Artikel top billede

Tegning: Lene Sekjær.

Hackerne angriber dine glemte programmer

En glemt musikafspiller på din pc kan betyde, at hackere lænser din bankkonto. Det mener to sikkerhedseksperter, der her udpeger de fem mest sårbare programmer.

Hvis du ikke sørger for at opdatere alle såkaldte tredjeparts-programmer som Quicktime, Real Player og Firefox, kan din computer stå pivåben for ondsindede hacker-angreb.

Hackerne er bedøvende ligeglade med, om du benytter disse programmer eller ej. De går i stedet målrettet efter gamle versioner af de programmer, der har rustne sikkerhedsventiler.

Det kan ifølge Thomas Kristensen, CTO i sikkerhedsfirmaet Secunia, dreje sig om programmer, som du har glemt eksisterer på din computer

"Hvis du ikke sørger for jævnligt at opdatere alle dine tredjeparts-programmer, så kan de rammes af internet-kriminelle, der kan snige alt muligt virkeligt ubehageligt software ind på din computer," forklarer han til Computerworld.

Han fortæller, at den ondsindede kode eksempelvis kan snige sig ind på computeren, når en internet-bruger går ind på en hjemmeside og klikker på et link, der aktiverer den gamle version af Quicktime.

Hvis musikfilen indeholder skadelig kode, og brugeren ikke har opdateret til den nyeste version af programmet, så er skaden sket.

Ødelægger dit liv

At lukke ondsindet kode ind på en computer kan få store økonomiske konsekvenser og fatale følger for den personlige sikkerhed, hvis en pc-bruger ikke henter de nyeste versioner med den strammeste sikkerhed.

"De kriminelle kan installere keyloggere, bagdøre og/eller tilmelde din pc til et botnet. Hvis det sker, så har de adgang til alle dine personlige oplysninger som passwords og banknøgler," siger Thomas Kristensen.

Det betyder samtidigt, at internet-terroristerne også får adgang til eksempelvis ens Facebook-profil, email-konti samt personlige dokumenter på computeren, der kan spredes efter forgodtbefindende.

De fem mest sårbare programmer

"Hackerne går oftest efter de mest lukrative programmer og prøver at skaffe penge. Men hvis de ville, kunne de fuldstændigt smadre folks liv, fordi de har adgang til så mange personlige oplysninger," lyder det fra Thomas Kristensen.

Open source programmer også åbne for misbrug

Sikkerhedsekspert Carsten Jørgensen fra Devoteam Consulting fortæller, at hackernes fokus på tredjepartsprogrammer skyldes, at styresystemerne er blevet meget sikre og yderst sjældent tillader ondsindet software-adgang.

"Indtil Microsoft omkring Windows 2000 begyndte at tage sikkerheden meget alvorligt, så var open source-programmerne oftest de mest sikre, fordi der var så mange øjne, der kiggede dem igennem inden distribution. Men sådan er det nødvendigvis ikke mere," forklarer han.

Carsten Jørgensen understreger, at programmer med åben kildekode generelt ikke er mere eller mindre sikre end proprietær software. Sikkerhedsfaren handler i høj grad om udbredelsen, hvor de mest populære og udbredte programmer står højst på hackernes hitliste.

De to sikkerhedseksperter peger på nedenstående programmer og software som værende de mest sårbare, og opfordrer internet-brugere til at hente de seneste versioner af programmerne.

• Quicktime

• Real Player

• Java-appletter

• Flash-player

• Internet Explorer/Firefox




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Fiftytwo A/S
Konsulentydelser og branchespecifikke softwareløsninger til retail, e-Commerce, leasing og mediebranchen.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
EA Excellence Day

Hvad er det, der gør it-arkitektens rolle så vigtig? Og hvad er det for udfordringer inden for områder som cloud, netværk og datacentre, som fylder hos nogle af landets bedste it-arkitekter lige nu? Det kan du her høre mere om og blive inspireret af på denne konference, hvor du også får lejlighed til at drøfte dette med ligesindede.

23. april 2024 | Læs mere


AI Business Excellence Day – sådan folder du mulighederne ud

Mange danske virksomheder har eksperimenteret med AI-projekter af begrænset omfang, men kun de færreste har for alvor udforsket mulighederne i storskala. Det gør vi her! Du vil blandt andet få mulighed for at se eksempler på, hvordan AI kan anvendes som accelerator i storskala og skubber til grænserne for, hvordan det er muligt at integrere teknologien, så potentialet for alvor foldes ud.

24. april 2024 | Læs mere


Unbreakable - sådan sikrer du dig vedvarende og uafbrudt adgang til dine data

Vi dykker ned i værdien af en stabil og pålidelig storage-platform og hvilke muligheder der findes, for at sikre den højeste grad af redundans og tilgængelighed. Områder som date-beskyttelse og cyber-sikkerhed vil også blive berørt.

25. april 2024 | Læs mere