Artikel top billede

DF om overvågede borgere: De får som fortjent

Det er ikke noget problem, når dansk teknologi bliver brugt til at overvåge borgere i diktaturstater. Befolkningen får som fortjent, mener Dansk Folkeparti.

Det rager ikke danske politikere, hvis diktaturstater bryder deres borgeres menneskerettigheder.

Det mener Søren Espersen, der er udenrigspolitisk ordfører for Dansk Folkeparti.

"Jeg har ingen ideologi om, at vi skal fremme demokrati i andre lande. Jeg mener faktisk, at ethvert folk har de tyranner, som det fortjener. Hvis eksempelvis saudi araberne vil regeres af en middelalderlig konge, så må de selv om det," siger han til Computerworld

Derfor ser han det heller ikke som et problem, når vestlige virksomheder sælger teknologi, som bruges til at censurere internettet og overvåge befolkningen i diktaturstater, der bryder menneskerettighederne.

"Vi har et princip om, at danske virksomheder skal eksportere så meget som muligt, så længe det ikke er til skade for Danmarks sikkerhed," siger Søren Espersen.

Dermed er meldingen fra Dansk Folkeparti betydeligt mere kontant end hos regeringspartiet Venstre, hvor partiets udenrigspolitiske ordfører Søren Pind har sagt til Computerworld, at han som udgangspunkt er tilhænger af et internationalt forbud mod salg af såkaldte undertrykkende teknologier til diktaturstater.

Kan skade eksporten

Søren Espersen frygter, at yderligere restriktioner vil være til skade for den danske eksport.

"Vi mener, at det er meget væsentligt, at der ikke bliver lagt restriktioner på danske erhvervsliv. Vi skal kunne handle med alle. Hvis vi skal sidde og gøre hvert enkelt lands status op, ender vi med, at danske virksomheder kun kan eksportere til Norge, og det er nok et lige lovligt tyndt marked," siger Søren Espersen.

Den britiske forsker Greg Walton, som gennem flere år har forsket i den kinesiske stats omfattende brug af overvågningsteknologi, har fortalt til Computerworld, at specielt det kinesiske regime anvender avanceret overvågningsudstyr til at pågribe systemkritikere.

Er det ikke dobbeltmoralsk, når vi har strenge regler for eksport af produkter, der er til skade for vores sikkerhed, mens vi gerne vil sælge produkter, der kan bruges til at pågribe systemkritikere, der også kæmper for vestlige værdier?

"Nej, det er ikke spor dobbeltmoralsk. Det er faktisk en soleklar holdning. Vi har én opgave som danske politikere, og det er at sikre Danmarks frihed og selvstændighed. Danske virksomheder skal kunne handle frit, så længe vores myndigheder ikke vurderer, at det er til skade for Danmark og vores alliancepartnere i NATO," siger Søren Espersen.




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
TIETOEVRY DENMARK A/S
Udvikler, sælger og implementerer software til ESDH, CRM og portaler. Fokus på detailhandel, bygge- og anlæg, energi og finans.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Cyber Briefing: Geopolitik og cloud

Private vs. public cloud - hybride løsninger der sikrer kritiske data. Overvejer din organisation at vende de amerikanske cloud-giganter i ryggen set i lyset af den geopolitiske situation? Vi dykker ned i en dugfrisk rapport og diskuterer mulighederne for en "Plan B".

05. maj 2025 | Læs mere


Virksomhedsplatforme i forandring: Hvordan navigerer du i den teknologiske udvikling?

Hvordan finder du balancen mellem cloud- og hybride løsninger? Hvordan integrerer du legacy-applikationer ind i dit nye ERP-setup? Hvordan undgår du at havne i statistikken over store ERP-projekter, der fejler eller overskrider budgetterne?

06. maj 2025 | Læs mere


Virksomhedsplatforme i forandring: Hvordan navigerer du i den teknologiske udvikling?

Hvordan finder du balancen mellem cloud- og hybride løsninger? Hvordan integrerer du legacy-applikationer ind i dit nye ERP-setup? Hvordan undgår du at havne i statistikken over store ERP-projekter, der fejler eller overskrider budgetterne?

14. maj 2025 | Læs mere