Her er Danmarks fem bedste CIO’er lige nu:Se de fem nominerede til prisen som Årets CIO 2024

Nokia-veteran bag dansk mobilhjælp til ordblinde

Edison-nomineret: Den tidligere direktør for Nokia i Danmark, Flemming Ast, står i spidsen for iværksættervirksomheden Motto-Captura, som er på markedet med en løsning, der skal hjælpe ordblinde verden over med at få affotograferede tekster læst op på mobilen.

Et nyt dansk eksporteventyr venter lige rundt om hjørnet, hvis man skal tro Flemming Ast, tidligere direktør for Nokia i Danmark, som nu står i spidsen for iværksætter-virksomheden Motto-Captura.

- For første gang nogensinde får ordblinde et værktøj, som de kan tage med sig i lommen og bruge i det offentlige rum, siger han.

- Det kan i første omgang hjælpe de 300.000 ordblinde i Danmark, men målet er at nå ud til alle de syv procent af verdens befolkning, der er ordblinde, fortsætter han.

Spænder vidt

Ordblindes behov for et mobilt hjælpemiddel i det offentlige rum spænder ifølge Flemming Ast vidt.

- Det gælder alt lige fra at kunne læse varedeklarationer i et supermarked, læse en kassebon, en togbillet, en køreplan, et bynavn og lignende. For mange ordblinde er det vigtigt at skjule sit handikap, og det kan man gøre ved diskret brug af mobiltelefonen, siger Flemming Ast.

Hos Ordblinde/Dysleksiforeningen i Danmark er forventningerne også store.

- Vi har fået produktet præsenteret et par gange, og det har et stort potentiale og kan blive et pragtfuldt hjælpemiddel for vores medlemmer, siger Anita Adrian, sekretariatsleder i foreningen.

Har indledt offensiv i England

Motto har allerede etableret 27 installationer af løsningen i Danmark, og den 12. januar begyndte selskabet en offensiv på det engelske marked, hvor selskabet har indgået en aftale med forhandleren Iansyst.

- Vi har 167 tilbud ude i England, og vi blev meget positivt modtaget, da vi besøgte messer, virksomheder og institutioner, fortæller Flemming Ast.

Det bekræftes af Wesley Critchley, som underviser ordblinde på Wakefield College, der fik Mottos mobilløsning præsenteret på BETT-messen i begyndelsen af januar, hvor 600 leverandører af software til uddannelsessektoren præsenterede deres løsninger for 28.000 besøgende.

- CapturaTalk var det mest spændende, som jeg blev præsenteret for på messen, og jeg kan se mange fordele ved produktet, der kan revolutionere adgangen til nedskrevne informationer for rigtig mange mennesker med læseproblemer, siger han.

Fotografer – lyt – og lær

Men tekst-til-tale-løsninger er ikke nogen ny opfindelse, så hvad får Flemming Ast til at tro, at Mottos løsning kan gå sin sejrsgang verden over?

- For det første er den mobil. Derudover er det vigtigste, at antallet af brugeoperationer er nedsat til én. Det eneste, man skal gøre, er, at tage et billede af teksten med mobiltelefonens kamera, lytte, lære og huske. Kameraet fungerer som en scanner, som hiver teksten ud af billedet og ti sekunder senere læser teksten højt, siger Flemming Ast.

Løsningen fungerer på mobiltelefoner med PDA-funktionalitet, men indtil videre kun på mobiler, der er baseret på Microsofts styresystemer eller mobilversionen af Linux.

Derimod fungerer løsningen ikke sammen med det Nokia-kontrollerede mobilstyresystem Symbian.

- Vi arbejder tæt sammen med HP og Microsoft, som støtter løsningen i de 44 engelsktalende lande med marketing og information. Det interessante for dem er naturligvis, at vores løsning kan trække mellem to og fem procent af de potentielle mobilbrugere væk fra Nokia og over på Microsoftplatformen, siger Flemming Ast.

Fik statsstøtte i fjor

Motto-Capturas ordblindeløsning har været flere år undervejs.

Kimen til virksomheden blev lagt i 2001, hvor der blev etableret et samarbejde i Ørestaden mellem en række offentlige og private virksomheder, heriblandt Københavns Universitet, HP og Statens Byggeforskningsinstitut.

I begyndelsen kredsede projektet om et ordbogsprojekt til PDA’er, man har i dag udviklet sig til Motto-Capturas ordblinde-løsning.

Projektet fik så sent som maj sidste år 1,9 millioner kroner i støtte fra Videnskabsministeriets særlige e-læringspulje, mens EU's socialfond støttede projektet med 1,7 millioner kroner.

Motto-Captura var blandt de 10 danske it-iværksættere, som kvalificerede sig til finalen om Edison-prisen 2007. Computerworld præsenterer i den kommende tid alle de nominerede selskaber og deres produkter.




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Højer og Lauritzen ApS
Distributør af pc- og printertilbehør.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
OT og IT: Modernisér produktionen og byg sikker bro efter et årelangt teknologisk efterslæb

Moderne produkter skal have mere end strøm for at fungere – og deres navlestreng skal ikke klippes når de forlader fabrikshallen. På denne konference kan du derfor lære mere om hvordan du får etableret det sikre setup når der går IT i OT.

30. april 2024 | Læs mere


Roundtable for sikkerhedsansvarlige: Hvordan opnår man en robust sikkerhedsposition?

For mange virksomheder har Zero Trust og dets principper transformeret traditionelle tilgange til netværkssikkerhed, hvilket har gjort det muligt for organisationer at opnå hidtil usete niveauer af detaljeret kontrol over deres brugere, enheder og netværk - men hvordan implementerer man bedst Zero Trust-arkitekturer i et enterprise set up? Og hvordan muliggør Zero Trust-arkitekturen, at organisationer opnår produktivitetsfordele med AI-værktøjer samtidig med, at de forbliver sikre i lyset af fremvoksende trusler?

01. maj 2024 | Læs mere


ERP-trends 2024

Bliv derfor inspireret til, hvordan du kan optimere dine systemer og processer når af nogle af de fremmeste eksperter på ERP-markedet dele deres iagttagelser af det aktuelle marked og vurderinger af, hvad vi har i vente de kommende 3-5 år. Vi sætter også fokus på, hvordan udviklingen kommer til at påvirke din organisation, hvordan du bedst forbereder og planlægger ERP-indsatsen og om, hvilke faldgruber du skal være opmærksom på.

02. maj 2024 | Læs mere