Artikel top billede

Tør du satse på de unge og uerfarne?

Klumme: Vi skal turde satse på de uerfarne unge, vi skal åbne for medarbejdere fra andre brancher og vise, at det er personligheden, der tæller - snarere end de tekniske it-kundskaber.

Færre og færre unge søger ind på it-uddannelserne, og den generelle interesse for branchen må siges at være dalende. Som så mange andre industrier og virksomheder i dag trænger it-branchen til en solid omgang employer branding. Vi er og har simpelthen været for dårlige til at brande os selv over for de unge og fortælle om, hvem vi er, og hvad vi kan tilbyde.

I Columbus IT turde vi ikke satse på de unge, nyuddannede, men fokuserede i stedet på det sikre valg: De erfarne folk med branchekendskab.

Det er dyrt at lære nye op, og der er stor risiko for at tabe dem, som ikke har branchekendskab, på gulvet. Men inden for de sidste par år er vi bevidst gået efter de yngre og uerfarne, som vi sluser ind gennem nogle populære trainee-forløb i samarbejde med Microsoft.

Skræmt væk

For hvis vi helt udelukker den yngre generation, kan vi godt glemme alt om opsving. Faget er kompliceret og kræver både it-teknisk flair og forretningsmæssig forståelse, og branchen har som helhed ikke turdet satse på den yngre generation.

Dermed har vi alle sammen skræmt nogle meget kompetente årgange væk.

Tiltag som trainee-ordningen er med til at sætte fokus på branchens muligheder og et stærkt employer brand skal fjerne opfattelsen af en abstrakt og overophedet branche, som ikke appellerer til unge nyuddannede.

Skab nye rollemodeller

Vi bliver fravalgt, fordi branchen er synonym med ord som arbejdspres og stress, og det er for ensidigt. It-branchen er travl, men vi tilbyder også spændende, internationale arbejdsopgaver og fleksibilitet til dem, som har behov for det.

Der er mange fordomme om branchen, og vi er nødt til at tage vores del af skylden på os. Vi har for få rollemodeller, og det kræver en målrettet indsats at ændre tendensen. Trainee-ordningen har sikret os nyuddannede med mange forskellige uddannelses-baggrunde og fungerer samtidig som effektiv indslusning i en travl og ellers ufleksibel branche.

Vi er ikke gode nok til at fortælle, hvad vi kan tilbyde, og hvad en it-konsulent rent faktisk laver. Hvis vi kunne kommunikere det bedre, ville vi sikkert få flere forskellige typer ansøgere. Vi skal sløjfe de tekniske budskaber til fordel for ren besked om konsulentbranchens mange muligheder.

It kan de fleste lære

For os tæller de personlige kompetencer mere end de it-faglige kompetencer, it kan de fleste lære at anvende. Og det tror jeg ikke, at branchens nyuddannede er klar over.

Vi får kun henvendelser fra dem, som kender os, og vi efterspørger kun den type kandidater, vi kender. Et bedre employer brand ville give væsentlig bedre kort på hånden i en rekrutteringssituation – og her er alle tiltag velkomne.

IT-Branchen foreslår at gøre uge 46 til fast praktik­uge, hvor it-virksomheder tilbyder unge mennesker en uges skolepraktik. Det – sammen med arrangementer som it-Natten – er med til at sætte fokus på branchens tilbud og muligheder, og det skal vi bruge mange flere kræfter på fremover.

Steen Hagengaard er administrerende direktør i Columbus IT.

Computerworlds klummer er ikke nødvendigvis udtryk for Computerworlds holdninger, men er alene udtryk for skribentens holdninger.




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Despec Denmark A/S
Distributør af forbrugsstoffer, printere, it-tilbehør, mobility-tilbehør, ergonomiske produkter, kontor-maskiner og -tilbehør.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
OT og IT: Modernisér produktionen og byg sikker bro efter et årelangt teknologisk efterslæb

Moderne produkter skal have mere end strøm for at fungere – og deres navlestreng skal ikke klippes når de forlader fabrikshallen. På denne konference kan du derfor lære mere om hvordan du får etableret det sikre setup når der går IT i OT.

30. april 2024 | Læs mere


Roundtable for sikkerhedsansvarlige: Hvordan opnår man en robust sikkerhedsposition?

For mange virksomheder har Zero Trust og dets principper transformeret traditionelle tilgange til netværkssikkerhed, hvilket har gjort det muligt for organisationer at opnå hidtil usete niveauer af detaljeret kontrol over deres brugere, enheder og netværk - men hvordan implementerer man bedst Zero Trust-arkitekturer i et enterprise set up? Og hvordan muliggør Zero Trust-arkitekturen, at organisationer opnår produktivitetsfordele med AI-værktøjer samtidig med, at de forbliver sikre i lyset af fremvoksende trusler?

01. maj 2024 | Læs mere


ERP-trends 2024

Bliv derfor inspireret til, hvordan du kan optimere dine systemer og processer når af nogle af de fremmeste eksperter på ERP-markedet dele deres iagttagelser af det aktuelle marked og vurderinger af, hvad vi har i vente de kommende 3-5 år. Vi sætter også fokus på, hvordan udviklingen kommer til at påvirke din organisation, hvordan du bedst forbereder og planlægger ERP-indsatsen og om, hvilke faldgruber du skal være opmærksom på.

02. maj 2024 | Læs mere