Artikel top billede

"Politikerne lytter til it-branchen i øjeblikket," siger Keld Jersild Olsen, adm.dir. i HP og formand for IT-Branchens klimakampagne.

Miljørigtige it-løsninger skal frem i lyset

IT-Branchen lancerer videnbank på nettet med it-branchens miljørigtige løsninger. It-branchen presser energiselskaberne for at levere mere grøn strøm, mener Keld Jersild Olsen, direktør i HP.

Under mottoet: Fra pyntegrøn til stedsgrøn, skyder IT-Branchen nu sin grønne kampagne i gang.

Første trin af raketten, der skal sprede lys over den danske it-branches grønne løsninger, er videnbanken groenit.dk

Her kan alle it-virksomheder lægge en beskrivelse af deres miljørigtige løsninger ind, forklare hvilket problem, der er løst og angive den efterfølgende reduktion i miljøbelastning.

Udenfor samarbejde

IT-Branchen er en del af brancheorganisationen Dansk Erhverv, der har valgt at stå udenfor det klimasamarbejde, som det øvrige danske erhvervsliv satser på i forbindelse med FN's klimakonfrence i København næste år.

Det er brancheorganisationerne Dansk Industri, Dansk Erhverv, Dansk Byggeri, Vindmølleindustrien, Landbrugsraadet og staten, der har oprettet Klimakonsortiet, som skal markedsføre dansk erhvervslivs klimarigtige løsninger overfor omverdenen.

Men it-erhvervet er kun repræsenteret i det selskab i skikkelse af Dansk Industris ITEK. I stedet satser IT-Branchen på sin egen kampagne, og den skydes altså i gang nu.

Vis de gode eksempler

På et møde i IT-Branchen i dag understregede formand for IT-Branchens grønne kampagne, HP Danmarks administrerende direktør Keld Jersild Olsen, at det er vigtigt, at grøn it ikke ender som markedsføring, men tværtimod udmønter sig i reelle, CO2-besparende tiltag i alle kroge af organisationen.

Vejen til det går blandt andet gennem IT-Branchens videnbank, der indsamler de gode, grønne eksempler og stiller dem til rådighed for andre på nettet.

It-branchen og dens produkter bruger beviseligt ekstremt meget energi. Beregninger siger lige så meget som den samlede flyindustri.

Men it-branchen kan som forbruger af strøm lægge pres på el-producenterne, akkurat som forbrugeren i supermarkedet kan vælge økologisk i køledisken, og ad den vej bidrage til et bedre miljø, mener Keld Jersild Olsen.

Presset for grøn strøm stiger

Presset på elselskaberne for at bygge flere vindmøller øges i takt med it-branchens efterspørgsel, siger HP-direktøren.

"Presset for at levere grøn energi kommer fra forbrugerne. It-branchen er storbruger, og når vi efterspørger grøn energi, og når for eksempel KMD ligefrem køber sig ind i produktionsdelen af den vedvarende energi, så fører det til, at forsyningsselskaberne opgraderer deres kapacitet på det grønne område. Forbrugerpres igennem konkrete indkøb, er den bedste regulering her," siger Keld Jersild Olsen.

Andre eksempeler er IBM, der har lavet en aftale, der sikrer virksomheden grøn strøm, og i USA kører både HP og Dell serverparker og produktionsfaciliteter, der udelukkende får strøm fra vindmøller og solfangere.

"Branchen må tage sin egen medicin, og sørge for, at vores forbrug af strøm både reduceres og fremstilles hensigtsmæssigt. Det er ikke mindst vigtigt for it-branchens troværdighed," siger Keld Jersild Olsen.

Ikke tilbage til stenalderniveau

Men den nødvendige reduktion af strømforbruget skal ikke gå ud over selve anvendelsen af it, understreger han.

"It har bibragt stor samfundsnytte, så der skal ikke være mindre it."

Han peger på eksemplet med bilkørslen, hvor opfordres til at køre mindre i bil og i mindre biler.

"Du kan bare ikke gøre det samme inden for it, som har gennemtrumfet enorme samfundsforbedringer og vil blive ved med at gøre det. Man kan ikke gå tilbage til et stenalderniveau i informationssamfundet. Vi er som både branche og samfund pinedød nødt til at finde måder at bevare vores høje anvendelse af it, samtidig med at vi belaster miljøet mindre. Det er en særlig opgave for it-branchen at fortælle, hvordan vi skal gøre det," siger Keld Jersild Olsen.

Politikerne lytter

Den politiske lydhørhed overfor it-branchens ideer er stor, oplever han.

"Vi trænger fint igennem, og vi har allerede været en del på Christiansborg og talt med ministre og ordførere. De er meget lydhøre. Danmark bliver jo udstillingsvindue for klimaløsninger og grøn it lige om lidt. Så der er en klar mobilisering af gode kræfter i gang."

Kernen i IT-Branchens kampagne er netop at fortælle de gode historier. Alle beskæftiger sig med grøn it, hvad enten det handler om at spare nogle penge eller bunder i en ægte interesse for miljøet, eller begge dele.

"Grøn it og klimaet har en særlig vinkel i Danmark, hvor alles øjne er rettet mod os i december næste år. De miljøpåvirkninger, vi ser effekten af nu og de stigende omkostninger til energi, spiller i øjeblikket sammen i en perfekt storm over miljøområdet. Det, der mangler, er helt konkrete løsninger på, hvad vi skal gøre. I det billede passer videnbanken godt," siger Keld Jersild Olsen.




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Also A/S
Salg af serviceydelser inden for logistik, finansiering, fragt og levering, helhedsløsninger, digitale tjenester og individuelle it-løsninger.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Parathed – Hvad gør din virksomhed, når I bliver ramt?

Cyberkriminalitet vokser som bekendt eksplosivt i takt med digitaliseringen i disse år og det kan være voldsomt dyrt at blive hacket. Potentielt kan det lægge jeres forretning helt ned, så I ikke kan rejse jer igen. Har jeres virksomhed styr på cybersikkerheden i en tid, der kalder på oprustning? Bliv inspireret til, hvad du som virksomhed kan gøre for at sikre virksomheden og medarbejdere, så I kan gå sikkert ind i fremtiden.

21. maj 2024 | Læs mere


Computerworld Summit 2024

Vi kigger ind i scenariet for fremtiden it-afdeling og hvordan virksomheden bedst muligt udnytter både nye og etablerede teknologier til at understøtte vækst og dermed sikre overlevelse i en konkurrencepræget verden.

23. maj 2024 | Læs mere


Den digitale trussel er konstant, kompleks og stadigt stigende - også i den offentlige sektor

I dagens Danmark har vi indrettet os sådan, at alt kommunikation mellem det offentlige og borgerne foregår på forskellige digitale platforme, hvilket gør både borgerne og de offentlige institutioner skrøbelige overfor cyberkriminalitet. Samtidig lyder det fra rapporter, at de offentliges it-systemer er støvede og fulde af teknisk gæld. Dette er en farlig cocktail for de offentlige institutioner, men en særdeles lækker drink for cyber-kriminelle.

28. maj 2024 | Læs mere