Artikel top billede

Fra begyndelsen vidste direktør Jakob Thye, at det ville blive vanskeligt at banke en decideret hardwareforhandler op. I går endte milliarddrømmene for Comwir med en konkursbegæring.

Comwir: Milliarddrømmen endte med konkurs

Visionen var at stjæle markedsandele fra Dell og nå en årlig omsætning på 3,4 milliarder kroner på tre år. I går brast drømmen, da Comwir begærede sig selv konkurs.

Da hardwareforhandleren Comwir blev stiftet i december 2005, var Dell hovedkonkurrenten, og planen var at nå en omsætning på 3,4 milliarder kroner i løbet af tre år.

Kritikerne mente, at den ambition mindede en del om en Baron von Münchausen-historie, og det mildnede ikke kritikken, at daværende direktør Jakob Thye fandt det passende med en tolvcylindret BMW 760Li med en listepris på 2,6 millioner kroner som firmabil.

BMW'en blev forholdsvis hurtigt skiftet ud med en mindre model, men det var ikke nok til at skabe overskud på driften.

Det vanskeligste sted

Samtidig var de fleste branchekendere enige om, at Comwir valgte stort set det vanskeligste sted at satse i it-branchen.

Som markedsforholdene var for et par år siden og også er i dag, så er succes og overskud meget ofte forbundet med en eller anden form for nichevirksomhed.

Og det kan man mildest talt ikke kalde salg af hardware.

Fra begyndelsen vidste Jakob Thye, at det ville blive vanskeligt at banke en decideret hardwareforhandler op, men lige præcis salg af hardware var det, Atea gjorde i, og som Comwirs to direktører Jakob Thye og Jim Pedersen - begge med en - fortid i Atea følte sig fortrolige med.

"Dels tror vi på, at vi kan gøre det bedre, end hvad der ellers findes på markedet af forhandlere, dels går vi ind for det gode gamle kodeks - skomager bliv ved din læst," sagde Jakob Thye i november 2007.

For at gøre ondt værre blev der i løbet af et års tid i hastig rækkefølge etableret ikke bare Comwir, men også Again og Komplex IT, som også solgte hardware om end knap så bredt favnende som Comwir. I modsætning til Comwir klarer de to andre forhandlere sig fint med resultater før skat på seks-syv millioner kroner i 2007-regnskabet, som er det sidst offentliggjorte.

Egenkapitalen forsvandt

I Comwirs første hele regnskabsår, der sluttede 30. april 2007, lykkedes det selskabet at tabe hele egenkapitalen og mere til og dertil få et resultat før skat på minus 53,5 millioner kroner.

Mere Münchausen end Dell

Flere medier omtalte dengang underskuddet som 40 millioner kroner, men det var, fordi Comwir indregnede det skatteaktiv, der kunne bruges, når virksomheden begynder at tjene penge. Hvilket ikke skete på trods af alle anstrengelserne.

I januar 2007 skød finansmanden Flemming Østergaard, af nogle måske bedre kendt som Don Ø, et tocifret antal millioner kroner i Comwir, hvilket for en tid gjorde ham til hovedaktionær i selskabet.

Mer Münchausen end Dell

Senere samme måned blev Jakob Thye skiftet ud på posten som administrerende direktør. Ind kom i stedet Don Ø's søn, Peter A. Østergaard.

Her godt to år senere opgiver Comwir ånden og begærer sig selv konkurs.

Efter en hektisk og omtumlet tilværelse må Comwirs ejere se i øjnene, at der var mere Münchausen end Dell i drømmen om salg af hardware for milliarder.




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Despec Denmark A/S
Distributør af forbrugsstoffer, printere, it-tilbehør, mobility-tilbehør, ergonomiske produkter, kontor-maskiner og -tilbehør.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
EA Excellence Day

Hvad er det, der gør it-arkitektens rolle så vigtig? Og hvad er det for udfordringer inden for områder som cloud, netværk og datacentre, som fylder hos nogle af landets bedste it-arkitekter lige nu? Det kan du her høre mere om og blive inspireret af på denne konference, hvor du også får lejlighed til at drøfte dette med ligesindede.

23. april 2024 | Læs mere


AI Business Excellence Day – sådan folder du mulighederne ud

Mange danske virksomheder har eksperimenteret med AI-projekter af begrænset omfang, men kun de færreste har for alvor udforsket mulighederne i storskala. Det gør vi her! Du vil blandt andet få mulighed for at se eksempler på, hvordan AI kan anvendes som accelerator i storskala og skubber til grænserne for, hvordan det er muligt at integrere teknologien, så potentialet for alvor foldes ud.

24. april 2024 | Læs mere


Unbreakable - sådan sikrer du dig vedvarende og uafbrudt adgang til dine data

Vi dykker ned i værdien af en stabil og pålidelig storage-platform og hvilke muligheder der findes, for at sikre den højeste grad af redundans og tilgængelighed. Områder som date-beskyttelse og cyber-sikkerhed vil også blive berørt.

25. april 2024 | Læs mere