Artikel top billede

Haarder skærper kravene til elevers it-kompetencer

Eksamen i it bliver måske virkelighed for danske folkeskoleelever, siger undervisningsminister Bertel Haarder.

Folkeskole-elevernes it-niveau afhænger i høj grad af, hvor eleverne går i skole med hensyn til skoleledelsens satsning på it, lærernes villighed til at undervise med informationsteknologi, og hvor mange maskiner skolen kan tilbyde eleverne.

Nogle elever har en computer til rådighed på alle 200 skoledage, mens andre må nøjes med 25 skoledage.
Det giver ifølge flere eksperter, som Computerworld har talt med, en markant skævvridning af it-kompetencer og dermed kompetencer til at begå sig i vores hastigt voksende digitale samfund.

Med Undervisningsministeriet Nye Fælles Mål II bliver it-indsatsen konkretiseret fra skoleåret 2009.

Men de fine ord hjælper jo ikke meget, hvis ikke der er it-isenkram og -viden nok ude på skolerne.

Er it-kompetencer overhovedet et område som du i din stilling som undervisningsminister vil satse på i fremtiden, Bertel Haar­der (V)?

"Hvordan kan du spørge om det? It er det allervigtigste."

Hvorfor er it så ikke et selvstændigt fag i folkeskolen på linje med sløjd og hjemkundskab?

"Det bliver det også - forstået på den måde, at der i fremtiden bliver stillet krav til folkeskoleeleverne om opbygning af it-kompetencer. Men lige nu er der fag nok i folkeskolen."

Hvordan vil du stille konkrete krav til folkeskoleeleverne om opbygning af it-kompetencer?

"Vi har endnu ikke besluttet, hvordan kravene skal stilles. Men inden længe vil it-kompetencer blive et krav, der skal leves op til i lighed med, at eleverne skal leve op til alle mulige andre krav."

Til eksamen i it

Mener du, at eleverne skal op til eksamen i it på samme måde, som det eksempelvis kendes fra pc-kørekortet?

"Det vil jeg ikke udelukke, men vi har endnu ikke besluttet formen endnu."

Hvordan har du det med, at danske skoleelevers it-kompetencer i meget høj grad afhænger af den skole, som eleven går på?

"Jeg har det godt med, at så mange skoler viser vejen og går foran. Nu håber jeg så bare, at de andre skoler følger efter. Jeg vil hellere rose det gode i stedet for at kritisere det dårlige. Jeg er helt sikker på, at det ender med, at alle skoler følger trop.

Undervisningsministeriet vil selv bidrage, når vi varsler, at der kommer konkrete krav til elevernes it-kompetencer - måske i form af en prøve i it-kompetencer. Det er jo et varsel til skolerne om, at it skal ind i den langsigtede planlægning."

Hvorfor udsteder du ikke mere markante retningslinjer for, hvordan der skal satses på it i folkeskolen?

"Jeg kan bedre lide at styre ved at stille relevante krav til skoler og kommuner, så de selv kan oparbejde it-kompetencer ude på skolerne, i stedet for, at vi udformer detaljerede bestemmelser om antallet af computere på skolen og tiltag i den retning."

Et andet vigtigt punkt i oparbejdelsen af folkeskoleelevernes it-kompetencer er, at lærerne er klædt på til den digitale udfordring. Hvilke it-krav skal der stilles til lærerstuderende på seminarierne?

"Jamen, det er jo en selvfølge, at man som lærerstuderende bliver rustet til at bruge it i de fag, som man skal undervise i. Derfor skal it naturligvis være en integreret del af linjefagene."

Hvad vil du gøre for at påvirke den udfordring?

"Jeg har gennemlæst samtlige beskrivelser af fagene i læreruddannelsen. Der var kun et fag, som ikke indeholdt nogen integration af it, og det var psykologi, hvilket jeg ser gennem fingre med. Når jeg har stillet kravene, er det sådan, at institutionerne har pligt til at leve op til dem. Det er den danske måde at gøre tingene på, og det har virket fint nok indtil nu."




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
EG Danmark A/S
Udvikling, salg, implementering og support af software og it-løsninger til ERP, CRM, BA, BI, e-handel og portaler. Infrastrukturløsninger og hardware. Fokus på brancheløsninger.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Datadrevet forretning: Skab enestående kundeoplevelser med viden og data i centrum

Data står i centrum, når du skal styrke kundeoplevelsen – eller det burde det i hvert fald gøre. På denne konference vil du møde eksperter indenfor CX og komme i dybden med, hvordan du sætter data, transparens og viden til at arbejde for dig i din Customer Experience-strategi.

07. maj 2024 | Læs mere


Kunstig Intelligens (AI) Masterclass - fra futuristisk idé til uundværlig ressource

Velkommen til en Masterclass om kunstig Intelligens (AI) og den transformative kraft, som kan tage din organisation og karriere til næste niveau. AI er gået fra at være en futuristisk idé til at blive en uundværlig ressource for virksomheder over hele verden og har allerede sat sit præg på den måde, som vi arbejder på, træffer beslutninger og kommunikerer med vores kunder.

07. maj 2024 | Læs mere


Parathed – Hvad gør din virksomhed, når I bliver ramt?

Cyberkriminalitet vokser som bekendt eksplosivt i takt med digitaliseringen i disse år og det kan være voldsomt dyrt at blive hacket. Potentielt kan det lægge jeres forretning helt ned, så I ikke kan rejse jer igen. Har jeres virksomhed styr på cybersikkerheden i en tid, der kalder på oprustning? Bliv inspireret til, hvad du som virksomhed kan gøre for at sikre virksomheden og medarbejdere, så I kan gå sikkert ind i fremtiden.

21. maj 2024 | Læs mere