Første test af Athlon 64 FX

En ny generation af processorer har set dagens lys. AMD har nemlig lanceret pc-processoren Athlon 64, der skal være det nye våben i kampen mod chipgiganten Intel. Vi tester topmodellen Athlon 64 FX-51 op mod Intels 3,2 GHz Pentium 4 og Athlon 64 skuffer ikke.

Tre versioner

AMD har lanceret den største nyhed, siden den første Athlon blev lanceret for fire år siden. Athlon 64 har langt om længe set dagens lys.

Der er kommet tre forskellige versioner af processoren, nemlig Athlon 64 til almindelige, stationære pc'er, Athlon 64 FX til de mere krævende pc-brugere, specielt spilentusiasterne, og endelig Athlon 64 til bærbare pc'er.

Athlon 64 kan betegnes som en Athlon XP med turbo i form af understøttelse af 64-bit instruktioner, integreret hukommelses-controller, en megabyte L2-cache og understøttelse af SSE2-instruktioner.

Fra AMD's side bliver der selvfølgelig gjort meget ud af, at Athlon 64 er den første 64-bit processor til Windows-kompatible pc'er. Spørgsmålet er, hvor meget det reelt vil betyde for almindelige pc-brugere.

For at få fornøjelse af en 64-bit processor kræves, at styresystemet, driverne og applikationerne også er til 64 bit. På grund af Microsofts position på software-markedet er det især vigtigt for AMD, at Windows kan fås i en version til Athlon 64, og en sådan 64-bit udgave af Windows XP Professional skulle da også være klar inden jul - i hvert fald på engelsk.

Adskillige Linux-distributioner er allerede parat til Athlon 64, og masser af hardware-drivere er også på plads.

Lanceringen af Athlon 64 betyder ikke, at Athlon XP forsvinder - i hvert fald ikke det første års tid. Athlon XP skal forsat være konkurrent til Pentium 4 og Celeron, men Athlon XP 3200+ bliver den sidste i rækken af 32-bit-processorer fra AMD.

Athlon 64 til stationære og bærbare pc'er får modelnumre, som vi kender det fra Athlon XP. Til at starte med har AMD lanceret Athlon 64 3200+ med en klokfrekvens på 2,0 GHz til stationære pc'er og Athlon 64 3000+ og 3200+ til bærbare pc'er.

Her skal man bemærke, at en Athlon 64 3200+ vil være noget hurtigere end en Athlon XP 3200+, også selv om man kun benytter 32-bit programmer. Man kan altså ikke sammenligne ydelse på tværs af processorer på baggrund af modelnumre.

For at forvirre yderligere, får Athlon 64 FX modelnumre efter et nyt system. Første version med en frekvens på 2,2 gigahertz hedder Athlon FX-51, hvor det tocifrede tal er et mål for ydelsen. Senere kan vi forvente at se FX-53, FX-55 og så fremdeles, efterhånden som frekvensen stiger.

Testresultater

Vi har testet en Athlon 64 FX under en almindelig 32-bit Windows XP Professional, og lad det være sagt med det samme: Der er fuld fart på. Vores test viser, at den første Athlon 64 FX i hvert fald godt kan hamle op med den hurtigste Pentium 4 med en frekvens på 3,2 gigahertz, når det gælder afvikling af 32-bit programmer. Der er dog ikke tale om en knusende sejr. På visse områder er Pentium 4 hurtigst.

Athlon 64 FX-51 var monteret på et ASUS SK8N bundkort med Nvidia nForce3 Pro 150 chipsæt, mens 3,2 GHz Pentium 4 med hyper-threading slået til sad på et Intel P875PBZ bundkort med Intel 875P chipsæt.

Begge pc'er var udstyret med dual channel DDR400 RAM, to Western Digital Raptor WD360 Serial ATA harddiske i RAID 0 og et Leadtek Winfast A350 Ultra TDH grafikkort med Nvidia GeForce FX 5900 Ultra grafikchip.

Som benchmark-programmer brugte vi Multimedia Content Creation Winstone 2003, der giver et mål for pc'ens ydelse ved afvikling af en række multimedie-programmer.

Ydelsen ved afvikling af krævende 3D-spil blev målt med testprogrammerne 3DMark 2003 og Codecreatures Benchmark Pro. Disse programmer giver en god indikation af ydelsen i fremtidige 3D-spil. Jo højere tal, des bedre ydelse.

En DivX-film på 34 minutter blev forvandlet til MPEG-2-formatet med TMPGEnc version 2.510. Endelig blev 500 megabyte musik i wav-format omdannet til MP3-musik med 128 kbit/s i bedste kvalitet ved hjælp af CDex 1.50 med LAME encoder. Når det gælder komprimering, betyder den korteste tid den bedste ydelse.

TestresultaterAthlon 64 FX-513,2 GHz Pentium 4
MCC Winstone 200365,855,0 point
3DMark036.097 point5.835 point
Codecreatures4.146 point4.028 point
TMPGEnc videokomprimering1.842 sek.1.604 sek.
CDex MP3-komprimering227 sek.205 sek.

Testresultaterne viser, at Athlon 64 FX-51 generelt er den hurtigste af de to processorer, men at Pentium 4 har et forspring, når det gælder om at komprimere lyd og video.

