DSB-internet kan blive brohoved til Europa

TDC og T-Systems afleverer fredag hver deres forslag til, hvordan DSB's passagerer fremover trådløst kan komme på internettet. En succes kan give hul igennem til store europæiske markeder.

Behovet er indlysende: Klap din bærbare computer op i toget og tjek e-mails trådløst, mens Danmark suser forbi med 180 kilometer i timen - eller hvor meget det nedslidte skinnenet nu tillader.

Klokken 12 fredag afleverer de to vindere af DSB's prækvalifikationsrunde - TDC og T-Systems - deres bud på, hvordan togpassagerer kan få en hurtig og stabil Wi-Fi-netforbindelse hele vejen fra København til Århus, som er den strækning, der har været i udbud.

Hos DSB er man spændt på, hvad de to leverandører har fundet på. De har nemlig fået ret frie hænder til, hvordan den tekniske løsning og forretningsmodellen kan skrues sammen.

Af samme grund kan DSB ikke komme nærmere ind på, hvornår deres passagerer får hul igennem, ud over at systemet vil være klar til brug i løbet af 2006.

- Vi ved endnu ikke hvilken tidsplan, de to leverandører kan tilbyde, forklarer Christian Bjerring, koncernmarketingchef hos DSB.

Han håber på at kunne begynde forhandlinger med den endelige leverandør i slutningen af året, når deres tilbud er tygget igennem.

Det står også helt åbent, hvilken forretningsmodel, der vælges, og dermed hvem der skal stå som afsender af produktet over for passagererne.

Der er store penge i at finde en effektiv løsning, der er til at betale, både for leverandøren af teknik og service og for togoperatøren. Endnu kan kun få firmaer levere en funktionsdygtig løsning.

Det lille svenske firma Icomera ligger i spidsen, men efterhånden som en internetopkobling på togturen vil blive taget for givet af passagererne, vil der blive kamp om det europæiske marked.

Icomera var først med en holdbar løsning uden afbrydelser, da de svenske X2000 hurtigtog på enkelte ruter allerede for to år siden fik trådløs internetforbindelse via satellit og mobilnetværk. Her koster det 49 svenske kroner for den første halve time på nettet.

Siden har de også solgt deres produkt til engelske GNER og i januar i år vandt de en ordre på at udstyre yderligere 85 af Statens Järnvägars (SJ) tog med internetforbindelse for 83 millioner kroner.

I Tyskland er Deutsche Bahn (DB) også i gang: DB tester lige nu en prototype-installation i ICE-hurtigtogene, et udbud som T-Systems vandt. DB's kundeundersøgelser har vist, at 23 procent af passagererne ville rejse med toget oftere, hvis der var internetforbindelse om bord.

Både TDC og T-Systems satser på at kunne sælge deres løsning til andre togoperatører i andre lande, ligesom teknikken og erfaringerne kan bruges i andre mobile sammenhænge, afhængigt af hvilken teknisk løsning, der vælges. For eksempel på færger, i lastbiler, busser, eller biler.

Og hardwaremæssigt er en bærbar computer med Wi-Fi-forbindelse ved at være allemandseje:

Hos SJ, der er ved at installere anden bølge af internet-opkoblinger, fik man for nylig syn for hvor mange, der faktisk sidder med en bærbar computer på togturen.

Da selskabet tændte for Wi-Fi-forbindelsen i fire tog for at teste systemet med mulighed for at logge på gratis, var der over 100, der koblede på, selv om passagererne intet havde fået at vide om testen.

Denne artikel stammer fra fredagens trykte udgave af Computerworld




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Ciklum ApS
Offshore software- og systemudvikling.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
EA Excellence Day

Hvad er det, der gør it-arkitektens rolle så vigtig? Og hvad er det for udfordringer inden for områder som cloud, netværk og datacentre, som fylder hos nogle af landets bedste it-arkitekter lige nu? Det kan du her høre mere om og blive inspireret af på denne konference, hvor du også får lejlighed til at drøfte dette med ligesindede.

23. april 2024 | Læs mere


AI Business Excellence Day – sådan folder du mulighederne ud

Mange danske virksomheder har eksperimenteret med AI-projekter af begrænset omfang, men kun de færreste har for alvor udforsket mulighederne i storskala. Det gør vi her! Du vil blandt andet få mulighed for at se eksempler på, hvordan AI kan anvendes som accelerator i storskala og skubber til grænserne for, hvordan det er muligt at integrere teknologien, så potentialet for alvor foldes ud.

24. april 2024 | Læs mere


Unbreakable - sådan sikrer du dig vedvarende og uafbrudt adgang til dine data

Vi dykker ned i værdien af en stabil og pålidelig storage-platform og hvilke muligheder der findes, for at sikre den højeste grad af redundans og tilgængelighed. Områder som date-beskyttelse og cyber-sikkerhed vil også blive berørt.

25. april 2024 | Læs mere