Tipskuponen: Computerworlds otte bud på 2007

Computerworld har kigget i krystalkuglen og kommer her med otte bud på begivenheder og tendenser, der vil præge it-branchen i 2007.

Computerworld bevæger sig nu ud på glatis og kommer med otte bud på begivenheder og tendenser, der vil præge it-branchen i 2007.

Vi er dog ret bevidste om, at Computerworld ikke er "Oraklet fra Valby".

Derfor samler vi alle otte forudsigelser på en tipskupon, hvor du kan tippe med ved at markere, om du er enig eller uenig.

Næste år trækker vi lod om en bærbar computer blandt de af læserne, der har flest rigtige svar.

Her følger Computerworlds forudsigelser:

1. Mere end en million danskere anvender digital signatur

Danskerne tager den digitale signatur til sig, og en million borgere vil ved indgangen til 2008 have en digital underskrift, der regelmæssigt vil blive brugt som sikker login til hjemmesider som skat.dk og e-boks.dk.

I dag har 613.000 danskere ifølge tal fra Danmarks Statistik og TDC en digital signatur. Samme tal viser, at udbredelsen af den digitale signatur er skævt fordelt, da en langt højere procentdel af københavnerne og århusianerne underskriver digitalt end borgere i landdistrikter.

Den skævhed vil der blive rettet noget op på i 2007, hvor yderligere udbredelse af bredbånd giver flere danskere i tyndt befolkede områder mulighed for at bruge signaturen.

En større udbredelse af den digitale signatur bliver også påvirket af kommunesammenlægningerne, som bliver en realitet den 1. januar 2007.

Storkommunerne kommer nemlig på banen med langt flere selvbetjeningsløsninger end tidligere, hvor den digitale signatur kan benyttes. Det sker i takt med at it-systemerne i de nye storkommuner moderniseres og gruppen af borgere, der underskriver digitalt, vokser.

2. Mindst tre danske it-selskaber bliver solgt for over 200 millioner kroner

Danske it-selskaber har i mange år været højt placeret på udenlandske virksomheder og kapitalfondes lister over opkøbsemner. 2006 var ingen undtagelse.

Her så vi eksempelvis it- og teleselskabet TDC, mobildistributøren Dangaard Telecom og it-service-selskabet Netcompany blive overtaget af kapitalfonde.

Forudsigelsen næres endvidere af, at der raser en opkøbsbølge blandt danske it-selskaber i dag. 40 procent af firmaerne forventer at hive pungen op af lommen og købe konkurrenter i 2007.

Den store opkøbs- og frasalgsaktivitet skyldes blandt andet gode finansieringsmuligheder og høje salgspriser.

Prisudviklingen på danske it-selskaber bliver således markant i 2007, hvor udenlandske selskaber derfor skal have den helt store tegnedreng frem, hvis de vil købe sig til dansk know-how.

Udlandet vil i 2007 sandsynligvis især være interesseret i køb af danske firmaer, der er langt fremme med udvikling af software til mobiltelefoner, sociale fællesskaber på nettet eller beskæftiger sig med avanceret chipudvikling.

3. Sony tager førertrøjen i dvd-krig takket være Playstation 3

Sonys storsatsning, spilkonsollen Playstation 3(PS3), der kan købes i danske butikker fra marts 2007, bliver et hit på trods af en relativt høj pris sammenlignet med konkurrenterne fra Microsoft, Xbox, og Nintendo, Wii.

I begyndelsen vil salget af PS3 gå sløvt, men da rigtig mange danskere har investeret i HD-klare fladskærme de seneste år, og er på jagt efter måder at få noget ud af investeringen, vil opbakningen til den nye spilkonsol vokse i løbet af året.

Det skyldes blandt andet, at spilkonsollen har et indbygget Blu-ray-drev, som er den næste generation af dvd-afspillere.

Rene Blu-ray-afspillere bliver sandsynligvis væsentligt dyrere end konsollen, der dermed kommer til at fungere som en ”trojansk hest”, der bringer Blu-ray ind i hjemmebiograferne af bagvejen.

Det går ud over det konkurrerende nye format, HD-DVD, fra blandt andre Microsoft, der også vil lide under, at det ikke har kontrakter med lige så mange Hollywood-studier som alliancen bag Blu-ray-formatet. Resultatet er langt flere solgte Blu-ray end HD-DVD-enheder ved årets udgang.

4. Zune æder sig ind på iPod

Softwaregiganten Microsoft udfordrer i 2007 Apple og dets populære iPod-produkter, der har domineret markedet for MP3-afspillere siden det sendte den første iPod på gaden i 2001.

Microsofts ”iPod-dræber” har fået navnet Zune og udover at kunne afspille musik og vise videoer og fotos på skærmen får apparatet også en indbygget FM-radio, hvilket er en facilitet, som de forskellige iPods hidtil har manglet, ligesom Apple-apparaterne heller ikke har indbygget trådløs teknologi.

Zunes trådløse faciliteter gør det muligt for brugerne at dele sange, fotografier og spillelister mellem Zune-enheder.

Microsoft planlægger at udvide de trådløse egenskaber i iPod-rivalen til også at omfatte pc'er og spilkonsollen Xbox 360.

Derudover lanceres der en Zune Marketplace, hvor brugerne, ligesom i iTunes Apples virtuelle musikbutik, kan købe musik.

Analytikere har hidtil været skeptiske overfor, om Zune har det, der skal til for at pille ved Apples markedsandel der ifølge analysebureauet JupiterResearch ligger på 77 procent.

Det spår Computerworld derimod, at Zune kan.

