digitaliseringen ekskluderer borgere, der har svært ved teknologien.

Cybersikkerhed og suverænitet

Strategien påpeger i et andet hovedspor også på det voksende trusselsbillede og nye EU-regler samt behovet for et fælles cyberforsvar.

Kommunerne skal ifølge strategien styrke kompetencer, informationsdeling og it-sikkerhed i tæt samarbejde med KommuneCERT.

Samtidig vil KL sikre bedre overblik over digitale krav og gøre det lettere for kommuner at stille krav til deres leverandører. Det skal styrke den digitale suverænitet og mindske afhængigheden af tech-giganter, lyder det.

"Tech-giganternes monopollignende positioner udfordrer kommuners økonomi og handlemuligheder. En fortsat indsats for at udbygge og bruge fælles infrastruktur og arkitektur skal styrke kommuners suverænitet i valg af it-løsninger og dataanvendelse," står der i strategien.

Grøn digitalisering og bedre deling af data

Et andet fokusområde i strategien er den grønne omstilling, der skal understøttes ved at bruge data og teknologi til eksempelvis at forudsige oversvømmelser, styring af energiforbrug og nedbringe CO2.

Kommunerne skal her spille en nøglerolle, da de er Danmarks største bygningsejere, lyder det.

Et andet hovedelement er at styrke mulighederne for at bruge data bedre, hvilket gælder i både den enkelte kommune og på tværs af det kommunale landskab.

Det skal eksempelvis ske ved at give medarbejdere bedre overblik over borgernes samlede forløb eller ved at måle og dokumentere effekter af velfærdsindsatser.

Strategien fastsætter ifølge KL ikke en færdig køreplan.

I stedet bliver det op til nye styregrupper i kommunerne at sætte konkrete mål og initiativer for hvert af de fem strategispor.

På den måde skal strategien kunne tilpasse sig både lokale behov og nye digitale muligheder, efterhånden som de opstår.

KL kalder det for "digitale forpligtelser til stærkere velfærd".

Du kan læse hele strategien her.