Leder: It-branchens bedste rollemodeller

Computerworld mener: Resultaterne af den første konkurrence om hvilke virksomheder, der er it-branchens bedste arbejdspladser, er opmuntrende læsning.

Se vinderne af It-Branchens Bedste Arbejdspladser 2007 her.

Da IT-Branchen sammen med Computerworld og Great Place to Work lancerede konkurrencen It-branchens Bedste Arbejdspladser 2007, håbede vi på, at vi ville få en rangliste over HR-fyrtårne, altså it-virksomheder, der er særlig dygtige til at få talenterne til at trives og blomstre, fordi arbejdsrammerne er i verdensklasse.

Trods alt handler det lederskab, som leverer succes i en innovationsøkonomi, først og fremmest om at få mennesker til at trives og få deres ideer og engagement i spil.

Vi havde det som en tese, at it-branchens virksomheder har særlig meget at byde på som rollemodeller og inspirationskilder i den forbindelse.

Resultaterne af It-branchens Bedste Arbejdspladser 2007 viser, at tesen er rigtig.

Vindere respekterer medarbejdere

Når Great Place to Work analyserer de bedste virksomheder i it-branchen, er konklusionen, at de i særlig grad udviser en respekt for deres medarbejdere, hvilket blandt andet kommer til udtryk i:

• Massivt tilbud om efter- og videreuddannelse – 71 timer på de bedste arbejdspladser i it-branchen mod 56 timer i de bedste virksomheder i det øvrige erhvervsliv.

• Længere betalt barselsorlov til kvinder – 27 uger til kvinder og 10 til mænd på de bedste arbejdspladser i it-branchen mod henholdsvis 26 uger og 8 uger i de bedste virksomheder i det øvrige erhvervsliv.

• Mindre diskrimination – på de bedste arbejdspladser i it-branchen er andelen af medarbejdere med anden etnisk baggrund væsentlig højere end gennemsnittet i resten af erhvervslivet – 6.2 procent mod 3,6 procent.

• Højere grad af retfærdighed – de bedste it-arbejdspladser adskiller sig ved, at forfremmelser i medarbejdernes øjne går til de rigtige, at alle har mulighed for anerkendelse og påskønnelse, samt at der gives en rimelig løn for det arbejde, der udføres.

Danske virksomheder magter ikke at konkurrere

It-branchen er derfor tydeligvis leveringsdygtig i rollemodeller på den stærkt HR-forankrede ledelsesstil, som også resten af erhvervslivet bliver nødt til at tilegne sig i de kommende år.

Det er de, hvis de vil have en chance for at være med i kampen om de knappe talenter på arbejdsmarkedet og klare sig igennem den eskalerende rekrutteringskrise som vindere.

Det er i øvrigt bemærkelsesværdigt, at toppen af ranglisten over de bedste arbejdspladser i it-branchen fortrinsvis er domineret af amerikanske virksomheder – helt typisk datterselskaber.

Tydeligvis er de ressourcestærke amerikanske koncerner dygtige til at udvikle HR-løsninger, som får medarbejderne til at trives særlig godt. De danske virksomheder – selv de største blandt deltagerne – magter det ikke helt i samme grad.

Hvis man med andre ord har en fordom om, at amerikanske virksomheder er benhårde, profitorienterede præstationsmaskiner i modsætning til menneskevarme danske arbejdspladser, så må man tro om igen.

It-branchens Bedste Arbejdspladser 2007 viser, at det er en myte.


Følg den amerikanske vinderopskrift
Den amerikanske vinderopskrift handler om en klart kommunikerende og karismatisk topleder, som ved hjælp af et it-understøttet HR-system måler den enkelte medarbejder, så enhver indsats og et fremskridt bliver noteret og anerkendt løbende.

Her er der tydeligvis noget at lære for de danske virksomheder, som ønsker at begå sig i konkurrencen om fremtidens talenter, men i dag har en langt mere laissez faire tilgang til HR og medarbejderpleje.

Hygge og øjenhøjde kan være meget fint, men medarbejderne er mere glade for systematisk bedømmelse og retfærdig anerkendelse.

Dermed leverer It-branchens Bedste Arbejdspladser 2007 et grundlag til videre analyse hos it-branchens interesseorganisationer, hvor det centrale spørgsmål må være, hvordan inspirationen fra de amerikanske HR-vindere kan formidles til de mange mindre, danske it-virksomheder – for slet ikke at tale om resten af erhvervs­livet.

Se vinderne af It-Branchens Bedste Arbejdspladser 2007 her.




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
JN Data A/S
Driver og udvikler it-systemer for finanssektoren.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Computerworld Summit 2024

Vi kigger ind i scenariet for fremtiden it-afdeling og hvordan virksomheden bedst muligt udnytter både nye og etablerede teknologier til at understøtte vækst og dermed sikre overlevelse i en konkurrencepræget verden.

23. maj 2024 | Læs mere


Den digitale trussel er konstant, kompleks og stadigt stigende - også i den offentlige sektor

I dagens Danmark har vi indrettet os sådan, at alt kommunikation mellem det offentlige og borgerne foregår på forskellige digitale platforme, hvilket gør både borgerne og de offentlige institutioner skrøbelige overfor cyberkriminalitet. Samtidig lyder det fra rapporter, at de offentliges it-systemer er støvede og fulde af teknisk gæld. Dette er en farlig cocktail for de offentlige institutioner, men en særdeles lækker drink for cyber-kriminelle.

28. maj 2024 | Læs mere


Industry 4.0 – sådan udnytter du AI og digitalisering til optimering af din produktion.

På denne konference fokuserer på en digitaliseret optimering af processer i produktions- og procesorienterede virksomheder. Herved bliver du f.eks. i stand til at kombinere maskiner med sales forecasting og derved planlægge anvendelsen af produktionsapparat og medarbejderallokering effektivt – samt begrænse materialespild og nedetid ved at optimere produktionsplanlægning og omstilling af produktionsmateriel.

29. maj 2024 | Læs mere