Når markedet gøres op næste efterår har Zune reduceret Apples markedsandel med mindst 20 procent.

5. Bredbåndskrigen optrappes, så man kan få 50Mbit-forbindelser for under 500 kroner om måneden

Kampen om bredbåndskunderne på det danske marked spidser til og tvinger priserne på bredbånd ned, så det inden årets udgang bliver muligt at få en 50 Mbit-forbindelse til under 500 kroner om måneden.

Priserne er allerede raslet ned i store dele af Europe. I eksempelvis Frankrig kan man hos selskabet Neuf få 25 Mbit/s bredbånd, 63 tv-kanaler og ubegrænset fastnet-telefoni til 28 forskellige lande for blot 210 kroner om måneden.

I Danmark fører Fullrate, Cybercity og Tele2 allerede en heftig krig på priser og hastigheder, og samtidig vil nye teknologier som WiMAX, 3G og elselskabernes fiberbredbånd skabe yderligere konkurrence på bredbåndsmarkedet. Alt sammen vil presse priserne ned.

6. Mobilselskabers roaming-priser sættes markant ned.

Det lykkes endelig for politikerne i EU at få presset de tårnhøje roamingpriser hos europæiske mobilselskaber ned, hvilket kommer forbrugerne til gode inden udgangen af 2007. Danskerne mærker især de skyhøje roaming-takster, når de er på ferie i udlandet.

Det største pres vil komme fra EU-kommissær for informationssamfundet og medierne, Viviane Reding, der mister tålmodigheden med de europæiske teleselskaber og tvinger et indgreb igennem.

Hidtil har mobilindustrien, der har udsigt til at gå glip af milliardindtægter, når reglerne træder i kraft, haft held med at forsinke processen.

De europæiske teleselskaber henter typisk mellem fem og 10 procent af deres mobilomsætning på roaming.

En række teleselskaber har allerede annonceret nedsættelser i roamingpriserne, eller tilkendegivet, at de er enige i princippet om en form for regulering på området.

De mener dog, at reguleringen skal ske på engrospriserne frem for på slutbrugerpriserne.

Det synspunkt vil der dog ikke blive lyttet til ved indgrebet, der netop vil regulere slutbrugerpriserne.

7. Kommunalreform ender i it-kaos

Danmarkshistoriens største it-projekt, der følger i kølvandet på kommunalreformen, ender ikke i et totalt it-kollaps nytårsaften, men mindst fem kommuner vil have store problemer med centrale systemer til midt i januar 2007.

Det vil dermed lykkes for KMD, den førende leverandør af it til kommunerne, og de nye storkommuner selv at komme relativt godt igennem reformen og it-sammenlægningerne, som stadig her 14 dage før projektet skal stå sin prøve, ligner et meget stort og ambitiøst projekt, der sandsynligvis vil løbe ind i uforudsete problemer. Det viser alle erfaringer fra lignende projekter.

Og udfordringen nytårsnat er kolossal. I princippet skal kommunerne reimplementere alle it-systemer i forbindelse med fusionen, så de passer til den nye storkommunes behov, samtidig med, at der bliver skabt fælles arkitektur og datasammenhæng,

KMD forventer da også selv, at der vil opstå det, de kalder, enkelte skønhedsfejl, fordi nogle kommuner ikke har været ordentligt forberedt, men generelt har kommuner og KMD gjort alt i deres magt for at komme sikkert gennem nytårsnatten.

8. Vista installeres på 150 millioner pc’er på verdensplan inden årsskiftet

Den nye udgave af Microsofts operativsystem, Windows Vista, bliver et hit i takt med, at både private og erhvervsliv får øjnene op for de markante forbedringer i Vista sammenlignet med Windows 2000 og XP.

I særdeleshed en forbedring af Windows’s akilleshæl, sikkerheden, vil få forbrugerne til at hive Vista ned af butikshylderne. Windows Vista leveres blandt andet med indbyget firewall og antispyware-programmet Defender.

Udviklingen bliver træg i begyndelsen af 2007, men i løbet af året spreder Vista sig som ringe i vandet.

Den store drivkraft bag udbredelsen af Vista bliver indkøb af nye pc’er.

Primært blandt private i begyndelsen af året, Vista Home, mens salget af Vista Pro til erhvervslivet først vil begynde at rykke hen mod slutningen af året.




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Targit A/S
Udvikling og salg af software til business intelligence.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
EA Excellence Day

Hvad er det, der gør it-arkitektens rolle så vigtig? Og hvad er det for udfordringer inden for områder som cloud, netværk og datacentre, som fylder hos nogle af landets bedste it-arkitekter lige nu? Det kan du her høre mere om og blive inspireret af på denne konference, hvor du også får lejlighed til at drøfte dette med ligesindede.

23. april 2024 | Læs mere


AI Business Excellence Day – sådan folder du mulighederne ud

Mange danske virksomheder har eksperimenteret med AI-projekter af begrænset omfang, men kun de færreste har for alvor udforsket mulighederne i storskala. Det gør vi her! Du vil blandt andet få mulighed for at se eksempler på, hvordan AI kan anvendes som accelerator i storskala og skubber til grænserne for, hvordan det er muligt at integrere teknologien, så potentialet for alvor foldes ud.

24. april 2024 | Læs mere


Unbreakable - sådan sikrer du dig vedvarende og uafbrudt adgang til dine data

Vi dykker ned i værdien af en stabil og pålidelig storage-platform og hvilke muligheder der findes, for at sikre den højeste grad af redundans og tilgængelighed. Områder som date-beskyttelse og cyber-sikkerhed vil også blive berørt.

25. april 2024 | Læs mere