Artikel top billede

Microsoft og Novell udvider kontroversielt samarbejde

Microsoft køber certifikater, som kunderne kan indløse hos Linux. En slags bytte-bytte-købmand-aftale, der samtidig medfører, at de to virksomheder ikke sagsøger hinandens kunder.

Computerworld News Service: Microsoft udvider på onsdag sin aftale om at levere Linux support-certifikater fra Novell. Oprindeligt er der tale om en kontroversiel aftale fra slutningen af 2006.

Microsoft forpligter sig, gennem den nye aftale, til at købe for yderligere 500 millioner kroner i certifikater, som virksomhedens kunder kan indløse hos Novell, og dermed støtte SUSE Linux Enterprise Server. Den fornyede investering vil træde i kraft 1. november.

Som en del af et femårigt 'interoperabilitets-partnerskab' fra november 2006, købte Microsoft certifikater for 1,2 milliarder kroner. Indenfor de seneste 18 måneder, har Novell faktureret for mere end 750 millioner i certifikater. 65 procent af Microsofts oprindelige køb.

Kunderne drager helt klart fordel af denne ordning, der indtil videre har omfattet virksomheder som HSBC Holdings, BMW, og Southwest Airlines, forklarer repræsentanter fra både Microsoft og Novell.

Ordning imellem Microsoft og Novell indebærer også, at de to virksomheder ikke sagsøger hinandens kunder over diverse IP-overtrædelser. Microsoft mente, at Linux krænkede Microsoft-patenter, inden aftalen 'kom i hus'.

I den nye aftale indgår også en ordning, hvor de to virksomheder udveksler midler som kompensation for arrangementet om ikke at sagsøge hinandens kunder.

Opbakning fra kunderne

Repræsentanter fra både Microsoft og Novell fejrede meddelelsen om, at det eksisterende forhold ville fortsætte lidt endnu.

"Vi har udført et kæmpe stykke arbejde i løbet af de seneste 18 måneders partnerskab," siger Susan Heystee fra Novell.

"Det står klart for os, at kunderne har omfavnet denne aftale, og givet os en stærk feedback, der støtter den tilgang vi har haft til projektet," siger Susan Hauser fra Microsoft.

"Kunderne ville blot have Microsoft og Novell til at indgå en pagt om ikke at sagsøge hinandens kunder, så de kunne få 'IP fred' i sindet," forklarer Susan Hauser.

Ordningen har inkluderet investeringer på områder som for eksempel interoperabilitet, virtualisering, Active Directory samt dokumenthåndtering. Indsatsen på interoperabilitets-området har blandt andet inkluderet Moonlight.

Den oprindelige aftale fra 2006 blev dog også kritiseret af nogle. Det stærkeste argument var, at det der virkelig forgik, var en beskatning af Linux foretaget af Microsoft.

Den nye aftale fokuserer på, at Novell leverer værktøjer, support, uddannelse samt ressourcer til virksomhedskunder, der ønsker en Linux platform, samt interoperabilitet mellem Microsoft Windows Server og SUSE Linux platformen.

Oversat af Jimmie Gustafsson




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Hewlett-Packard ApS
Udvikling og salg af software, hardware, konsulentydelser, outsourcing samt service og support.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Computerworld Cyber Briefing

Computerworld giver dig hver måned 30 minutter med de nyeste cybertrusler, konkrete angreb og brugbare råd. Få indsigt i AI og sikkerhed, compliance, risikovurdering og forsvarsstrategier. Tilmeld dig næste Cyber Briefing nu.

14. august 2025 | Læs mere


Cyber Security Summit 2025: Her er truslerne – og sådan beskytter du dine kritiske data

Deltag og få værktøjer til at beskytte din virksomhed mod de nyeste cybertrusler med den rette viden og teknologi.

19. august 2025 | Læs mere


Cyber Security Summit 2025 i Jylland

Deltag og få værktøjer til at beskytte din virksomhed mod de nyeste cybertrusler med den rette viden og teknologi.

21. august 2025 | Læs mere