Danske kodekarle vil gøre softwareudvikling sjovere

Edison-nomineret: Mutual Satellites har udviklet et værktøj, der giver softwareudviklere mere tid til den sjove del af programmeringen. Selskabet venter spændt på svar fra de amerikanske myndigheder, som i øjeblikket behandler dets patent-ansøgning.

Iværksættervirksomheden Mutual Satellites har opfundet et værktøj, som kan gøre hverdagen lidt sjovere for softwareudviklere.

Mutual Satellites er inspireret af klagesangen blandt mange softwareudviklere.

De sukker efter et produkt, som kan gøre det lettere og hurtigere at rette fejl og foretage banale ændringer i kodelinjer.

- Softwareudviklere bruger meget tid på at gennemføre én ændring, eksempelvis på at tilføje et enkelt indtastningsfelt i alle kodens lag, siger Lars Thorup, stifter og administrerende direktør for Mutual Satellites.

- Ved hver ændring er der risiko for fejl, og det tager tid fra den indviklede og sjove del af programmeringen, fortsætter han.

Udviklet til Visual Studio

I første omgang kan Mutual Satellites bruges af de godt 25 procent af verdens programmører – der findes otte millioner på verdensplan - som anvender udviklingsmiljøet Microsoft Visual Studio.

På sigt er det meningen, at produktet også skal kunne anvendes til andre programmeringssprog og udviklingsmiljøer.

Mutual Satellites’ værktøj fungerer som et plugin til Microsoft Visual Studio.

På en ekstra fane får softwareudvikleren en grafisk model over koden. Herfra kan han ændre navngivning, tilføje nye felter, ændre relationer med mere. Når udvikleren skifter tilbage til koden, så er alle ændringer gennemført, og han kan frit arbejde videre med koden og senere skifte frit mellem kode og model.

Baseret på Model Driven Development

- Værktøjet virker ligesom Outline View i Microsoft Word. Udvikleren ser ikke hele teksten, men kun en indholdsfortegnelse, som han kan redigere i. Når udvikleren skifter tilbage til normal view igen, er alle ændringer gennemført i selve teksten, fortæller Lars Thorup.

Mutual Satellites’ produkt er baseret på principperne bag Model Driven Development (MDD), som efterhånden har været kendt i en del år. Softwareudviklere verden over er ret enige om, at udviklingen kun kan blive mere effektiv gennem øget anvendelse af modeller.

Men hidtil har MDD-værktøjer haft begrænset udbredelse, blandt andet fordi de ofte kun virker på ét programmeringssprog eller blot til at tegne og ikke redigere kode.

- Den manglende udbredelse hænger tæt sammen med, at mange MDD-værktøjer har en række ulemper i dag. Nogle af dem binder eksempelvis softwareudvikleren for snævert til modelleringssproget. Det betyder, at de får generet en masse kode, man ikke kan pille i bagefter, og så er man jo lige vidt, siger Lars Thorup.

Venter på amerikansk patent-svar

Lars Thorup går i øjeblikket og venter spændt på svar fra de amerikanske patentmyndigheder. Selskabet fik i fjor bekræftet, at dets opfindelse virkelig var ny hos Patent- og Varemærkestyrelsen. Derfor indsendte det en patentansøgning til de amerikanske myndigheder i marts 2006.

- Vi fik hjælp til at skrive en patentansøgning for at beskytte ideen. Vi fik samtidig at vide, at der ville vare omkring et års tid, før vi fik et svar, så det er lige på trapperne, siger Lars Thorup.

Han er godt klar over, at én ting er et originalt produkt og patenter. Noget helt andet er at tjene penge på opfindelsen. Men her er Lars Thorup optimistisk.

- Vi kan se på leverandører af andre programmeringsværktøjer, at det kan lade sig gøre at tjene penge på dette marked. Selvom selve Visual Studio er relativt billigt, bliver supplerende udviklingsværktøjer solgt for mellem 1.000 og 10.000 kroner per bruger, siger Lars Thorup.

Han fortæller, at Mutual Satellites som udgangspunkt vil tage 5.000 kroner per bruger af udviklingsværktøjet, og han forventer at nå break-even, når 4.000 softwareudviklere har købt værktøjet.

Succes afhænger af patent-svar

- Vores vision er at blive verdens førende leverandør af MDD-værktøjer, og når det lykkes, så er en oplagt exit-mulighed salg til en af de store softwareleverandører. Andre MDD-huse er blevet handlet for op til 100 millioner kroner i de seneste par år, siger Lars Thorup.

Han fortæller, at selskabet har haft en del samtaler med virksomheder, der gerne vil afprøve Mutual Satellites i et pilotprojekt, og potentielle investorer i Danmark og Silicon Valley. Det hele står og falder med patentansøgningen.

- Både pilotkunderne og investorerne venter lige så spændt som jeg på svar fra US Patent Office. Får vi patentet, så kører det, siger Lars Thorup.

Mutual Satellites var blandt de 10 danske it-iværksættere, som kvalificerede sig til finalen om Edison-prisen 2007. Computerworld præsenterer i den kommende tid alle de nominerede selskaber og deres produkter.




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
KEYBALANCE A/S
Udvikling og salg af økonomisystemer samt CRM og MPS. Systemer til blandt andet maskinhandlere, vvs-branchen, vognmænd, låsesmede,handelsvirksomheder

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Datadrevet forretning: Skab enestående kundeoplevelser med viden og data i centrum

Data står i centrum, når du skal styrke kundeoplevelsen – eller det burde det i hvert fald gøre. På denne konference vil du møde eksperter indenfor CX og komme i dybden med, hvordan du sætter data, transparens og viden til at arbejde for dig i din Customer Experience-strategi.

07. maj 2024 | Læs mere


Kunstig Intelligens (AI) Masterclass - fra futuristisk idé til uundværlig ressource

Velkommen til en Masterclass om kunstig Intelligens (AI) og den transformative kraft, som kan tage din organisation og karriere til næste niveau. AI er gået fra at være en futuristisk idé til at blive en uundværlig ressource for virksomheder over hele verden og har allerede sat sit præg på den måde, som vi arbejder på, træffer beslutninger og kommunikerer med vores kunder.

07. maj 2024 | Læs mere


Parathed – Hvad gør din virksomhed, når I bliver ramt?

Cyberkriminalitet vokser som bekendt eksplosivt i takt med digitaliseringen i disse år og det kan være voldsomt dyrt at blive hacket. Potentielt kan det lægge jeres forretning helt ned, så I ikke kan rejse jer igen. Har jeres virksomhed styr på cybersikkerheden i en tid, der kalder på oprustning? Bliv inspireret til, hvad du som virksomhed kan gøre for at sikre virksomheden og medarbejdere, så I kan gå sikkert ind i fremtiden.

21. maj 2024 | Læs mere