Det amerikanske flyselskab Delta Air Lines har fået medhold i retten til at fortsætte sin omfattende erstatningssag mod it-sikkerhedsselskabet CrowdStrike.
Retssagen udspringer af det globale it-nedbrud i juli 2024, hvor en fejl i CrowdStrikes Falcon-software fik over otte millioner Windows-maskiner verden over til at bryde sammen.
Resultatet var massive driftsforstyrrelser globalt – og særligt flyselskaber blev ramt med tusindvis af aflysninger og forsinkelser.
Alene Delta Air Lines måtte aflyse hele 7.000 flyvninger og har opgjort sit økonomiske tab til 550 millioner dollar – omkring 3,8 milliarder kroner – når både mistet omsætning og ekstraomkostninger regnes med.
Kelly Lee Ellerbe, højesteretsdommer i Fulton County, giver nu Delta grønt lys til at gå videre med sine anklager om grov forsømmelighed.
“Hvis CrowdStrike bare havde testet opdateringen på én maskine, ville fejlen være blevet opdaget,” skrev dommeren ifølge Reuters og henviste til, at CrowdStrikes egen topchef offentligt har kaldt hændelsen for noget, der “gik frygteligt galt”.
Delta hævder, at CrowdStrike udrullede en defekt opdatering uden at foretage de nødvendige tests.
CrowdStrike afviser, at selskabet bevidst har handlet uansvarligt, men udtaler via sin advokat, at man forventer enten frifindelse eller meget begrænsede erstatningskrav.
Delta mener derimod, at CrowdStrikes fejl og forsømmelighed har kostet selskabet dyrt.
Globalt nedbrud ramte i højsæsonen
It-nedbruddet, der også havde konsekvenser i Danmark, blev udløst den 19. juli og betegnes som et af de største nedbrud i nyere tid.
Og det ramte særligt hårdt, fordi det faldt sammen med en af årets travleste rejsedage.
Herhjemme blev blandt andet Københavns Lufthavn ramt, hvor 24 flyvninger måtte aflyses på én dag.
Københavns Lufthavn oplyste til Computerworld i juli sidste år, at man umiddelbart ikke har planer om at søge erstatning, fordi det er uklart, hvem et eventuelt krav skal rettes mod – og hvordan tabet kan dokumenteres.
Også både Biltema og Silvan oplevede driftsforstyrrelser som følge af CrowdStrike-nedbruddet.
CrowdStrike har tidligere erkendt, at fejlen skyldtes en valideringsfejl i en indholdsopdatering, som sendte millioner af computere i “blue screen of death”. Selskabet har dog endnu ikke meldt ud, om der udbetales kompensation til kunderne.