Artikel top billede

Iværksættere skal sikre fremtidens vækst

Klumme: Den nuværende situation byder på unikke muligheder for iværksættere, hvis vi som samfund forstår at støtte de rigtige steder.

"Never waste a good crisis," udtalte den amerikanske udenrigsminister Hillary Clinton for nylig. Pointen er, at krisen er en udfordring for os alle, men samtidig indeholder den store muligheder for at skabe ny forretning - specielt for et lille land som Danmark og de danske iværksættere.

Derfor er det særligt bekymrende at konstatere, at danske iværksættervirksomheder har trange kår under krisen.

Gennem mit engagement i organisationen CONNECT Denmark, der yder rådgivning og sparring til iværksættere, ser jeg tydeligt tendensen:

Investeringslysten er for nedadgående, og de nystartede virksomheder efterspørger i stigende grad rådgivning og kapital til at sikre væksten.

Det er ikke overraskende, at situationen også for iværksættere strammer til under krisen. Men risikoen er, at udfordringerne for iværksættere på sigt udvikler sig til et generelt samfundsproblem.

Således viste en undersøgelse fra Ernst & Young i 2007, at godt 1.500 danske vækstvirksomheder stod for 2/3 af jobvæksten i den private sektor. Succesfulde iværksættervirksomheder er vigtige for jobskabelsen, samfundsøkonomien og dermed vores velfærdssamfund.

På trods af de indiskutable udfordringer er der paradoksalt nok en række lyspunkter for iværksættervirksomhederne i den nuværende økonomiske situation. Veletablerede virksomheder har stort fokus på omkostningsreduktion og investerer derfor ofte mindre i innovation.

De nystartede virksomheder har billigere adgang til højtuddannede medarbejdere, og derudover sætter deres størrelse dem i stand til at agere hurtigt og være omstillingsparate.

Iværksættere er en samfundsopgave

Konklusionen er, at iværksættervirksomheder kan udnytte krisen til at positionere sig fordelagtigt, når konjunkturerne vender. Men de har behov for gode råd og kapitaltilførsel.

På rådgivningssiden kan iværksættere få adgang til rådgivning gennem flere organisationer. Jeg opfordrer særligt iværksættere til at tænke i muligheder på tværs af brancher og teknologier, der ligger i krydsfeltet mellem de forskellige fagområder.

Vi har tidligere set succesfulde eksempler på dette i form af it-løsninger til landbruget, der styrer fodring af dyrene, eller it- og mobilteknologi til styring og overvågning af vindmøller.

Men ét er øget opbakning fra organisationer som CONNECT Denmark. Endnu vigtigere er den mere generelle samfundsopgave, som består i at sikre iværksættere de bedst mulige rammebetingelser for både opstart og vækst.

Ansvaret ligger i høj grad hos de danske politikere. Den adgang til kapital, som bankpakkerne skulle sikre, har vi eksempelvis endnu ikke set de store effekter af. Så der er fortsat behov for handling.

Tilbage står, at vi skal gøre vores yderste for at sikre et stærkt Danmark efter krisen. Der er derfor behov for at diskutere, hvordan vi bedst muligt kan understøtte iværksættere. Målet er at sikre fremtidens vækst, så Danmark fortsat kan indtage en position som en af verdens mest konkurrencedygtige nationer.

Erik Kaae er direktør for marketing og har ansvaret
for den daglige drift i Microsoft Danmark.

Computerworlds klummer er ikke nødvendigvis udtryk for Computerworlds holdninger, men er alene udtryk for skribentens holdninger.




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Højer og Lauritzen ApS
Distributør af pc- og printertilbehør.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Roundtable for sikkerhedsansvarlige: Hvordan opnår man en robust sikkerhedsposition?

For mange virksomheder har Zero Trust og dets principper transformeret traditionelle tilgange til netværkssikkerhed, hvilket har gjort det muligt for organisationer at opnå hidtil usete niveauer af detaljeret kontrol over deres brugere, enheder og netværk - men hvordan implementerer man bedst Zero Trust-arkitekturer i et enterprise set up? Og hvordan muliggør Zero Trust-arkitekturen, at organisationer opnår produktivitetsfordele med AI-værktøjer samtidig med, at de forbliver sikre i lyset af fremvoksende trusler?

01. maj 2024 | Læs mere


ERP-trends 2024

Bliv derfor inspireret til, hvordan du kan optimere dine systemer og processer når af nogle af de fremmeste eksperter på ERP-markedet dele deres iagttagelser af det aktuelle marked og vurderinger af, hvad vi har i vente de kommende 3-5 år. Vi sætter også fokus på, hvordan udviklingen kommer til at påvirke din organisation, hvordan du bedst forbereder og planlægger ERP-indsatsen og om, hvilke faldgruber du skal være opmærksom på.

02. maj 2024 | Læs mere


Datadrevet forretning: Skab enestående kundeoplevelser med viden og data i centrum

Data står i centrum, når du skal styrke kundeoplevelsen – eller det burde det i hvert fald gøre. På denne konference vil du møde eksperter indenfor CX og komme i dybden med, hvordan du sætter data, transparens og viden til at arbejde for dig i din Customer Experience-strategi.

07. maj 2024 | Læs mere