Artikel top billede

Lave offshore-priser truer danske konsulenter

Samtidig med at massefyringer får antallet af ledige danske it-konsulenter til at svulme, presses konsulentmarkedet af de store leverandørers billige offshore-kompetencer.

Konsulent-markedet er i opbrud.

Siden oktober 2008 har BEC skåret antallet af konsulenter ned fra 175 til 60, Danske Bank reducerer antallet af ansatte i it-afdelingen med 100, Ciber Danmark fyrer netop nu, og de it-ansattes fagforening Prosa anbefaler, at freelance-konsulenterne ser sig om efter fast arbejde.

Et af de forhold, der truer de hjemlige danske it-konsulenter, er de mange it-kompetencer, der ligger og lurer i lande præget af lave lønninger som Rusland, Ukraine, Indien og Rumænien.

"Brug af offshore-udvikling er en joker i dagens pressede konsulentmarked. Hvis man går ud fra, at det primært er omkostningsbesparelser, som virksomhederne har fokus på nu, så taler det alt andet lige for, at virksomhederne går efter offshore-udvikling," mener Brian Troelsen, chefanalytiker, analysehuset IDC Nordic.

SCR Gruppen, der formidler it-konsulenter, konstaterer, at der "hvor vi bliver presset på prisen, kan vi ikke se, om der er blandet offshore ind i projektet, og det er der ikke nødvendigvis."

"Der er også dem, som mener, at man tidligere ikke kunne få arbejdskraft og derfor brugte outsourcing. Nu kan man få arbejdskraften, så må vi se, hvordan det går," siger Hans Andersen, chefkonsulent, SCR Gruppen.

Prispresserne

Den tidligere udtalte mangel på konsulenter i it-branchen er altså ved at tage af, og de ledige it-konsulenter begynder at fylde mere og mere.

Flere virksomheder øjner en mulighed for at slippe billigere fra deres udviklingsprojekter og begynder at presse priserne.

"Virksomhederne synes, at det er lettere at bede konsulenterne gå ned i pris end at fyre internt. Min forventning er, at det er noget, der diskuteres hos mange virksomheder lige nu," siger Brian Troelsen, chefanalytiker, IDC Nordic.

IDC er sikker på, at mange virksomheder med freelance-konsulenter tilknyttet vil benytte det pressede marked til at bede om at få ændret kontraktforholdene.

"Jeg vil undre mig, hvis ikke der kommer pres på nu, og nogle leverandører vil nok lægge en del af projekterne offshore for at holde deres indtjeningsmargen," siger Brian Troelsen, som mener, at den taktik i "nogen grad vil gå ud over danske konsulenter."

Ellers går vi til konkurrenten

En af vejene mod offshore-udvikling går via, at virksomhederne konfronterer deres leverandører med følgende melding:

"Vi synes, jeres priser er for høje. I skal sætte priserne ned, ellers går vi over til jeres konkurrent, som vi ved har mange ledige konsulenter."

"Så siger leverandøren eksempelvis: 'Vi kan godt gøre det billigere, men så bliver det ved at bruge offshore-konsulenter. Hvis kunden er ligeglad, så er det en måde at løse opgaven på og samtidig holde sin margen. Men samtidig er det en udfordring for de lokalt ansatte it-konsulenter, hvis den her udvikling accelerer," siger Brian Troelsen.

Ser billigt ud - men der er skjulte omkostninger

SCR Gruppen erkender, at offshore-kompetencer umiddelbart ser billigere ud, men advarer om de skjulte omkostninger:

"Generelt er timeprisen for offshore-udviklingsarbejde lavere, men der er mange skjulte omkostninger, som mange ikke regner med i første omgang, blandt andet hele infrastrukturen og governance-delen. Så måske er timeprisen nok lavere offshore, men du skal lægge væsentlig mere på herhjemme til styring af projektet," siger Hans Andersen.

Skjulte omkostninger eller ej så er offshore-udvikling kommet for at blive, og mange af de store leverandører har omfangsrige offshore-centre i mange lavtlønslande rundt omkring på kloden.

Holdt stand og mistede opgaven

Hans Andersen nævner et eksempel på en kollega i branchen, der prøvede at fastholde sine priser på trods af pres fra kunden - og mistede opgaven.

"Nej, jeg vil ikke sætte navn på virksomheden, men jeg kan godt forestille mig, at der er flere lignende eksempler i denne tid," siger SCR Gruppens chefkonsulent.

Hvordan tingene udvikler sig på konsulentmarkedet er et åbent spørgsmål.

Mange konsulenter bliver ikke fritstillet ved en opsigelse, men der er uomtvisteligt mange frie konsulent-fugle på forårstræk ind over det danske marked for it-udvikling.

"Der er noget, som trækker den ene vej, og noget som trækker den anden vej, og hvor vi ender henne, det er et godt spørgsmål," lyder det retorisk fra SCR Gruppens Hans Andersen.

Han vil gerne følge udviklingen nogle måneder, før han giver sit bud på, hvor konsulentmarkedet ender henne.




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
JN Data A/S
Driver og udvikler it-systemer for finanssektoren.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
EA Excellence Day

Hvad er det, der gør it-arkitektens rolle så vigtig? Og hvad er det for udfordringer inden for områder som cloud, netværk og datacentre, som fylder hos nogle af landets bedste it-arkitekter lige nu? Det kan du her høre mere om og blive inspireret af på denne konference, hvor du også får lejlighed til at drøfte dette med ligesindede.

23. april 2024 | Læs mere


AI Business Excellence Day – sådan folder du mulighederne ud

Mange danske virksomheder har eksperimenteret med AI-projekter af begrænset omfang, men kun de færreste har for alvor udforsket mulighederne i storskala. Det gør vi her! Du vil blandt andet få mulighed for at se eksempler på, hvordan AI kan anvendes som accelerator i storskala og skubber til grænserne for, hvordan det er muligt at integrere teknologien, så potentialet for alvor foldes ud.

24. april 2024 | Læs mere


Unbreakable - sådan sikrer du dig vedvarende og uafbrudt adgang til dine data

Vi dykker ned i værdien af en stabil og pålidelig storage-platform og hvilke muligheder der findes, for at sikre den højeste grad af redundans og tilgængelighed. Områder som date-beskyttelse og cyber-sikkerhed vil også blive berørt.

25. april 2024 | Læs mere