Artikel top billede

Bertels store opgave: Lærere skal med på it-vognen

ComputerViews: Undervisningsministeren er under pres for at finde pisken frem efter ny undersøgelse, der viser, at lærernes brug af it ikke har flyttet sig i 10 år.

Computerviews: Brugen af it i folkeskolen står i stampe til trods for, at undervisningsminister Bertel Haarder (V)allerede for to år siden understregede, at ingen lærere skulle forlade et dansk seminarium uden at være højkompetente i brugen af it.

Men brugen af it i undervisningen er altså stadig på et meget lavt niveau, hvis man skal bedømme ud fra en ny undersøgelse fra forskningsinstituttet Dream foretaget i samarbejde med Nationalt Videnscenter for Læremidler.

Undervisningsministeriet har for blot et par måneder siden udsendt nye læseplaner, som skal sikre brugen af it-redskaber i alle fag.

Nu mener ministeren, at det er op til lærerne at tage værktøjet i brug.

Spørgsmålet er så, om de nye læseplaner og en tværgående beskrivelse af de it-kompetencer, som eleverne i folkeskolen skal have, kan få lærerne til at tage teknologien til sig.

En mere målrettet indsats på seminarierne, som blev indført for to år siden, skulle være med til at sætte fart i udviklingen. Tidligere har både de lærerstuderende og seminarierne været skeptiske, og den nye undersøgelse tyder på, at indsatsen i hvert fald ikke har virket endnu.

Haarders tre muligheder

Nu står undervisningsminister Bertel Haarder med tre muligheder:

Han kan vente og se om de tiltag, der er sat i værk, virker.

Men den seneste undersøgelse fra Dream og det nationale videnscenter viser i hvert fald klart, at it ikke bliver en integreret del af uddannelserne af sig selv.

Hvis Bertel Haarder beslutter, at der skal strammes endnu mere op på indsatsen, kan han gøre som de lærerstuderende og Danmarks Lærerforening foreslår og gøre det it-pædagogiske kørekort, som i dag er valgfrit, obligatorisk.

Alternativt kan ministeren sætte ind i folkeskolen, og simpelthen begynde at teste elevernes it-evner i de såkaldte PISA-tests.

Den sidste løsning ligger dog ikke lige for, Bertel Haarder har nemlig tidligere blankt afvist at teste børnenes it-færdigheder.




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Konica Minolta Business Solutions Denmark A/S
Salg af kopimaskiner, digitale produktionssystemer og it-services.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
AI Business Excellence Day – sådan folder du mulighederne ud

Mange danske virksomheder har eksperimenteret med AI-projekter af begrænset omfang, men kun de færreste har for alvor udforsket mulighederne i storskala. Det gør vi her! Du vil blandt andet få mulighed for at se eksempler på, hvordan AI kan anvendes som accelerator i storskala og skubber til grænserne for, hvordan det er muligt at integrere teknologien, så potentialet for alvor foldes ud.

24. april 2024 | Læs mere


Unbreakable - sådan sikrer du dig vedvarende og uafbrudt adgang til dine data

Vi dykker ned i værdien af en stabil og pålidelig storage-platform og hvilke muligheder der findes, for at sikre den højeste grad af redundans og tilgængelighed. Områder som date-beskyttelse og cyber-sikkerhed vil også blive berørt.

25. april 2024 | Læs mere


OT og IT: Modernisér produktionen og byg sikker bro efter et årelangt teknologisk efterslæb

Moderne produkter skal have mere end strøm for at fungere – og deres navlestreng skal ikke klippes når de forlader fabrikshallen. På denne konference kan du derfor lære mere om hvordan du får etableret det sikre setup når der går IT i OT.

30. april 2024 | Læs mere