2000 år gammel mekanisk computer virker

En 2000 år gammel mekanisk computer fundet i et romersk skibsvrag var ved hjælp af tandhjul, visere og differentialgear i stand til at holde styr på placeringen af sol, planeter og månens faser.

Ved hjælp af 37 tandhjul, visere og differentialgear kunne en mere end 2000 år gammel computer holde styr på placeringen af solen og flere andre himmellegemers placering i himmelrummet. Det skriver The Guardian.

Månens forskellige faser kunne den særdeles avancerede indretning også holde rede på. Nogle af de mange tandhjul var sat sammen som differentialgear, og den slags udvekslinger, mente videnskaben ellers ikke, blev opfundet før engang i det 16. århundrede.

Romersk skibsvrag

Maskinen, der var blandt gods, der blev bjærget fra et romersk skibsvrag, har forbløffet videnskabsmænd, som nu omsider har fundet ud af, hvordan denne verdens ældste computer fungerer.

I året 65 før Kristi fødsel sank skibet på 42 meter vand ud for kysten af den græske ø Antikythera. Tilbage i 1900 eller 1901 fandt svampedykkeren Elias Stadiatos vraget, som han hentede statuer og andre genstande op fra.

En nærmere inspektion af det bjærgede afslørede senere 80 stykker af gearhjul, instrumenter, ur-lignende visere og en træ- og en bronze-kasse med oldgamle græske inskriptioner, skriver The Guardian.

Siden har videnskabsmænd været travlt beskæftiget med at rekonstruere tingesten, der viser sig at være en astronomisk kalender, der med bemærkelsesværdig præcision bestemmer positionen af solen, adskillige himmellegemer og månens faser.

Som et moderne ur

De mange dele er så små og nøjagtigt udformet, at man skal op til ure i det 18. århundrede for at finde et sammenligneligt niveau.

Nogle videnskabsmænd mener, at maskinen, kendt som Antikythera Mekanismen, var blandt skatte røvet fra Rhodos og på vej til Rom for at indgå i en festlighed arrangeret af Julius Cæsar.

Det er ifølge The Guardian fortsat et mysterium, hvorfor den græske teknologi, som maskinen baserer sig på, tilsyneladende forsvandt. Ingen anden civilisation menes at have skabt noget så komplekst før 1.000 år senere.




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Konica Minolta Business Solutions Denmark A/S
Salg af kopimaskiner, digitale produktionssystemer og it-services.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Datadrevet forretning: Skab enestående kundeoplevelser med viden og data i centrum

Data står i centrum, når du skal styrke kundeoplevelsen – eller det burde det i hvert fald gøre. På denne konference vil du møde eksperter indenfor CX og komme i dybden med, hvordan du sætter data, transparens og viden til at arbejde for dig i din Customer Experience-strategi.

07. maj 2024 | Læs mere


Kunstig Intelligens (AI) Masterclass - fra futuristisk idé til uundværlig ressource

Velkommen til en Masterclass om kunstig Intelligens (AI) og den transformative kraft, som kan tage din organisation og karriere til næste niveau. AI er gået fra at være en futuristisk idé til at blive en uundværlig ressource for virksomheder over hele verden og har allerede sat sit præg på den måde, som vi arbejder på, træffer beslutninger og kommunikerer med vores kunder.

07. maj 2024 | Læs mere


Parathed – Hvad gør din virksomhed, når I bliver ramt?

Cyberkriminalitet vokser som bekendt eksplosivt i takt med digitaliseringen i disse år og det kan være voldsomt dyrt at blive hacket. Potentielt kan det lægge jeres forretning helt ned, så I ikke kan rejse jer igen. Har jeres virksomhed styr på cybersikkerheden i en tid, der kalder på oprustning? Bliv inspireret til, hvad du som virksomhed kan gøre for at sikre virksomheden og medarbejdere, så I kan gå sikkert ind i fremtiden.

21. maj 2024 | Læs mere