Rigsrevisionen langer ud efter DeMars

Rigsrevisionen kritisterer Forsvarets for regnskabs-aflæggelsen, der er sket gennem det stort anlagte DeMars-system, der ifølge kritikken skaber flere problemer end det løser.

Forsvarets regnskabssystem, DeMars, har vist svaghedstegn ved regnskabsaflæggelsen for 2005.

Rigsrevisionen udviser utilfredshed med vigtige elementer i Forsvarets regnskabsaflæggelse.

Det undrer især statsrevisorerne, at Forsvaret har haft store problemer med åbningsbalancerne, som er vigtige for at kunne anvende omkostningsbaserede regnskab i årerne fremover.

- I går gennemgik vi statens regnskaber for 2005 på blandt andet Forsvarsministeriets område, hvor DeMars nævnes flere gange. Og det fremgår ikke, at systemet har været med til at løse Forsvarsministeriets regnskabsproblemer, men snarere tværtimod skabe dem, siger formand for Statsrevisorerne, Peder Larsen (SF), til Computerworld.

Menneskelige fejl

Kritikken sker i et år, hvor staten er overgået til at benytte nye regnskabsprincipper.

DeMars er derfor udviklet som et såkaldt total-omkostningssystem, der har erstattet det udgifts-baserede regnskabssystem.

Og netop den nye måde at lave regnskab på giver ministersekretariatschef Joachim Finkielman fra Forsvarsministeriet som begrundelse for, hvorfor der er kritiske passager i rigsrevisionens rapport.

- Der er problemer med datakvaliteten. Det skal ikke være nogen hemmelighed. Men det skyldes de tal, som vi har lagt ind i DeMars, forklarer Joachim Finkielman.

Måske flere problemer i vente

Regnskabsproblemer er ikke de eneste problem, der har været med DeMars.

Ifølge Peder Larsen har systemet taget længere tid at implementere og har med udviklingsomkostninger på 1,35 milliarder kostet mere end forventet.

- Det bliver spændende at se, hvordan det vil se ud, når 2006 regnskabet foreligger, siger Peder Larsen.

Joachim Finkielman fra Forsvarsministeriet påpeger, at der er foretaget en masse tiltag for at rette begynderfejlene blandt andet en udvidet uddannelsesplan af brugerne.

Det betoliger dog ikke Peder Larsen, som frygter, at problemerne også vil figurere næste år.

Danmarks dyreste

DeMars er blandt danmarks-historiens dyreste it-systemer

Udgifterne til anskaffelse og ibrugtagning af det SAP-baserede administrationssystem blev i 1998 budgetteret til knap 993 millioner kroner.

Det budget er imidlertid blevet overskredet med 159 millioner kroner, så den samlede pris er 1,15 milliarder kroner.




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
EG Danmark A/S
Udvikling, salg, implementering og support af software og it-løsninger til ERP, CRM, BA, BI, e-handel og portaler. Infrastrukturløsninger og hardware. Fokus på brancheløsninger.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Datadrevet forretning: Skab enestående kundeoplevelser med viden og data i centrum

Data står i centrum, når du skal styrke kundeoplevelsen – eller det burde det i hvert fald gøre. På denne konference vil du møde eksperter indenfor CX og komme i dybden med, hvordan du sætter data, transparens og viden til at arbejde for dig i din Customer Experience-strategi.

07. maj 2024 | Læs mere


Kunstig Intelligens (AI) Masterclass - fra futuristisk idé til uundværlig ressource

Velkommen til en Masterclass om kunstig Intelligens (AI) og den transformative kraft, som kan tage din organisation og karriere til næste niveau. AI er gået fra at være en futuristisk idé til at blive en uundværlig ressource for virksomheder over hele verden og har allerede sat sit præg på den måde, som vi arbejder på, træffer beslutninger og kommunikerer med vores kunder.

07. maj 2024 | Læs mere


Parathed – Hvad gør din virksomhed, når I bliver ramt?

Cyberkriminalitet vokser som bekendt eksplosivt i takt med digitaliseringen i disse år og det kan være voldsomt dyrt at blive hacket. Potentielt kan det lægge jeres forretning helt ned, så I ikke kan rejse jer igen. Har jeres virksomhed styr på cybersikkerheden i en tid, der kalder på oprustning? Bliv inspireret til, hvad du som virksomhed kan gøre for at sikre virksomheden og medarbejdere, så I kan gå sikkert ind i fremtiden.

21. maj 2024 | Læs mere