Her er gode råd til Simple Living for projektledere

Klumme: Henrik Zangenberg har udviklet en særlig model til medarbejdere. Modellen tager afsæt i hans egen givetvis meget upædagogiske og kritisable børneopdragelse.

“Scope Creep” kalder amerikanerne det, når et projekt vokser ud over det oprindelige ambi­tions­niveau og bliver dyrere og tager længere tid.

It-projekter lever deres eget liv.

En business-case er på ingen måde en garanti for fokus. Et realistisk eksempel: Projektet handler om at lave et system til proces A og B, så man kan gemme og finde sager og dokumenter hurtigere.

Tidsbesparelsen retfærdiggør investeringen i systemet.

Straks projektet er skudt i gang, vil brugerne fortælle, at det er helt tåbeligt ikke at lade systemet omfatte proces C.

Desuden: Når man kan gemme og finde sager og dokumenter, bør man også have mulighed for at lave dokumenter i systemet.

Baseret på standarddokumenter med stamdata fra økonomisystemet, produktionssystemet og automatisk generering af søgeord ud fra tekstens indhold.

Man fortvivl ikke.

Jeg har udviklet en model, der tager afsæt i min egen særdeles upædagogiske og givetvis meget kritisable børne­opdragelse.

Hvor modellen på ingen måde er udtryk for “best practice” i forhold til børn, kan den med meget stor fordel anvendes af projektledere.

Dette er modellen for alle, der står over for brugere med uendelige krav til et projekt med begrænset budget og tid.

Der er fem trin
Modellen opsummeres i fem trin.

Første trin består i at spørge “Hvorfor?” – og gerne flere gange. Hvorfor vil du være længe oppe? Hvorfor skal systemet have en funktion til at generere standardbreve?

Man skal fremtvinge en begrundelse, som kan stilles op mod et større mål.

Du vil være længe oppe, så du kan lege med Ellen, men hvorfor er dét vigtigere end at være udhvilet om morgenen?

Hvorfor er det vigtigt med standardbreve, når business-casen har vist, at gevinsten ligger i at nedbringe tiden til arkivering og fremfinding”.

Nej
Hvis man ikke får fred efter trin 1, går man videre til trin 2. Man siger simpelt hen “Nej”.

Nej, du må ikke være længere oppe. Nej, den funktion er ikke en del af projektet, som det er defineret lige nu.

Forbavsende mange krav viser sig at stoppe her.

GSG: “Går den, Så Går den” er en udbredt børne-/brugerstrategi. Det skader ikke at forsøge at få sine ønsker med i projektet, når posen nu er åben.

Forhaling
Hvis et nej ikke bliver accepteret, går man videre til forhaling: “Senere …”. Du kan ikke være længere ude i aften, men måske i morgen eller på fredag.

Vi kan ikke tage dette ønske med i denne fase, men vi kan skrive det op til en senere fase 2 af projektet.

Denne strategi vil gennemført med held lede til et efterfølgende projekt med sin egen business-case.

Særligt insisterende børn og brugere vil fortsætte med at holde fast i deres krav. Nu handler det så om at begrænse skaden. “Mindre”.

Du kan få lov at være ude en halv time til, men så er det slut! (Bemærkning: Helt håbløs strategi i forhold til børn – du har ikke lavet en undtagelse, nu har du for evigt ændret grundreglen).

Vi kan ikke bygge en funktion til standardbreve, men vi kan lave en enkel makro til Word, hvor du kan overføre dokumenterne til systemet.

Send den op i systemet
Sidste bastion er at eskalere sagen til en person med højere beslutningskompetence. Spørg din mor!

Vi må nok tage dette ønske op i styregruppen. Vil du ikke lave en indstilling til udvidelse af projektet, så vil jeg sørge for, at det kommer på agendaen på næste møde.

Jeg arbejder p.t. på en bog bygget op over metoden: “Hmmm…I don’t think so”, et kursus, og en instruktionsvideo. Interesserede kan henvende sig på mail.

Henrik Zangenberg er managing partner i Gartner Danmark.

Computerworlds klummer er ikke nødvendigvis udtryk for Computerworlds holdninger, men er alene udtryk for skribentens holdninger.

Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Konica Minolta Business Solutions Denmark A/S
Salg af kopimaskiner, digitale produktionssystemer og it-services.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Digital How To: Data og AI er fremtiden – men kan man overhovedet lykkes i det nye data-univers uden den rette dataplatform?

Det er svært at spå om fremtiden, men vi kan være sikre på, at den indeholder meget mere data og en langt større anvendelse af kunstig intelligens. På dette webinar sætter vi derfor fokus på, hvordan du som organisation får styr på alle data, og bliver klar til fremtiden.

30. oktober 2020 | Læs mere


Dell Talk: Cybersikkerhed skal gentænkes for at kunne imødegå fremtidige avancerede cybertrusler

Danske virksomheder er nødt til at gentænke cybersikkerheden for at kunne imødegå fremtidige cybertrusler, som vi hele tiden gøres opmærksomme på. I denne talk får du et indspark i, hvordan du som virksomhed kan gentænke cybersikkerheden ud fra både et operationelt og sikkerhedsmæssigt perspektiv.

30. oktober 2020 | Læs mere


IT Security 2020

Strategic IT Security 2020 will focus on the never-ending story about security and cyber-defense, and how you can defend your business and your customer’s data and information. Together with several leading experts and digital executives from all over the Nordic countries, this conference seeks to give you the best input to focus even more on cyber security in the future.

03. november 2020 | Læs mere


Premium
Skal du tage en Pro eller ej? Sådan vælger du imellem iPhone 12 og 12 Pro
Apples to iPhone-nyheder minder overraskende meget om hinanden. Der er dog væsentlige forskelle, som du skal være opmærksom på, når du vælger.
Computerworld
Det nye MitID er et tigerspring for bedre cybersikkerhed
Klumme: Det nye MitID er en enestående mulighed for et markant løft af it-sikkerheden i danske kommuner. Med baggrund i udfasningen af det nuværende NemID kan de samtidig forbedre og styrke deres it-systemers værn overfor cyberangreb.
CIO
Podcast: Hos Viking Life-Saving Equipment er it gået fra at være backend til at være noget, som kunderne spørger aktivt efter
Podcast, The Digital Edge: Viking leverer en stadig større del af deres produkt som en tjeneste. Som en del af tjenesten tager Viking ansvar for sikkerheden ved at levere, dokumentere og vedligeholde det nødvendige sikkerhedsudstyr. Hør hvordan Henrik Balslev senior digital director hos Viking har løftet den opgave.
Job & Karriere
Regner din ferie væk? Brug tiden på at søge en af disse otte stillinger, der er ledige netop nu
Det sjasker ned over hele Danmark. Du kan bruge de våde sommerdage på at søge et af disse otte job, der er ledige lige nu.
White paper
Sådan kan du arbejde effektivt uanset tid, sted og type af enhed
Hvad nu hvis dit arbejde, din information, dine processer og teknologien bag ved, var organiseret på en måde så det passede til din organisation – alt sammen guidet af en intelligent udgave af det digitale arbejdsrum? Det er visionen bag Atea og Citrix´s samarbejde med digital workspace – en smartere og mere effektiv måde at arbejde på. I dette whitetpaper kan du derfor læse om, hvordan du kan skabe et mere effektivt og brugervenligt arbejdsrum uanset tid, sted og enhed. En løsning der på en gang er både enkel og som sætter brugeren i centrum.