Artikel top billede

(Foto: Torben Klint)

Sander: Gode it-jobs stjæler studerende

Gode lønninger og mangel på arbejdskraft lokker unge væk fra skolebænken. Derfor søger færre ind på it-uddannesleserne, siger videnskabsministeren til fald i it- optaget.

En lang række unge har skiftet den hårde skolebænk og SU ud med ergonomisk kontorstol, firmafrokost og en rigtig god løn.

Det er en af årsagerne til et fald i optaget på it-uddannelserne på seks procent, mener videnskabsminister Helge Sander (V).

Et meget stort antal unge er nemlig blevet headhuntet eller har på anden måde fået fast arbejde, fordi virksomhederne skriger på arbejdskraft i øjeblikket. Og det er både den offentlige og den private sektor, der lokker de unge væk fra skolebænken.

"Og mange af dem, som jeg har haft kontakt med, har ikke bare fået et feriejob, men virkelig nogen udmærkede stillinger, og med en aflønning som selvfølgelig er fristende," siger Helge Sander til Computerworld.

Dermed mangler der altså ifølge ministeren et stort antal unge, som i stedet for at videreuddanne sig nu har taget fast arbejde. Disse unge håber han at se på uddannelserne til næste år, fortæller han.

Specifikke adgangskrav

Men det er ikke kun den gode løn, der lokker de unge væk fra et liv med fagbøger og SU. Også de såkaldte specifikke adgangskrav spiller ind. Derfor er der ifølge ministeren muligvis også unge, som vil kombinere det gode job med supplering af eventuelt manglende niveauer i forbindelse med ændringen af de specifikke adgangskrav.

"Der er jo flere tusinde, som skal supplere for at leve op til de specifikke adgangskrav. Og der vil det selvfølgelig være fristende at kombinere dette med et job, når der nu er så mange, som river og flår i de unge mennesker," siger Helge Sander.

Lavere fald glædeligt

Mens faldet i optaget på it-uddannelserne ifølge tal fra den Koordinerede Tilmelding (KOT) er seks procent, er faldet for alle uddannelser oppe på 12 procent. Og selvom han helst havde set et større optag på it-uddannelserne, er dette værd at bemærke, mener Helge Sander.

"Men man skal huske på, at faldet i optaget på disse uddannelser altså er noget lavere end det generelle fald optaget på 12 procent. Og set i det perspektiv kan man jo i al fald ikke tale om en faldende interesse for en uddannelse indenfor it," siger Helge Sander.

Hvordan vil du konkret sørge for at prøve at vende den her kurve?

"Vi vil prøve at kigge på, hvad vi eventuelt kan gøre bedre. Hvad de unge ønsker, og hvorfor de ikke har søgt ind i år," siger Helge Sander.

Det skal ske med en form for opinionsundersøgelse blandt den potentielle del af ungdommen, forklarer han.

"Er det selve studietilbuddene, studieformen, eller er der andre ting, som kan gøres endnu bedre, så det bliver attraktivt at læse på vores universiteter," siger Helge Sander.

Videnskabsministeren har i hvert fald gjort nok, siger du?

"Nej, men han prøver til stadighed igen og igen," siger Helge Sander.




IT-JOB

Staten og Kommunernes Indkøbsservice A/S (SKI)

IT-udvikler

Centrica Energy

Senior Software Developer
Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Brother Nordic A/S
Import og engroshandel med kontormaskiner.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
OT og IT: Modernisér produktionen og byg sikker bro efter et årelangt teknologisk efterslæb

Moderne produkter skal have mere end strøm for at fungere – og deres navlestreng skal ikke klippes når de forlader fabrikshallen. På denne konference kan du derfor lære mere om hvordan du får etableret det sikre setup når der går IT i OT.

30. april 2024 | Læs mere


Roundtable for sikkerhedsansvarlige: Hvordan opnår man en robust sikkerhedsposition?

For mange virksomheder har Zero Trust og dets principper transformeret traditionelle tilgange til netværkssikkerhed, hvilket har gjort det muligt for organisationer at opnå hidtil usete niveauer af detaljeret kontrol over deres brugere, enheder og netværk - men hvordan implementerer man bedst Zero Trust-arkitekturer i et enterprise set up? Og hvordan muliggør Zero Trust-arkitekturen, at organisationer opnår produktivitetsfordele med AI-værktøjer samtidig med, at de forbliver sikre i lyset af fremvoksende trusler?

01. maj 2024 | Læs mere


ERP-trends 2024

Bliv derfor inspireret til, hvordan du kan optimere dine systemer og processer når af nogle af de fremmeste eksperter på ERP-markedet dele deres iagttagelser af det aktuelle marked og vurderinger af, hvad vi har i vente de kommende 3-5 år. Vi sætter også fokus på, hvordan udviklingen kommer til at påvirke din organisation, hvordan du bedst forbereder og planlægger ERP-indsatsen og om, hvilke faldgruber du skal være opmærksom på.

02. maj 2024 | Læs mere