Hurtig arbejdshest

Athlon 64 FX er en muskuløs og fleksibel arbejdshest, der trives med forskelligartede opgaver. Pentium 4 kan sammenlignes med en hurtig samlebåndsarbejder, der yder bedst, hvis der ikke dukker overraskelser i form af uventede instruktioner op på samlebåndet.

Det betyder igen, at man skal vælge processor efter de opgaver, man skal bruge pc'en til.

Hvis man arbejder med forskellige programmer til billeder og lyd, er Athlon 64 FX en rigtig god processor, og hvis man er spilentusiast, der vil gå langt for at vride lidt ekstra ydelse ud af maskinen, så spillet kan køre så glidende som overhovedet muligt, er Athlon 64 FX sagen.

Hvis man derimod ofte er irriteret over ventetiden, når man forvandler dvd-film til DivX eller cd'er til MP3, så bør man holde sig til Pentium 4. Det samme gælder, hvis man benytte programmer, der kan udnytte Intels hyper-threading-teknologi, altså køre flere tråde samtidig.

Man skal huske på, at ovennævnte resultater er opnået med et 32-bit styresystem og 32-bit programmer. Athlon 64 og 64 FX vil være hurtigere, såfremt styresystem og applikationer er optimeret til processoren, men indtil videre må man nøjes med 32-bit - og det er jo heller ikke så ringe.

Extreme Edition

Nu hører det jo med til historien, at Intel har svaret igen på truslen fra AMD ved at lancere en særlig version af Pentium 4 med tilnavnet Extreme Edition.

Denne processor, der er beregnet til spilentusiaster og computerfreaks, har en clockfrekvens på 3,2 gigahertz og to megabyte L3-cache. Den har vi også haft på et meget hastigt besøg i testcenteret, hvor vi nåede at afvikle 3DMark 2003 og Codecreatures.

En maskine med 3,2 GHz Pentium 4 Extreme Edition opnår 5.926 point i 3DMark 2003 - en klar forbedring i forhold til den almindelige Pentium 4 med samme clockfrekvens, men stadig ikke helt nok til at slå Athlon 64 FX-51. I Codecreatures var der ikke meget at hente - det blev til 4.032 point.

Det er for øvrigt en spændende udvikling, at både Intel og AMD pludselig viser spilentusiasterne en særlig interesse.

Det har altid været spilfolket, der har krævet de hurtigste maskiner og i et vist omfang har drevet den teknologiske udvikling, og nu belønnes de altså med særlige superhurtige processorer i form af Athlon 64 FX og Pentium 4 Extreme Edition.

En mere uddybende artikel om Athlon 64 kan findes i magasinet PC World nr. 10/2003, der udkommer d. 25. september.
Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Daxiomatic ApS
Salg, udvikling, implementering og servicering af software til ERP

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Effektiv drift og support af applikationer i Dynamics 365 FO

Med Microsoft Dynamics 365 for Finance and Operations (FO) er forretningssystemet flyttet i skyen. Dermed er det slut med store opgraderingsprojekter, og virksomheder og organisationer skal i stedet være klar til løbende opdateringer, som sendes ud flere gange om året. Det kræver et særligt fokus på effektiv drift af applikationerne, hvis stabiliteten i applikationerne skal opretholdes og konkurrenceevnen bevares. I dette webinar bliver du inspireret til, hvordan du får mest muligt ud af din investering i Microsoft Dynamics 365 FO med en driftsaftale, så platformen udvikler sig sammen med din forretning.

24. juni 2021 | Læs mere


The intelligent business: From neat idea to reality

The choice to become a more intelligent business and optimize workflows is not always straightforward, but it requires that you take a step back and see the possibilities in other ways. Come inside when we try to focus on the intelligent business. Hear how SAP S / 4HANA makes processes intelligent and transforms traditional workflows.

01. juli 2021 | Læs mere


AI i praksis: Fokus på teknologi og best practice

Tag med os på en rejse ind i AI’s verden, hvor vi udforsker anvendelsesmulighederne og belyser, hvordan AI kan gøre en positiv forskel. Vi kigger nærmere på de teknologier og platforme, som det kan give mening for din virksomhed at satse på, og eksperterne giver dig gode råd til, hvordan man kan arbejde innovativt og agilt med kunstig intelligens-løsninger.

19. august 2021 | Læs mere


Computerworld
Efter Windows 11-lækket: Her er de nye elementer - og lanceringsdatoen
Podcast: Hvad kan Windows 11 tilbyde? Hvad kræver det af dit hardware? Hvornår kommer det? Og hvorfor har NNIT indsat Pär Fors som ny topchef? Ham har vi mødt på hans kontor i Søborg. Få svarene i denne episode af Computerworlds nyhedspodcast.
CIO
Årets CIO 2021: Nu skal Danmarks dygtigste CIO findes - er det dig? Eller kender du en, du vil indstille?
Det er den mest eftertragtede titel for danske it-chefer og CIO'er, der er på spil, når Årets CIO kåres 16. september 2021. Søg selv eller prik til en, som du kender - og læs mere om prisen her.
White paper
Sådan: Sæt din fakturahåndtering på autopilot
Accounts payable automation frigør ressourcer i bogholderiet og minimerer risikoen for fejl, men hvordan kommer du i gang? Læs med her og få bud på, hvordan du opnår ”touchless flow.”